fbpx
12.5 C
Kecskemét
2024. szeptember 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Mi lesz veled magyar önkormányzatiság? – MÖSZ elnök: „kasszakifosztás” zajlik

- Advertisement -
    • Százmilliárdos mínusszal számolhat az önkormányzati szektor jövőre.
    • 2021-ben is folytatódnak a forráselvonások.
    • Vannak önkormányzatok, akik csendben és vazallusként szolgálják nem a településüket, hanem a politikát – mondja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.
    • 20 százalékos óvónői béremelés lesz jövőre, amely az állam kötelező ígérvénye, de ehhez nem biztosítanak plusz mozgásteret.
    • Kecskemét ebben az évben még utak és járdák felújítására 50 millió forintra pályázhat.

    Papíron többet fordít az önkormányzati szektorra a jövő évi költségvetés az ideinél, de ebben például kötelező béremelések vannak, így, ha az ismert elvonásokat és a feladatokra fordítható összeget nézzük, már rögtön negatív a hatás az önkormányzatok számára mondta rádióinterjújában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki egyben Gödöllő polgármestere is.

    Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és 1990 óta Gödöllő polgármestere

    Szerinte mindez durván számolva százmilliárdos mínuszt jelent jövőre. Úgy véli, a településük helyett a politikát szolgáló fideszes önkormányzatoknak megoldja a kormány, hogy pluszpénzt adjon.

    A járvány alatt „nagyon komoly önkormányzati kasszakifosztás” történt, amit 2021-ben is folytat a kormány

    Az önkormányzati rendszer erejét az mutatja, hogy milyen jól teljesítettek a települések a vírushelyzetben – mondta Gémesi György. Nem állítja, hogy hibátlanul, de mindenki igyekezett a maximumot megtenni – különösebb plusz forrás, támogatás nélkül.

    A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy fogalmazott:

    az elmúlt időszakban a járványügyi védekezéssel párhuzamosan „nagyon komoly önkormányzati kasszakifosztás” történt, és a már beterjesztett, jövő évi költségvetésben is ugyanez folytatódik. A kormányzat célja nem az, hogy az önkormányzatoknak megfelelő forrással adjon feladatokat, hanem, hogy elvegye ezeket a forrásokat; különösen érezhető ez a 2019-es önkormányzati választások után.

    Elvették a gépjárműadót, amit nem is kíván kompenzálni a kormány
    Kecskemét esetében a gépjárműadó-bevétel kiesése 2020-ban -415 millió forint kiesesést okoz. Ez a jövő évi költségvetésben szintén nem jelenik meg. Ez az a forrás, amely az önkormányzatoknak például út- és járdafelújításra ad lehetőséget. Így ezek a feladatok hiányt szenvednek majd.

    A TÖOSZ felmérése szerint gondot okoz a településeknek az elvonás

     

    A kormány nevében Gulyás Gergely a Kormányinfón tette egyértelművé néhány napja, hogy nem kívánják kompenzálni az önkormányzatok részére a kieső gépjárműadó-bevételt.

    Felesleges volt a parkolási díj elengedése,
    és bár július elejétől visszaáll a rend, ez komoly bevételkiesést jelentett a napi működésben – folytatta Gémesi.

    A különleges gazdasági övezetek létrehozása azt jelenti,
    hogy 5 milliárd forintos fejlesztés fölött minden, tulajdonnal, bevétellel együtt megy a megyei önkormányzathoz, amely abszolút nincs felkészülve erre, „viszont politikai testület” – értékelte Gémesi a Fidesz-kormány lépését.

    Több forrás lesz jövőre vagy sem az önkormányzatoknál?

    Azzal védekezik a kormányzat, hogy szám szerint több pénz van a jövő évi költségvetés önkormányzati fejezetében. Igen ám – hívta fel a figyelmet Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke –, de ebben benne van egy 20 százalékos óvónői béremelés, amely az állam kötelező ígérvénye. Ezek megemelik a források papíron lévő értékét, viszont nem biztosítanak semmilyen plusz mozgásteret.

  • Ha ez a nominális növekedés és az önkormányzatoknál lévő, feladatokra fordítható összeg szaldóját megnézzük, akkor az biztosan negatív az önkormányzati rendszer számára. Gémesi György szerint durván számolva mindez százmilliárdos mínuszt jelent a 2020-as, idei évhez képest.

    Kik kaphatnak majd „csokipénzt”?

    A helyi fideszesek nem mernek ezzel szembemenni, hallgatnak, holott „háttérbeszélgetéseken ugyanúgy vélekednek” – fűzte hozzá Gémesi. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány be tud csorgatni plusz forrást azoknak az önkormányzatoknak, amelyek

    „csendben vannak és vazallusként szolgálják nem a településüket, hanem a politikát”, nekik visszaadagolnak pénzeket, így értelemszerűen az ellenzéki vezetésű településeket jobban érintik ezek az elvonások.

    A költségvetési csalással megvádolt fideszes Simonka György kezet fog a medgyesegyházi polgármesterrel 2019-ben

     

    Számos olyan év volt, hogy karácsony előtt szétosztottak 60-80-100 milliárd forint „csokipénzt” önkormányzatoknak, és ebből érdekes módon ellenzékiek nem részesültek – mondta el véleményét Gémesi György.

    9 milliárd forint támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok idén, ebből Kecskemét útra, járdára maximum 50 millió forint értékben

    A pályázat célja a bölcsődei és óvodai ellátás, az egészségügyi alapellátás feltételeinek biztosítása és javítása, az önkormányzati hivatal épületének fejlesztése, vagy felújítása, a rendszeres testmozgáshoz szükséges feltételek megteremtése és a belterületi közlekedési infrastruktúra fejlesztése.

    A rendelkezésre álló forrás összesen 9 milliárd forint. Ebből intézményfejlesztésre 3 milliárd forint, sportfejlesztésre 500 millió forint, út-, illetve járdafelújításra 5,5 milliárd forint fordítható.

    Ugyanazzal az útszakasszal a Mezei utcán már többször volt gond / Fotó: kecsup.hu

     

    A pályázati célokra fordítható összegek maximálva vannak. Így intézményfejlesztésre legfeljebb 30 millió forint, sportfejlesztésre maximum 20 millió forint igényelhető, beltéri utak, járdák és hidak felújítására a megyei jogú városok, tehát Kecskemét 50 millió forintot igényelhetnek.

    A pályázatokról a belügyminiszter 2020. október 16-áig dönt – olvasható a kormany.hu oldalán közzétett felhívásban.

Poll not found
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...