fbpx
2.1 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Kecskemét kivéreztetése ellen tiltakozik az ellenzék

- Advertisement -

Lejer Zoltán frakcióvezető kezdte a sajtótájékoztatót, aki elmondta, hogy nem ért egyet a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója Kecskemét költségvetésének megnyirbálásával a koronavírus-helyzetre való hivatkozással.

2013-ban már elvonta a gépjárműadó 60%-át a központi költségvetés. Most pedig a maradék 40%-ot is elvonja a várostól. Ez az az adónem, amelyet az itt élő emberek az autójuk után fizetnek, és elvárnák, hogy ebből a város az útjait és a közúthálózatot fejlessze – kezde ezzel a várost hátrányosan érintő intézkedések sorát Lejer Zoltán.

Lejer Zoltán beszél

Majd azzal folytatta, hogy a szolidaritási adó pedig háromszor-négyszer is nagyobb lehet az eddiginél. Az iskolák államosításakor vezették ezt be, Kecskemét mintegy 1,3 milliárd forintot fizet most az államnak egyfajta oktatási hozzájárulásként – mondta Lejer Zoltán. A frakcióvezető szerint ez a többszöröse is lehet tehát.

Az önkormányzatoktól elvont pénzeket a gazdaság újraindítására fordítaná a kormány, amellyel lényegében bebizonyosodott, hogy a propagandában hangoztatott, a gazdaság jól teljesít, nem igaz, és most az önkormányzatok mozgásterét szűkítő elvonásokkal próbálják újraindítani a gazdaságot. Ezt a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója elfogadhatatlannak tartja – szögezte le Lejer.

Király József úgy kezdte mondandóját, hogy a Szövetség együtt aggódik a polgármesterrel a városért. Majd felidézte a polgármester gondolatait a Parlament Gazdasági Bizottságának március 4-i Kecskemétre kihelyezett üléséről. Akkor a polgármester azt mondta, hogy kiszámolta, hogy a város 300 milliárd forint adót termel meg a központi költségvetésnek, és csupán 5,1 milliárdot osztanak vissza ebből. A Szövetség farakcióvezető-helyettese felidézte a polgármesternek azt a kijelentését is, amely szerint ha az önkormányzatoktól elvonják a helyi ipírűzési adót, akkor leállnak az önkormányzatok, ha csak más forrást nem találnak. A képviselő azt mondta, hogy ezekből is látszik, amit régóta mond, hogy a város többet érdemelne, szerinte a kormányzat részéről nincs megfelelően elismerve Kecskemét.

Hasonló cikkünk:  Bemutatta önkormányzati választási programját a Szövetség a Hírös Városért Egyesület

Király József beszél

Király József úgy fogalmazott: nem tudja, mit tervez a Fidesz frakció, de feltételezi, hogy lehetnek helyi adóemelések, mert valahogyan egyensúlyban kell tartani a költségvetést, mert a város nem állhat le.

A városnak működnie kell, ezért arra figyelmeztetek, hogy az elvonások nem szabad, hogy érintsék a város működtetéséhez szükséges összegeket. Nem lehet tovább halogatni az utak és a járdák felújítását, nem lehet a növényzet ápolását halogatni, sokkal több pénz kellene erre. De legalább szinten kell tartani az eddigi összegeket, ezeket nem lehet csökkenteni – fogalmazott Király József.

Király azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy nem lehet tudni, hogy 3 vagy 4 milliárddal csökken a város költségvetése az elvonások miatt, de ezt közösen kell kezelni, és ezért mondja a Szövetség frakció, hogy a polgármesterrel együtt aggódik a városért.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...