fbpx

FRISS HÍREK

Tanácsadó testületi megbeszélés a Hunyadivárosban az aluljáróról és a városrészi napokról is

- Advertisement -
  • Tanácsadó testületeket (TT) alakítanak a tizenöt kecskeméti választókerületben. Mik is ezek?
  • A Hunyadiváros képviselője, Pászti András (Fidesz-KDNP) előzetesen összehívta a TT-ét, hogy a városrész ügyeiről beszéljenek.
  • Egy helyi lakos örül, hogy a városvezetés nem különbözteti meg a Hunyadivárost a többi városrésztől, mert itt is ugyanolyan elhanyagoltak a körforgalmak mint máshol a városban.

Beszámolót olvashatnak a Hunyadiváros tanácsadó testületének nulladik üléséről, amely TT-ről már most megállapítható, hogy élen jár a többivel szemben.

Mik is ezek a tanácsadó testületek?

A kecskeméti választókerületekben, összesen tizenötben ún. tanácsadó testületeket (TT) állítanak fel. Ezek a testületek hasonlóak, mint a néhány évvel ezelőtt megszüntetett városrészi részönkormányzatok voltak. A TT tagjainak száma 21 fő, elnöke a városrész önkormányzati képviselője. Tagjait a költségvetési bizottság választja meg. A teljes keretet, amiből a TT-ék költhetnek – például városrészi napokra, lámpatestekre, járdára, tehát a TT által meghatározott helyi feladatokra – az éves városi költségvetésben állapítják meg. Az idei rendkívüli évben ez a keret bizonytalan, de a tervek szerint éves szinten 5-10 millió forint juthat egy-egy választókerületre, amit szükség esetén kiegészíthet az önkormányzat plusz forrással.

Informális nyitott TT tanácskozás a Hunyadivárosban

Azért informális ülés keretében történt az első hunyadivárosi TT ülés, mert még nem készült el a TT kötelező Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ). Pászti András önkormányzati képviselő, aki egyben a TT elnöke, szerette volna informálni a tanácsadó testület tagjait, hogy mi is ez az új és lokális fórum a választókerületében.

Pászti András önkormányzati képviselő a TT elnöke

Pászti András elmondta, hogy a tanácsadó testület 21 tagú, és további 10 póttagból áll. Összesen 50 jelentkező volt, de mivel nem szeretné, hogy bárki is kimaradjon a városrész ügyeinek intézéséből, ezért a jövőben mindenkit meg fog hívni a TT ülésekre.

Legyen vagy ne legyen Hunyadivárosi Napok és díj?

Mielőtt Pászti András feltette volna a kérdést, hogy legyen vagy ne legyen Hunyadivárosi Napok, megköszönte a koronavírus alatt tanúsított felelősségteljes viselkedést és a kölcsönös segítségnyújtást. A Hunyadivárosból 26-an jelentkeztek a Gondoskodó Szolgálatba és 3000 maszkot osztottak szét.

Az elmúlt félév alatt egyébként volt faültetés a Liszt Ferenc utcán, a Görbe utcában aszfaltozás és a Plattner utcában egy térfigyelő kamera elhelyezésére is futotta.

Hasonló cikkünk:  Az olasz húskirálytól próbáltak több soron pénzt kicsalni, most börtön várhat rájuk

Majd következett a nagy kérdés, hogy megtartsák-e a városrészi napokat. A döntés az, hogy: IGEN!

Természetesen abban a reményben, hogy nem tör ki a koronavírus és nem lesz ismét karantén. Az időpont szeptember harmadik hétvégéje. Helyi előadókat hívnának, hogy ezzel is minimalizálják a vírus esetleges terjedését. Az előadók között felmerült Fejős Jenő nótaénekes, a Kecskemét Brass rézfúvós zenekar, Mátyás Király Citerazenekar és a Nova Prospect. Tombola ügyben kisebb vita alakult ki, végül a jelenlévők arra jutottak, hogy a sorsolás nem oldható meg biztonságosan, ezért idén nem lesz. Így azt jövőre halasztották.

Viszont idén is kihirdetésre került a Hunyadivárosért díj, amire hunyadivárosi lakosok jelölhetnek, de a jelöltnek nem feltétlenül kell a városrészben laknia.

És jöttek a kényesebb ügyek

Az Univer előtt megszüntetett szelektív sziget helyére jobb volna parkoló és/vagy virágágyás fákkal. Az önkormányzat állítólag költségekre hivatkozva nem finanszírozza a faültetést, de Pászti András felvállalta, hogy az Univerrel, mint tulajdonossal egyeztet és szerez oda egy fát is.

Tanácskozik a helyi TT

Felmerült, hogy az aluljáró Hunyadiváros felőli felét is remek lenne lefesteni, hisz mégiscsak csak ugyanaz az objektum, jó lenne az ilyen projekteknél egyben kezelni az egészet. Egy szülő jelezte, hogy a Mátyás Iskola mellett sok autó megsüpped a homokban reggelente, ezzel kellene valamit kezdeni.

A szúnyogirtás is előjött, amire Pászti András úgy reagált, hogy ő is szeretne képet látni az eseményről, hogy tényleg járt-e az autó a Hunyadivárosban is.

Egy helyi lakos pedig „örül” annak, hogy a városvezetés nem különbözteti meg a Hunyadivárost a többi városrésztől, mert itt is ugyanolyan elhanyagoltak a körforgalmak, mint bárhol máshol a városban. Erre Pászti András frappánsan úgy reagált, hogy: „ez szó szerint kerüljön jegyzőkönyvbe, mert szeretném eljuttatni ezt az észrevételt a Polgármester Asszonyhoz”.

A Hunyadiváros tanácsadó testületéről összességében el lehet mondani, hogy élen jár a többi tizennégy TT-vel szemben. Széles körűen informálták a TT tagokat, nem marad ki senki sem a helyi ügyek intézéséből és máris neki láttak annak, hogy közvetlen tapasztalataikról tájékoztassák a városvezetést.

Szeptember elején fog újra találkozni a hunyadivárosi TT.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...