fbpx
8.6 C
Kecskemét
2021. október 18., hétfő

FRISS HÍREK

Átadták az 54-es főút négysávos kecskeméti szakaszát

2020. augusztus 5-én átadták az autóforgalomnak az 54-es főút M5-ös autópálya és 5-ös főút közötti, Kecskeméttől délre fekvő, 5,7 km hosszú négysávosra bővített szakaszát.

A 2018 júliusában kezdődött, összesen nettó 8,77 milliárd forintos útépítést a tiszakécskei  Szíjj László NER-oligarcha cége, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. végezte.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, magyar költségvetési forrásból valósult meg.

A korábban kétszer egysávos szakasz mellett az északi oldalon majdnem 7 kilométer egyesített szerviz- és kerékpárút, míg a déli részen 4,5 kilométer földút épült. A zavartalan kerékpáros átkelést 5 új kerékpáros aluljáró biztosítja.

Az 54-es főút kecskeméti négysávos szakasza (Térkép: Iho.hu / NIF Zrt.)

A beruházás 3 új turbó körforgalmú csomópontot, és 2, már korábban is meglévő körforgalom átépítését is magában foglalta. Az 5-ös főútnál lévő kereszteződésben egy különleges, 3 sávossá bővített turbókörforgalom épült. Ilyen méretű és geometriájú, jelzőlámpa nélküli körforgalom eddig még nem készült Magyarországon.

Hasonló cikkünk:  Tovább drágulhatnak a hitelek
Hasonló cikkünk:  Százmilliókat öntöttek bele közpénzből, mégis haldoklik a nagykőrösi foci

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester azt emelte ki az átadáson, hogy az út tehermentesíti Kecskemétet, ezért kisebb lesz a környezeti terhelés, és javul a levegő minősége. A megyeszékhely az utóbbi években olyan gazdasági fejlődésen ment keresztül, amely minden eddiginél intenzívebb közlekedési infrastruktúra-bővítést követel meg.

Az ellenzéki Szövetség azt kifogásolja, hogy a kísérő szervizutakat alulméretezték, gyengék lettek ahhoz, hogy a Közútkezelő által rájuk terelt nagy és nehéz mezőgazdasági gépeket elbírják. A várhatóan hamar tönkremenő utak javítási költsége a kecskeméti adófizetőket fogja terhelni. Az ellenzék szerint ilyen körülmények között nem lett volna szabad átvenni azokat.

Dobos József tanácsnok: az 54-es főút bevezető-szakaszát ilyen formában nem szabad átvenni

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...