fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Izsáknak nagyobb fokozatra kell kapcsolnia – interjú Varga István független polgármesterjelölttel

- Advertisement -

Izsákon időközi polgármesterválasztás lesz szeptember 20-án, mert a város első embere nyár elején lemondott, miután a kocsiját megrongálták.

Varga István független polgármesterjelölttel beszélgettünk miután néhány napja hivatalosan is bemutatkozott. Megválasztása esetén versenyképesebbé tenné az izsáki mezőgazdasági termékeket, és egy kistérségi ipari park tervét is megfontolná. Kampányának egyik kiemelt témája a Kolon-tó mellett fekvő szemétlerakó bővítésének a megakadályozása, ami ellen petíciót is indított.

Többek között ezekről is faggattuk a polgármesterjelöltet, akinek a kihívója Mondok József volt polgármester, akit költségvetési csalással és közokirat-hamisítással vádolnak, amiért több tízmilliós uniós támogatásból vendégházat épített, amibe végül maga költözött be.

Olvasóink láthatják, hogy nyomon követjük az izsáki időközi választást, ezért Varga István független jelölt után szeretnénk megszólaltatni a fideszes Mondok Józsefet is, amennyiben hajlandó interjút adni ne.  

kecsUP: Miért döntött úgy, hogy indul a polgármester-választáson?
Varga István:  Izsákon születtem, egész életemben itt éltem, itt dolgoztam. Minden ideköt. Már az elmúlt nyolc évben is aktív szerepet vállaltam a helyi közösség életében, előbb a Tegyünk Izsákért civil egyesület alapítójaként és elnökeként, tavaly ősztől pedig önkormányzati képviselőként. Kétségtelen, hogy városunkban sok fejlesztés megvalósult az utóbbi 20-25 évben, de úgy érzem, Izsáknak sokkal nagyobb fokozatra kell kapcsolnia.

kecsUP: Kutas Tibort az a kritika érte, miért nem főállásban látta el a polgármesteri feladatait. Megválasztása esetén főállású polgármesterként fog dolgozni?
Varga István: A polgármesterség egész embert kíván. Megválasztásom esetén főállásban fogom ellátni a feladatokat.

kecsUP: Kutas Tibor miután autójának a szélvédőjét betörték, lemondását azzal indokolta, hogy nemtelen támadások érték. Ha önt politikai támadás éri, lemond?Varga István: Nem. Egy komoly csapat áll a hátam mögött. Támogatóim bizalmával nem szabad visszaélnem. A városért tenni kész szunnyadó erőket, a dolgos kezeket nem szabad veszni hagynunk.

„A dolgos kezeket nem szabad veszni hagynunk.” – mondja Varga István független polgármesterjelölt

kecsUP: 2019 ősze óta tagja annak a függetlenekből álló csapatnak, akik most a várost vezetik. Győzelmük után kiemelték, hogy a települést érintő fontos kérdéseknél egy részletes átvilágításra készülnek, azért hogy az előző ciklust pontosan el lehessen különíteni az újtól. Ez megtörtént?
Varga István: Igen, feltártuk az átadás körüli problémákat. Azóta, pontosabban  a vészhelyzet vége óta pedig végre már előrevivő munkával is foglalkozhatunk és jól haladunk.

Az egészségügyi központ most az egyik legfontosabb beruházásunk, négy háziorvosi, két fogorvosi rendelő lesz egy helyen és védőnői szolgálat is lesz az épületben. Ez egy 2018-ban elfogadott projekt, amit az előző vezetés érthetetlen okok miatt nem kezdett el. Halogatásukból 100 milliós hátrányunk származott. Az elmúlt hónapokban, a koronavírus-járvány közepette azonban előteremtettük a feltételeket a beruházás megkezdéséhez. A háromcsoportos bölcsőde építése szintén elkezdődhet. Hamarosan átadjuk az előző vezetés által terveztetett Kecskeméti úti piaccsarnokot. Ezzel kapcsolatban több gondunk is akadt, dolgozunk rajta, hogy könnyebben megközelíthető, és egyáltalán használható legyen.

kecsUP: A 2019-es kampányban azt mondták, hogy a civil szervezetekre azért van szükség, mert élettel tudják megtölteni a várost. Mi a civil programja?
Varga István: A lakosság és a városvezetés közötti párbeszédet erősíteni kell, ez eddig soha nem valósult meg abban a formában, ahogy én azt el tudom képzelni. 2012-ben elnökségem alatt a Tegyünk Izsákért egyesület alulról kezdeményezte a civil kerekasztal létrehozását. Megválasztásom esetén fontosnak tartom, hogy a kerekasztal és az önkormányzat szoros kapcsolatban és aktívan tudjon együttműködni. Hidat kell építenünk azok között, akik szeretnének tenni és dolgozni Izsákért.

Hasonló cikkünk:  Nem jut a Homokhátságra annyi pénz, mint amennyit terveztek rá, de éppen ez lehetne a segítség a térségnek

A Tegyünk Izsákért egyesület úttörő volt a közösségi szemétszedő akciókban, elindítottuk az izsáki színházi estéket, több száz fős sportrendezvényeket szerveztünk. Ilyen civil programokból szeretnénk többet a városban.

 

kecsUP: Azt hallani, hogy az üzemeltető a Kolon-tó mellett fekvő szemétlerakó bővítését tervezi. Egyetért vele?
Varga István: A regionális szeméttelep régi, de fájó seb Izsákon. 1999-ben lakossági tiltakozás ellenére valósították meg. Azt ígérték, hogy a mellette levő telken zöld hulladék feldolgozót alakít ki az üzemeltető, erre most kiderült, hogy két új, a korábbinál nagyobb kapacitású lerakatot akarnak építeni rá.  Eredetileg 19 település szemetét hordták ide, a mostani tervek szerint 67 településről érkezne a hulladék.

Ezzel mi nem értünk egyet. A Kolon-tó védett élővilágától a telep néhány száz méterre fekszik, az uralkodó szélirányból jövő nagyobb légmozgás pedig a város felé sodorja a bűzt és a mérgező gázokat.

Petíciót fogunk indítani. Az izsákiaknak joguk van arról dönteni, hogy akarják-e a szemétlerakó bővítését vagy sem.

kecsUP: Polgármesterré választása esetén mi a két legfontosabb feladat, amit maga elé kitűz?
Varga István: A városban tapasztalható megosztottságot mielőbb fel kell számolni. Ehhez fontos lépés lehet a civil kerekasztal aktívvá tétele. Tettekkel kell igazolni a közös munkát. Ha erőből cselekszünk az nem jó, meg kell hallgatni mások véleményét, aki Izsákért dolgozik, azt partnernek tekinthetjük.

Közös feladatunk a munkaerő helyben tartása. Ez nem fog egyik napról a másikra menni, jelenleg naponta 5-6 busznyi ember ingázik, de fontos közös célkitűzés, amiért dolgoznunk kell. Izsák adottságait tekintve elsősorban agrárváros, mezőgazdasági termékeink versenyképessé tétele kulcskérdés a jövőnket illetően, de lehet, hogy egy kistérségi ipari park ötletét is érdemes megfontolnunk.

kecsUP: Mivel foglalkozik a hétköznapokban?
Varga István: Mint Izsákon oly sokan, családi gazdaságunkban szőlőt termelünk. Kemény munka, de szeretem. Helyi identitásunk fontos része a szőlő, különösen az Arany sárfehér, ami a nevét onnan kapta, hogy a szeme aranyszínű, és fürtje olyan nehéz, mint a sár. Igazi hungarikum. Méltó helyet kell adni neki a város életében. A helyi értékeinket a jövőben jobban meg kell mutatnunk.

kecsUP: Megtartják idén az Izsáki Sárfehér Napokat?
Varga István: A koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt idén úgy néz ki sajnos nem lesz Sárfehér Napok.

kecsUP: Rendszeresen sportol és fut. A kampányban is van rá ideje?
Varga István: A futás, különösen a Kolon-tó környékén, számomra örök szerelem, lelki és szellemi feltöltődés. Biztosan szakítok rá időt a kampányidőszakban is. Jobban fog menni tőle a munka.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...