fbpx
12.6 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Egy 16 éves diáknak kellett kisegítenie a jegyzőt, hogy ne legyen szabálytalan egy szavazás

- Advertisement -

Bodrozsán Alexandra tavaly decemberben a közgyűlés elé vitt egy indítványt, amely arról szólt, hogy az önkormányzat olyan átláthatóan működjön, ahogyan csak lehet. Akkor ezt mindenki támogatta. Most azonban mégis újra bevitte elképzelését, amely végül is a Szövetség elképzelése is, mert úgy látta, hogy az a csomag, amellyel az indítványa után tavaly előállt Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, az nem volt kielégítő. Akkor azt a Szövetség nem is szavazta meg.

Fél év letelte után lehet ugyanazt a témát ismét előhozni, ami már letelt, ezért Bodrozsán ismét előállt a javaslatokkal, már csak azért is, mert úgy érezte, hogy tavaly nem volt lehetősége kellően kifejteni a véleményét, a frakció pedig nem találta elégségesnek az alpolgármester által bemutatott csomagot.

Most újra kérte a Szövetség nevében a képviselő, hogy:

  • A feltöltött jegyzőkönyvek legyenek kereshetők. Most ugyanis csak egy szkennelt verzió kerül fel a város honlapjára, amely lényegében egy fotó, így abban nem lehet szavakra keresni. Ha tehát valaki utólag meg akarja tudni, hogy mondjuk az utcájáról volt-e döntés egy ülésen, akkor nem tudja beírni a keresőbe, hogy például Csongrádi utca, hanem végig kell olvasnia a sok-sok oldalt, hogy benne van-e a Csongrádi utca.
  • Legyenek teljesen nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok. Ami azt jelenti, hogy legyen eleve feltöltve a város honlapjára. Jelenleg csak a DK és a Momentum képviselőihez van feltöltve. Tehát a Szövetségen belül sem mindenkihez.

Persze nem csupán ezek az átláthatóság kritériumai, de az indítványban olvasható, hogy a többit így vagy úgy azért teljesíti az önkormányzat.

Polgármester: Ez a Momentum vesszőparipája

A polgármester az indítvány tárgyalásakor már nem volt a teremben (Szeberényi Gyula Tamás helyettesítette). Alighanem egy buszmegállóhoz sietett, hiszen az önkormányzati sajtó tájékoztatása szerint ott osztogatott mercedeses maszkokat. De előtte még elmondta a közgyűlésen, hogy ez az átláthatóság a Momentum vesszőparipája.

részlet a KTV felvételéből

Az ellenzék már csak ilyen, szeretné hogy a lehető legjobban átláthatók legyenek a közérdekű dolgok. Szeberényi Gyula Tamás is kifejtette a véleményét. Szerinte például a törvénynek teljesen megfelel, ahogy most is bárki megnézheti a vagyonnyilatkozatokat, és meg is szokták – mondta. Csakhogy most egy procedúrán kell átesni ehhez, ha viszont fel lenne töltve mindenkié, akkor bárki otthonról a fotelből is olvashatná. Itt elmondta még, hogy most is dönthet bárki úgy, hogy a honlapon legyen ott a nyilatkozata.

Több percig ment a bénázás a szavazásnál – egy 16 éves diák segítette ki a jegyzőt

Tehát szavaztak újra az indítványról, ráadásul Bodrozsán név szerinti szavazást kért. És itt kezdődik a vicces vagy talán nem is olyan vicces része a szavazásnak. Feltették ugyanis a kérdést, hogy ki szeretne név szerinti szavazást, mert ezt ilyenkor meg kell kérdezni. Hat ellenzéki igent kapott. Így nem lett név szerinti szavazás, csak rendes, amely leszavazta végül az indítványt.

Hasonló cikkünk:  Gyilkosság történt a Mezei utcában, elfogták a tettest

Itt elmondta az ülést vezető Szeberényi, hogy mindegyik szavazás amúgy név szerint tudható, mert a szavazógép kiírja a monitorra, ki hogyan szavazott. Csakhogy a jegyzőkönyv tekintetében nem mindegy. Hiszen a név szerinti szavazásnál az utókor azt is megtudhatja, hogy adott kérdésben melyik képviselő hogyan szavazott. Különben csupán az van feltüntetve, hogy mennyi igen, mennyi tartózkodás és nem szavazat érkezett.

Szóval megvolt a szavazás, ment volna tovább a napirend következő pontjával a munka, amikor is megkezdődött egy több perces tanácstalanság. A teremben ülő, amúgy momentumos, 16 éves diák szólt az előtte ülő Szőkéné Kopping Ritának, hogy szólaljon fel, ugyanis egy jogszabály szerint a képviselők 25 százaléka elég ahhoz, hogy legyen név szerinti szavazás, és az imént a hat képviselővel ez megvolt, mégsem kellett név szerint szavazni. Ekkor egy több perces keresgélés következett, hogy miről beszélhet a fiatal srác. Végül neki kellett megmondani, hogy az önkormányzati törvényről van amúgy szó, és annak melyik pontját keresse meg a jegyző.

Kovács Kristóf – a 16 éves diákŐ volt az a fiatal, aki végül is megmentette a jegyzőt attól, hogy szabálytalan legyen a név szerinti szavazás. A jegyző ugyanis átsiklott a szavazáson, és ment volna tovább a közgyűlés a következő napirenddel. Jogásznak készül, és amíg osztálytársai szórakoznak, ő jogszabályokat olvasgat, parlamenti közvetítéseket néz, és most a kecskeméti közgyűlést is helyben követte végig. Ő tudta kapásból, hogy az önkormányzati törvény melyik rendelkezése szól a név szerinti szavazásról, és mivel ő nem szólhat bele az ülésbe, az előtte ülő DK-s képviselőnek szólt, hogy az kérjen szót. Végül azonban több percnyi keresgélés után csak „bekiabálta” a törvényi helyet, és így végül a törvénynek megfelelően, szabályosan tudták lebonyolítani a szavazást.

Az, hogy Szeberényi Gyula Tamás nem volt képben, még nem is olyan ciki (bár jogász), de a jegyző tekintetében azt várná el az ember, hogy a törvényesség őre csak tudja azonnal, hogyan kell lebonyolítani egy név szerinti jogszabályt. Még akkor is, ha nem volt még ilyen, vagy csak ritkán. Erre utaltak is a pulpituson. De hát a diáknak sem kellett még lebonyolítani ilyesmit, mégis tudta. Szóval a végén meglett a paragrafus, és a hat képviselő valóban elég ehhez. Tehát újra megejtették a szavazást név szerint. Ilyenkor névsor szerint szólítják a képviselőket, és be kell mondaniuk, hogyan szavaznak. Végül megint leszavazták a kormánypártiak az ellenzéki átláthatósági indítványt.

Itt van videóban a bizonytalankodás, a keresgélés, a diák segítsége és végül a szavazás.

részlet a KTV felvételéből

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...