fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Erőt küldtek Kecskemétről az SZFE hallgatóinak – aztán valaki leszaggatta a szalagokat

- Advertisement -

Hétfőn este Kecskemét több pontjára is kikerültek azok a piros-fehér szalagok, amelyek a szabadság és a szolidaritás jelképei lettek az elmúlt napokban. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói ilyen szalagokkal zárták le az intézményt, és ki is nyilvánították: az új vezetőséget nem engedik be. Történt ugyanis, hogy a nyáron modellváltás címszó alatt állami egyetemből alapítványi egyetem lett az SZFE (csakúgy, mint a kecskeméti), az alapítványt pedig az a Vidnyánszky Attila vezeti, aki a Nemzeti Színház igazgatója és a Kaposvári Egyetem rektori megbízottja. Más szerepkörben, mint eddig, de tehát nem mozdul el az ottani színészképzéstől sem. Aki a színház kapcsán is a nemzeti-keresztény elveket vallja.

Az egyetemi átalakulással együtt az egyetem szenátusát megfosztották minden eddigi fontos döntési helyzetétől, és ez az, amit nem tudnak elfogadni. Úgy értelmezik, hogy egy bizonyos kör rátelepszik az SZFE-re, és ezt nem tűrhetik. Szabad ország, szabad egyetem – hangzanak el gyakran mostanság ezek a szavak. Az intézménynél pedig rendre jelennek meg olyan ismert emberek, színész óriások, akik egykor itt végeztek, vagy csupán csak támogatásukról biztosítják a szabadságukért küzdő hallgatókat. Szimbolikusan őrséget állnak a teraszon ismert színészek, a fiatalok pedig lent az utcán énekelnek, zenélnek, vagy köszönetet mondanak tanáraiknak, egykori oktatóiknak. A folyamat része, hogy neves oktatók mondanak fel sorra, mert nem kívánnak az új vezetés alatt dolgozni. Sem ebben az épületben, sem másutt. Vasárnap egy élőláncot alkotva és a piros-fehér szalagot tartva a Vas utcai épülettől a parlamentig egy üzenetet adtak kézről kézre, hogy Magyarország döntéshozóihoz eljusson így is az üzenetük, mondhatni követeléseik.

Kecskeméten is megjelentek a szalagok

Ilyen szalagok jelentek meg közben az ország több pontján. Hétfőn este városunkban is. Mivel egyetemi hallgatókról van szó, a Neumann János Egyetem campusának kerítésén, a Lővei Klára Kollégiumán, a színházon és az épület melletti Katona-szobron is.

 

Aztán másnapra leszaggatták

Úgy tűnik azonban, nem mindenki a szabadságnak szurkol, ezért leszaggatták a szalagokat mindenhonnan másnapra.

Az ügy szálai Kecskemétre is elérnek

Közben megnéztük, hogy a kecskeméti egyetem hivatalos felületein van-e bármi, ami a szolidaritásra utal, de semmit nem találtunk. Ugyanezt tapasztaltuk a színház esetében is. Mondjuk egyik sem meglepő, de utóbbi azért is nem, mert Cseke Péter a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) egyik alelnöke, és ennél a szervezetnél Vidnyánszky Attila az elnök. Szóval Cseke Péter is aláírta azt a levelet, amely megelőzte a mostani történéseket, és lényegében üdvözölte az átalakításokat. Az MTT ilyeneket írt az SZFE-ről:

  • infrastrukturális állapota, épületeinek, előadótermeinek állapota siralmas”
  • Az egyetem oktatási munkájának minőségét „a szakma jelentős többsége régóta alacsony színvonalúnak tartja”
  • az SZFE „tudományos munkáját /…/ sem az általános elfogadottság, sem az időállóság nem jellemzi”
  • Az intézmény nemzetközi tevékenysége és kapcsolatrendszere „folyamatosan gyengül”
  • Az egyetemen végzők „nem szolgálják ki a magyar kőszínházi hálózatot, melyet az adófizetők befizetéseiből, közfeladatellátás céljából tart fenn az ország”
Hasonló cikkünk:  Orbán Viktor idén marad Budapesten beszédet tartani március 15-én

Ráadásul mindez -a levél szerint- „széleskörűen ismert és vitathatatlan tény”

Később az SZFE ízekre szedte Cseke Péterék levelét, és itt fejtette ki erről a véleményét. Csak néhány megállapítás:

  • Az épület valóban olyan amilyen, mert „javítására az „új campus” ígérgetésével évtizede nem kapunk forrást.”
  • Alacsony színvonalú az oktatás? „A 2010 óta kiosztott állami nagy-és középdíjak között a színházművészeti területen a kitüntetettek 75%-a, a filmművészeti területen kitüntetettek 54%-a végzett az SZFE-n. A fiatal tehetségeket elismerő Junior Príma-díjban a színház -és filmművészet kategóriában 2010 óta díjazottak közel 90%-a SZFE-s alumni. Az SZFE-n kívül a világ egyetlen filmes felsőoktatási intézménye sem volt képes három egymást követő évben három hallgatói alkotással Diák Oscar-jelölést kapni, amit 2018-ban Kovács István díjra is váltott.”
  • A gyengülő nemzetközi tevékenységről: „Minek számítanak az Erasmus kapcsolatok, a nemzetközi fesztiválszereplések és díjak, a saját nemzetközi fesztivál (FACT), az európai szinten követendő példák (best practices) közé választott európai Joint Master képzések és a Magna Charta Universitas tagság?”

Az SZFE válaszlevele így zárul:

„Az MTT nyílt levele alig négy oldal terjedelmű. Szerzőit, aláírót minősíti, hogy első olvasatban is 32 ponton szorul korrekcióra. Egyúttal intő jel lehet az MTT tagságának, kikre bízzák képviseletüket, s az összes politikusnak, akik az ő „véleményük, meglátásaik” alapján hoznak a még mindig jelentős értékeket produkáló magyar filmes és színházi életet hosszútávra meghatározó döntéseket.”

Az SZFE régebbi rektora Cseke Péterről

Ascher Tamás, az SZFE 2006-2014 közötti rektora Cseke Péterről az MTT levele kapcsán azt írta: nehéz lesz kimagyaráznia, hogy szerinte is alacsony az egyetemen az oktatás színvonala, miközben saját kaposvári osztályát éppen az SZFE egyik tanára készíti fel.

Facebook/Ascher Tamás

Cseker Péter a kormánypárti Origonak azt nyilatkozta, hogy az SZFE végzősei között vannak, akik csak a „pusztulat’-ra képesek.

Ha kíváncsi, mi történik az SZFE-n, kik jártak éppen ott, milyen performanszok történtek, akkor itt összeszedve a Facebook vannak szöveges, videós, fotós tartalmak. Civilektől, színészektől, közéleti emberektől.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...