fbpx

FRISS HÍREK

„Malőr történt”: Osztrák egyenruha az aradi vértanúkra emlékező városi megemlékezésen

- Advertisement -

Szemfüles olvasóink kommentben jelezték, hogy egy osztrák egyenruhába öltözött honvéd hagyományőrző állt díszőrséget a városi megemlékezésen az aradi vértanúk emlékműve előtt a köztemetőben. Vagyis lényegében az egykori gyilkosok egyenruhájában vonult fel az egyesület egyik tagja (ez nem pont így van, majd erről később).

Megkerestük ezzel kapcsolatban a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesületet, hogy igazuk van-e kommentelőinknek. Szkenderovics Zoltán elnök ezt mondta:

ezen nincs mit szépíteni, egy malőr történt.

Az elnök hozzátette: ő az osztályfőnöke annak a kandós osztálynak, amelyik karanténban van egy covidos diák miatt, így a temetői megemlékezésen nem tudott ott lenni.

Ha ott vagyok, bizonyára nem történik ez meg. Nem is tudom mi történhetett, észre kellett volna venniük, hogy ez egy osztrák egyenruha. Legalább a csákón a rózsát cserélték volna magyarra (voltak átállt csapatok, ezek az osztrák csákóra magyar rózsát tettek az osztrák fekete-sárga helyett, a táskára magyar címert, és a fehér öveket feketére festették, hogy megkülönböztessék az eredeti osztrák egyenruhától – a szerk.). Legközelebb jobban figyelünk errenyilatkozta hírportákunkan Szkenderovics Zoltán.

Hasonló cikkünk:  Bloomberg: annyira elmérgesedett Matolcsy és Orbán között a viszony, hogy szóba se állnak egymással

1848-ban nem is ilyen ruhát hordtak – ez évtizedekkel azelőtti

Szkenderovics hozzátette: előtte a csapat iskolai rendezvényen szerepelt, talán nem volt idő átöltözni, de akkor sem szerencsés, hogy pont a fő helyre állították oda. Még azt is megtudtuk az egyesület elnökétől, hogy valójában nem is ilyen egyenruhák voltak 1848-ban. A képen láthatót Napóleon korában hordták. Vagyis a vértanúk gyilkosai, a magyarok ellenségei nem pont ilyen ruhákban voltak, de sokban nem különböztek.

Bár 12 éve működünk, de nincs annyi pénzünk most sem, hogy minden korból csináltassunk ruhákat. Azzal oldjuk meg a feladatokat, amilyen ruháink vannak. Annyit tudunk variálni, hogy a táskákról leszedhető a magyar címer, és ha osztrák ruhába öltözött tagunk viseli, akkor levesszük a címert. Még eddig nem vettek észre ilyen apróságokat.  – tette hozzá az elnök.

Az elnöktől mint osztályfőnöktől megtudtuk: covidos diákja jól van, otthon gyógyul. Kedden, ha minden jól alakul, csatlakozhat a társaihoz, akik talán már hétfőn mehetnek újra iskolába.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...