fbpx
13.9 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

A képviselő háta mögött egyeztetett néhány lakóval az Izsáki úti erdőről a városvezetés

- Advertisement -

Szombaton dél környékén kaptuk a fülest, hogy a homokbányai kerékpárpark épületében éppen a város vezetői és néhány -feltételezhetően- lakos egyeztet valamiről. Miután ezt a helyet nem ilyen tárgyalások megrendezéséről ismerjük, sőt, nem is rémlik, volt-e már valaha itt bármi ilyesmi (nem is tudtuk, hogy már használható), ezért mindenképpen érdekesnek találtuk, pláne, hogy szombaton délidőben történik mindez. Ezért elugrottunk a helyszínre, ahol már messziről látszódott, hogy több autó is parkol az épület előtt, közelebbről pedig azt láttuk, hogy valóban emberek vannak bent, és a polgármestert azonnal fel is ismertük. Miután sok az oszlop, nagy a takarás, nem mindenkit láttunk meg azonnal. Később feltűnt Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester arca is, majd Falu György alpolgármesterrel személyesen is találkoztunk.

Az Izsáki úti véderdőről egyeztettek

Falutól tudjuk, hogy miről is folyt a tanácskozás. Elmondta ott a helyszínen, hogy az Izsáki úti véderdőről beszélnek néhány lakóval. Még annyit sikerült kihúznunk belőle, hogy ő például tart attól, hogy mi lesz, ha kidől egy fa, és ebből baleset lesz. Akkor kié lesz a felelősség? Tette fel a kérdsét a parkolóban.

Itt érdemes emlékeztetni, hogy miután kiderült, hogy a Kefag szerint vágásra érett a véderdő, és nincs más út, csak a fűrész, a lakosság tiltakozni kezdett, mondván, hogy por és zajfogó az erdősáv és sok állat lakhelye. Még aláírásgyűjtés is indult, a kérdés pedig megjárt két közgyűlési bizottságot. Mivel azonban nem egyöntetűen döntött a két grémium, a polgármester bejelentette: leállíttatta a kivágást, és egy évig biztosan nem lesz itt tarvágás, csak a veszélyes fákat termelik ki.

Annyit még megjegyeznénk, hogy Falu György alpolgármerster hívott minket, hogy menjünk fel az egyeztetésre. Hogy ezt mégsem tettük, annak két oka volt.

  1. A fülest kapó és siető fotóriporter megy amiben van, pláne, ha épületet kell fotózni egy nem igazán forgalmas helyen. Ezért nem az a fontos, hogy olyan öltözékben legyen, amelyben résztvehet egy tárgyaláson.
  2. Miután az alpolgármester elmondta, hogy lakosokkal egyeztetnek, és láthatóan nem volt ott sajtó, nem akartunk a lakosoknak kellemetlenséget azzal, hogy belehallgatunk, miről beszélgetnek.

Ezért megköszönve a lehetőséget, maradtunk inkább távol. Azért megvártuk a végét, hogy lássuk, kik is voltak ott. Akiket láttunk és felsoroltunk, azokat jól látuk: Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és ugye Falu György alpolgármester. Valamint néhány lakó.

Vajon miről egyeztettek pont ezekkel a lakókkal?

Hogy miről beszélgettek, azt végül nem tudtuk meg. Falu Györgynek ugyan írtunk, de csak ennyit írt vissza erről:

„A döntés változatlan. Azt az egy évet kaptuk meg az egyeztezesre, amit már tavaly ilyenkor elkezdhettunk volna.”
Annyit még megtudtunk tőle, hogy egy korábbi alpolgármester is ott volt. Hogy mégis miről tudtak egyeztetni, ha minden változatlan, azt nem tudtuk meg tőle. És az is érdekes lehet, hogy vajon miért pont azzal a néhány lakóval találkoztak, akiket a beszélgetésre meghívtak. Úgy tudjuk, őket kézzel írt meghívóval hívta valaki a helyszínre.

A tanácskozás helyszíne

Az önkormányzati képviselőt nem tájékoztatták az egyeztetésről

Megkerestük Bodrozsán Alexandrát, önkormányzati képviselőt (Szövetség), aki korábban védelmébe vette a véderdőt, és a megtartása melletti átalakítás mellett érvelt, valamint jelezte, hogy minden fórumot igénybe fog venni, hogy a lehető legszélesebb egyeztetés mellett döntsenek az erdősávról, és kérte, hogy a lakossági igényeket is vegyék figyelembe a döntésnél. Mint mondta, nem tudott a szombati megbeszélésről.

„Hogy milyen szempontok alapján kaptak meghívást a kiváltságos résztvevők, azt nem tudom, mint ahogy azt sem, miért nem érezték ismételten szükségét, hogy engem, mint a témában érintett képviselőt is értesítsenek a megbeszélésről.  Polgármester asszony korábban nehezményezte, hogy „rémhírek” keringenek a véderdő tarvágásáról – nos, a rémhírek terjedését éppen azzal lehetne megelőzni, ha hasonló kupaktanácsok összehívása helyett a polgármester asszony megfogadná saját, együttműködésre buzdító szavait, és valódi kommunikációt folytatna a teljes lakossággal. A szűk körű tanácskozás fényében Falu György alpolgármester kijelentése az újonnan megjelenő politikai szálról is nehezen értelmezhető, hiszen én a pártpolitikán felülemelkedve lehetőséget adtam alpolgármester úrnak, hogy a tanácsadó testület ülésén meghallgassa a lakosok álláspontját, és tájékoztassa őket a lehetséges megoldásokról. Ezen az ülésen még Kósa József, fideszes képviselő is a szálaló vágás mellett szavazott. Ehhez képest a városvezetés szombaton politikai privilegizáltjai körében vitatta meg a véderdő sorsát. Viszont ha alpolgármester úr a “politikai szál” alatt azt kifogásolja, hogy kiállok a lakosok érdekei és akarata mellett, akkor a petíció 244 online aláírása mellé szívesen leteszem a városvezetés asztalára a közel 100 papír alapú aláírást és visszaküldött konzultációs ívet, hogy rájöjjenek végre: az itt élők álláspontját nem lehet a szőnyeg alá söpörni.”

Falu Györgyöt kérdeztük, hogy az önkormányzati képviselőt miért nem avatták be és hívták meg, de erre a kérdésre, mintha meg se látta volna, nem reagált.

 

Hasonló cikkünk:  Lefotózták a Fidesz leendő képviselő-jelöltjeit, a "stylist" az önkormányzat kommunikációs vezetője volt

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...