fbpx

FRISS HÍREK

Magyar Víziközmű Szövetség: igazságtalan a közműadó

- Advertisement -
– Abszurd, hogy adót kell fizetnie egy önkormányzati cégnek azért, mert ivóvizet szolgáltat az embereknek.
– A 8 éve tartó igazságtalan adózási folyamatban elfogytak a fejlesztési források: 3 ezer milliárd forrásra lenne szüksége a vizes ágazatnak.
– A közműadó mostani módosítása nem általános adóemelés, hanem átrendezi az adóterheket: a nagyvárosi vízművek a közműadó korábbi sokszorosát, míg a falvakat is kiszolgálók annak töredékét fizetik.
– A törvénymódosítás kedvezően érinti a BÁCSVÍZ Zrt.-t, a fizetendő közműadó várhatóan legalább 35%-al (200 millió forinttal) csökken évente.
A hazai víziközmű szektor válságos helyzetéről először 2017-ben értesülhetett a nagynyilvánosság, amikor a Megyei Jogú Városok Szövetsége drámai hangvételű dokumentuma nyilvánosságra került. A megyei jogú városoknak szétküldött dokumentumban azt írták, hogy 3 ezer milliárd forintra lenne szükség a vízközművek felújításához. Egy évvel ezelőtt hasonlóan ekkora összegről beszélt a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, Kurdi Viktor az nrgreport-nak adott interjúban, miszerint 1000 – 3000 milliárd forint közé tehető a víziközművek felújítási, pótlási igényeinek költsége.

A közműadóval az állam saját magát adóztatja meg, ami nemcsak értelmetlen, hanem igazságtalan is, mert a közösségi tulajdonban lévő víziközművek közszolgáltatást nyújtanak

Az állami és önkormányzati tulajdonban lévő víziközműveknek – így a Bácsvíznek is, amelyben Kecskemét többségi tulajdonos – 2013-tól adót kell fizetniük a vezetékek után, méterenként 125 forintot. Ezt az Európában „egyedülálló” adónemet Matolcsy György, volt nemzetgazdasági miniszter javaslata alapján vezették be, amiről nem csupán a szolgáltatóknak, hanem az Európai Uniónak is aggályai vannak a költségvetési bevételek ily módon való növelésének.
Az Orbán-kormány által 2013-ban bevezetett közműadó teljesen differenciálatlanul, egyszerűen a vezeték hosszát figyelembe véve vetette ki az adót a szolgáltatókra. A közműadó nem véletlen vált ki vitát a vonalas infrastruktúrát üzemeltető szolgáltatók között, hiszen a közszolgáltatók szerint olyan plusz teherről van szó, ami miatt nem jut elég pénz a hálózatok karbantartására, fejlesztésére.
Az ingatlanok közműcsatlakozásának egyszerűsítése okán, október végén nyújtott be javaslatot Palkovics László, az ITM minisztere. Ez számos ponton valóban egyszerűbbé teszi a villany, a gáz és a vizes csatlakozásokat, csakhogy a törvényhez benyújtott módosítási javaslatokban volt egy csavar. Nevezetesen az, hogy:
a vízművezetékekre kivetett adót úgy differenciálta most az Orbán-kormány, hogy ezután a nagyvárosi vízművek a közműadó korábbi sokszorosát, míg a falvakat is kiszolgálók annak töredékét fizetik.
Az ellenzéki vezetésű Szeged és Budapest példája szembeötlő. A közműadó átalakításán 554 milliót bukhat a Szegedi Vízmű és a többségi tulajdonos város közösen. Budapest főpolgármestere pedig úgy kommentálta a parlamenti döntést, hogy:
Sajátos születésnapi ajándékot kapott a 147 éves Budapest a parlamenttől. Négy és félszeresére (!) emelték a vízközművek után fizetendő adót. Abszurd, hogy adót kell fizetnie egy önkormányzati cégnek azért, mert ivóvizet szolgáltat az embereknek.

Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke szerint igazságtalan a közműadó

Kurdi Viktor a trendfm-nek adott rádiós interjúban a törvénymódosításról beszélt néhány napja, ahol többek között az alábbiakat mondta:
Nem általános adóemelésről van szó, hanem arról, hogy 2013-ban a víziközműcégeket megterhelték egy ún. vezetékadóval. A mostani törvénymódosítás arról szól, hogy figyelembe veszi, hogy az adott vízszolgáltató cég ezen az adott vízhálózaton mennyi köbméter értékesítéssel rendelkezik.
A korábbi szabályozás rendkívül eltérő módon érintette a vízműcégeket. Voltak olyan cég, amely az árbevételének a 1,5%-át fizette közműadóként és volt olyan cég, amely a 10,5%-át. Nyolc-kilencszeres különbség is előfordult a teherviselésben.
A törvényalkotó most igazságosabbá próbálja tenni ezt az adót, ami azzal jár, hogy azok a szolgáltatók, akik főként városi környezetben szolgáltatnak, jelentős adóemelést fognak elszenvedni. És azok a szolgáltatók, akik az elmúlt nyolc évben sokkal több adót fizettek, azok sokkal kevesebb adóteherrel fognak szembesülni.
A Magyar Víziközmű Szövetség eddig is és most is azt mondja, hogy:
vezessék ki ezt a közműadót, mert alapvetően igazságtalan az, hogy az állam és az önkormányzat tulajdonában lévő csövek után, amelyek után közszolgáltatás valósul meg, adót kelljen fizetni, mert ezek az adóterhek az üzemeltetés elől, a fejlesztési és pótlási lehetőségek elől veszik el a forrásokat.

Kurdi Viktor, a MaVíz Magyar Víziközmű Szövetség elnöke / Fotó: nrgreport.hu

A központi költségvetés a törvénymódosítást követően is ugyanakkora bevételre fog szert tenni. A változás annyi, hogy a törvényalkotó átrendezi az egyes cégek adóterheit.
A körülbelül 40 magyarországi víziközmű cég közül 30 kevesebbet fog fizetni, 10 pedig többet. A fővárosi cégek jóval többet fognak fizetni közműadó gyanánt.
300 milliárd bevétel képződik ebben a szektorban. Ebből 15 milliárd forintot fizet be az ágazat adóként. De nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy mindenhol emelkedtek az árak és a költségek. Összességben a teljes ágazat drágább lett. Ezért 8 év alatt elfogytak azok az eredmények és lehetőségek, amelyekből akár fejleszteni lehet a közmű vagyonon, akár a működésen.
A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke azt is elmondta, hogy ez a 15 milliárd forint, ami alapvetően állami és önkormányzati tulajdonból származik: jobb helyen lenne egy olyan fejlesztési és rekonstrukciós alapban, ami a víziközmű rendszer megújítását szolgálná.

Arról kérdeztük Kurdi Viktort hogyan érinti az adóváltozás a Bácsvíz Zrt-ét, amelynek többségi tulajdonosa Kecskemét

A Bácsvíz 60 településen, többségében kisebb településeken látja el a vizes szolgáltatásokat. A legnagyobb részvényes, több mint 50%-al Kecskemét. Az ország 10 legnagyobb víziközmű-üzemeltetőinek egyike. Alkalmazotti létszáma több mint 600 fő, árbevétele 2019-ben elérte a 9,4 milliárd Ft-ot. Magasfokon végzett munkája után a cég több elismerő díj nyertese.
kecsUP: A víziközműcégeket érintő adóváltozás hogyan érinti a Bácsvíz Zrt-ét?
Kurdi Viktor: A törvénymódosítás kedvezően érinti a BÁCSVÍZ Zrt.-t, a fizetendő közműadó várhatóan legalább 35%-al (200 millió forinttal) csökken évente. Ennek a 2021. évre vonatkozó pontos összegét akkor látjuk majd, amikor a 2020. év lezárásra kerül és az értékesítési mennyiségeink ismertekké válnak.
kecsUP: Az adóemelés hogyan érinti a mindennapi működésen túl a tervezett fejlesztéseket?
Kurdi Viktor: Az adó megtakarításból származó összeget a Társaság elsődlegesen a folyamatosan növekvő működési költségeinek fedezésére, másodsorban saját fejlesztéseinek finanszírozására tervezi felhasználni.
kecsUP: Szó lehet-e arról, hogy a közösségi tulajdonban álló társaságokat, mint a BÁCSVÍZ Zrt., államosítani, esetleg idővel privatizálni akarják?
Kurdi Viktor: Közgazdasági szempontból a közműadó minden víziközmű-szolgáltatónak terhet jelent, ennek mértéke ugyanakkor nagy szórást mutat az egyes szolgáltatók között. Ott, ahol egységnyi hosszúságú vezetékhosszra kevesebb értékesítés jut (kisebb népsűrűségű települések), az adó mértéke a bevétel arányában számítva magasabb; míg nagyvárosi környezetben ez a mérték jóval kisebb. Az eddig használt számítási mód szerint egy kedvező földrajzi elhelyezkedéssel bíró szolgáltató vezetékadó terhét az éves árbevételének 1,5%-át tette ki, míg a legkedvezőtlenebb adottságú cég esetében az árbevétel 10,5%-át vitte el az adó. Mindezek alapján, a fedezeti elv szempontjából a közműadóra vonatkozó döntés indokolt. A törvénymódosítás a tulajdonosi szerkezet megváltoztatását nem említi, továbbá az adó átstrukturálásával a víziközmű-szolgáltatók zöme teherkönnyítést kap, amely elősegíti a további önálló, jelenleginél gazdaságosabb működést. Mindezeket figyelembe véve nem számítunk arra, hogy államosítás vagy privatizáció kezdődne a víziközmű ágazatban.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...