fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Vajon lemond-e Gaál József, ha Parragh ötlete az iparűzési adóról megvalósul?

- Advertisement -

Alaposan borzolja a kedélyeket bizonyára nem kevés polgármesteri hivatalban Parragh László bejelentése, ami a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata a kormány felé.

A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül – szólt a hír nem olyan régen.

Pluszban még az is jött az ötlet mellé, hogy pl. az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó befagyasztását is szükségesnek tartaná a kamara, hogy az iparűzési adó kiesését nehogy más adónemek emelésével pótolják az önkormányzatok.

Ellehetetlenülnének az önkormányzatok?

Az ellenzék az önkormányzatok kifosztásáról beszél, de néhány fideszes polgármester is felemelte a szavát. Megszólalt Kecskemét polgármestere is a HVG megkeresésére.

A városvezető válaszában azt írta, hogy a helyi iparűzési adó százalékos arányban viszonylag kis költséget jelent a vállalkozásoknak. Ettől függetlenül a felfüggesztés nem igazán, de a hosszú távú átalakítás adhat némi segítséget a gazdasági szférának. „Egy ilyen változásnak viszont velejárója az önkormányzati költségvetések finanszírozásának átalakítása, tekintettel arra, hogy a befolyt helyi iparűzési adóból az önkormányzatok kötelező feladatokat finanszíroznak” – írja a HVG.

A lap hozzáteszi, hogy a polgármester szerint Kecskeméten a működési költségek felét teszi ki az iparűzési adó.

Ugyan megszólalt tehát Szemereyné Pataki Klaudia, de nem hallottunk tőle olyan nyilatkozatot, amelyben kemény szavakkal tiltakozna a tervezet ellen, és kéri a kormányt, hogy ne fogadják el ezt az ötletet.

Lehet így is

Párttársa, Székesfehérvár polgármestere megtette ezt. A fideszes Cser-Palkovics András azt üzente Parraghnak, hogy „ne tetézd, ne tetézd!”. Emellett még arra kérte a MKIK elnökét, hogy „hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket!”

Cser-Palkovics így fogalmaz:

„Mert az biztos, hogy a vállalkozásokon és azok munkavállalóin nem fog segíteni, ha a települések bezárják a bölcsődéket, óvodákat, színházakat, leállítják az autóbuszokat, megszűnik a helyi közösségi közlekedés, befagynak a helyi vállalkozóknak is munkát adó lokális fejlesztések, felújítások, nem szedik a szemetet, nem rendezik a közterületeket. Nem fogja segíteni a vállalkozásokat az sem, ha a települések leállítják az oktatási programjaikat, nem támogatják a kórházakat, az egyetemeket, a sportegyesületeket, megszüntetik a szociális támogatásokat, és a puszta felszínen maradás érdekében durván megadóztatják a magánszemélyeket, tehát a munkavállókat.
Tisztelt Kamarai Tagok, gazdasági szereplők! Az Önök elnökének iparűzési, önkormányzati adókra tett javaslata az általam fent leírtakat fogja jelenteni a települések döntő többségének életében.”

És még ezt is hozzátette:

Hasonló cikkünk:  Szemereyné Pataki Klaudia lesz a kormánypártok polgármester-jelöltje

„A Kamara és Parragh úr azonban porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort, az iparűzési adó felfüggesztésének javaslata teljesen ellehetetlenítené a településeket és óriási károkat okozna mindazoknak, akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része, tehát gyakorlatilag az összes magyar polgárnak”

De vajon lemond-e Gaál József, ha megvalósul az ötlet?

Az ő szerepe azért érdekes ebben a történetben, mert Gaál ugyanazzal a fenékkel ül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségében, mint amelyikkel a megyei iparkamara elnöki székében és az egyik alpolgármesteri székben is. Vagyis ha úgy tetszik, elnökének javaslata alaposan megnehezítheti annak a kecskeméti önkormányzatnak is a dolgát, amelynek ő az egyik vezetője. Arról nem is beszélve, hogy ő is tulajdonosa (és ügyvezetője) annak a Szimikron Kft-nek, amely amúgy kedvezményezettje lenne Parragh javaslatának, vagyis nem kellene iparűzési adót fizetnie.
Kérdésünket ezért pontosítjuk: Lemond-e Gaál József az alpolgármesteri vagy a kamarai székről, ha megvalósul Parragh László és a kamara ötlete?
Gaál József egyébként univerzális szakember. Kecskemét alpolgármestere, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Szimikron Kft. tulajdonosa/ügyvezetője, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja.
Az alpolgármesternek elküldtük kérdéseinket, ha válaszol, akkor azokat közöljük.
Poll not found

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...