fbpx
16.1 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

A Szövetség képviselői ezekről az eredményeikről számoltak be 2020-ban – cikksorozat

- Advertisement -
Körkérdésben fordultunk az év végén a kecskeméti önkormányzati képviselőkhöz. A Fidesz-KDNP és a Szövetség a Hírös Városért frakció tagjait egyformán arról kérdeztük, hogy milyen fontosabb eredményekről számolnának be 2020-ban. Hogyan változtatta meg a képviselői munkát a COVID-19 járvány? Mit terveznek 2021-ben? És hogyan értékelik az önkormányzatiságot érintő kormányzati intézkedéseket, amiről országos szintű vita bontakozott ki.
A beérkezett képviselői válaszokat témánként több cikkben közöljük az év utolsó napjáig. A Szövetség frakciójából többen is küldtek beszámolót, a kormánypárti képviselőktől azonban nem kaptunk válaszokat.
Ha előzetesen ki kellene emelni néhány fontosabb ügyet, amit az egyéni választókerülettel rendelkező képviselők megemlítettek, akkor ezeket tennénk. Király József közreműködésével sikerült az, hogy a vírusveszély kezdetén minden kecskeméti polgárhoz eljusson a város által biztosított védőmaszk, amikor abból hiány mutatkozott az év elején. Az új képviselők között Bodrozsán Alexandra a petőfivárosi lakossokkal együtt akadályozta meg az Izsáki úti véderdő kivágását. Józsa Bálint az illegális szemétlerakással szemben ért el sikereket. Tóth Szilárd új padokat és buszmegállókat helyeztetett ki.

A Szövetség képviselői ezeket az eredményeket emelték ki 2020-ban

Bodrozsán Alexandra, az 1. számú választókerület (Petőfiváros) képviselője kiemelte:
„… egy helyi konzultációt követően közösen megakadályoztuk a lakossággal az Izsáki úti véderdő értelmetlen kivágását és nyomást helyeztünk a városvezetésre az SOS Gyermekfalu eladása körül kialakult helyzet kapcsán, a választókerület is folyamatosan szépül. Minden problémát igyekszem becsatornázni az illetékes szervek felé, egy lakossági kérést vagy panaszt sem szeretek elmulasztani, legyen szó közvilágítási problémáról, kátyús utakról vagy akár segítségkérésről az ünnepekre.” 
Ezen kívül fontosnak tartja:
„… az átláthatóságért való küzdelmet az önkormányzati működés tekintetében. Ebben az évben újra ki szerettem volna kényszeríteni a vagyonnyilatkozatok teljes nyilvánosságát, viszont valamilyen, számomra értelmezhetetlen okból kifolyólag a Fidesz-KDNP frakció továbbra sem támogatta szavazatával ezt a törekvésemet.”

Az Izsáki úti véderdő az erdőterv szerint elérte a vágásérett kort / Fotó: kecsUP

Józsa Bálint, az 5. számú választókerület (Széchenyiváros) képviselője nyilatkozta:
„… Zéró toleranciát hirdettünk a városrészben az illegális szemétlerakással szemben, így több mint száz négyzetmétert sikerült megtisztítani. Emellett sok kisebb projektet valósítottunk meg.”
„Történelmi év volt,” – emeli ki Józsa Bálint abból szempontból, hogy:
„ez volt az első év, amikor az egyéni képviselők számára nem állt rendelkezésre választókerületi költségvetés, az elsődleges elképzeléseket ennek megfelelően kellett módosítani.”
„A Virágos Széchenyivárosért projektben több száz tő muskátlit osztottunk szét. Emberi kapcsolatokon alapuló érdekképviseletet terveztem, amely sikeresen megvalósulni látszik. Mindig vannak újonnan felmerülő kérdések, mint például a Nyíri út – Március 15-e utca kereszteződésében található kanyarodósáv problémája.” – válaszolta a széchenyivárosi képviselő.
Dr. Tóth Szilárd, a 7. választókerület (Vacsi köz, Külső-Bethlenváros) képviselője felsorolta:
A Vacsi közi út aszfaltozása még 2019-ben valósult meg, ahol idén két új buszmegálló váró lett kihelyezve. Az M5 út melletti kiserdő kétszer került kitakarításra. A bankautomata telepítésével is sikerült előre haladni, amelynek kihelyezésére várhatóan 2021. első félévében kerül sor. A Semmelweis utcán sok év után új padok kerültek kihelyezésre. Két esetben tartottam maszkosztást.
A Vacsi köz földes szakaszán sűrítettük a világítótesteket. A Vaspálya utca Ceglédi út találkozásánál az utcatorkolatban felújítottuk az aszfaltot. A Nádasdy téren elkészült a korábbiakban kezdeményezett ivókút, illetve a gyermekjátszótér egy része bekerítésre került.
A Bethlen körút két oldalán, a Budai-kapu torkolatában, illetve az M5 főút Budai-kapu és Csíksomlyói utca közötti szakasza két oldalán több év után sikerült elérni az út szélén felhalmozódott föld, növényzet teljes felkaparását, elszállítását. Kresz táblákat, utcanévtáblákat pótoltunk. Térségi sínhálózat mentén embermagasságú gaz eltávolítását is elvégeztük.
A részsikereket nagyban befolyásolta az, hogy:
„ míg a választókerületek tavalyi évvel bezárólag hatmillió forinttal gazdálkodhattak évente a lakosság bevonásával, idén ezt az önkormányzat felfüggesztette”.
Király József, a 8. választókerület (Belváros, Árpádváros) képviselője hangsúlyozta, hogy „a közös munkában és a párbeszédben hisz”. A belváros képviselője elmondta, hogy:
„Örülök, hogy sikeresen tudtam közreműködni abban, hogy a vírusveszély kezdetén minden kecskeméti polgárhoz eljusson a város által biztosított védőmaszk, továbbá önkéntes segítője lehettem a Gondoskodó Szolgálatnak, amely az időseknek nyújtott segítséget.”

Király József megtalálta a maszkhiány megoldását Kecskeméten / Fotó: Király József közösségi oldala

A tanácsadói testületek kapcsán nyomatékosította, hogy nagyon fontos szerepe van a választókörzetekben, mert számos helyi problémára hívják fel a figyelmet.
Király Józsefet rendszeresen felkeresik különféle problémákkal, amik közül ezeket emelte ki:
 „… legjobban az embereket a zöldfelületek, parkok, közterületek állapota érdekli. Nagy kihívás, hogy a meglévő közműrendszerek mellett hogyan tervezhetőek az esetleges faleváltások, az új növények ültetése. Jó példa erre a volt Centrum Áruház és környékének zöldítése, amely széles összefogással valósulhatott meg.”
További jellemzően felhozott régi probléma:
„a parkolás kérdése, a központban tapasztalható zsúfoltság és járdák állapota. […]. Úgy gondolom, hogy a városi költségvetésből 20-30%-kal nagyobb összeget kellene fordítani a városüzemeltetésre, hogy legyen elég forrás ezekre a munkálatokra. Ám amikor kormányzati szinten elvonják a forrásokat a településektől, akkor nagyon szűkös mozgástér marad.”
A közterületi szemetesek mellett eluralkodó áldatlan állapotokkal kapcsolatban is sok megkeresést kapott Király, amire elsőlépésben a Rávágy téren az egyik háztömbnél próba jelleggel kialakítottak egy zárható gyűjtőt, ami úgy néz ki, hogy megoldást jelenthet a problémára.
Lejer Zoltán, a Szövetség a Hírös Városért frakció volt frakcióvezetője így nyilatkozott:
„2019 őszén alakítottuk meg a Szövetség a Hírös Városért frakciót, amelyet polgármesterjelöltként az első évben én vezettem. Abban állapodtunk meg az ellenzéki képviselőtársaimmal, hogy az öt párt alkotta frakció évente fogja cserélni a frakcióvezetőt. Helyben én kezdtem el ezt a „történelmi” munkát.”
Lejer Zoltán, listás képviselő, a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság elnöke így folytatta:
„Mivel ez volt az első évem képviselőként, így sokat kellet tanulnom, mert az önkormányzati és a bizottsági munka sajátos feladatokat kíván. Másfelől példátlan feladat volt a frakcióvezetés, mert nem volt tapasztalat az ilyen fajta egyesületi indulással kapcsolatban, mint amit az öt kecskeméti ellenzéki párt megvalósított. Az első év ezért a működés kidolgozásával és a munkafeladatok elmélyítésével telt.
Lejer Zoltán így értékelte az elmúlt egy évet:
„A frakció nemcsak egyben maradt, de csapategységében a kemény helyzetekben meg is erősödött. Politikai akciókat hajtottunk végre és több esetben olyan problémákra irányítottuk rá a kormánypárti városvezetés figyelmét, ami nem tűr halasztást. A kihívásokkal teli mai helyzetben, ha lehet ilyet mondani, akkor sikeresen vette az első évét a Szövetség a Hírös Városért frakció.”

 

Hasonló cikkünk:  Hogyan készülnek Brüsszelben a júniusi választásra?
Folytatjuk. A következő cikkünkben arról fogunk írni, hogy a kecskeméti képviselőknek milyen terveik vannak 2021-ben. A harmadikban pedig arról, hogy miként ítélik meg az önkormányzatokat érintő kormányzati megszorító intézkedéseket.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...