fbpx

FRISS HÍREK

Betiltják szilveszterkor a tűzijátékok árusítását

- Advertisement -

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2020. december 10-i, csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a bulitilalom miatt az idei év végén betiltják a tűzijáték értékesítését az országban – írta meg a Hvg.hu.

A szabályok szerint eddig kizárólag december 28. és 31. között lehetett pirotechnikai kellékeket vásárolni az arra kijelölt értékesítési pontokon.

Mikor lehet fellőni a tűzijátékot?

A tavaly vásárolt és megmaradt vagy külföldről behozott tűzijátékokat csak december 31-én este hat órától január 1-je reggel hat óráig lehet felhasználni – ezt már a Telex.hu írta.

Aki nem kertes házban él, az csak közterületen tudja felhasználni a pirotechnikai eszközöket, a kijárási korlátozás értelmében azonban 20 óra és hajnal 5 óra között nem lehet az utcán tartózkodni, és az eddigiek alapján ezen nem is tervez változtatni a kormány.

Azaz összesen három óra marad a tűzijátékok legális utcai felhasználására: december 31-én 18–20 óra között és  január 1-jén reggel 5–6 óra között.

Petárdázni továbbra is tilos: birtokolni és felhasználni is szabálysértés, amiért 150 ezer forintos bírság járhat.

Csak kis bulik lehetnek

A koronavírus terjedése miatt az eddig is biztos volt, hogy szilveszterkor elmaradnak a nagyobb bulik. A kormány ugyanis az operatív törzs javaslata alapján korábban úgy döntött, hogy az év utolsó napján is fenntartja a kijárási tilalmat este 8 és reggel 5 óra között, valamint 10 embernél több nem lehet egy helyszínen.

Hasonló cikkünk:  Ligeti Miklós szerint erős lelkületű ügyész kellene, hogy vizsgálat induljon, valóban belenyúltak-e a Schadl-Völner iratokba

Rosszul jártak a tűzijáték-kereskedők, jól jártak a kutyák

A 2020-as év kárvallottjai közé kerültek most a tűzijáték-kereskedelemmel foglalkozók is. A Világgazdaság szerint az évi kétmilliárd forintos piac 70%-át az év végi lakossági vásárlások tették ki eddig. Tavaly országszerte kb. 700 értékesítési ponton lehetett pirotechnikai eszközöket vásárolni. Egy kereskedő arra számít, hogy legalább 20-25 százalékkal fog esni a forgalma.

A kevesebb tűzijáték miatt viszont idén nyugodtabb szilveszterestére számíthatnak a kutyák, macskák és a városkörnyéki erdei állatok.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...