fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Megbízásokat és sok pénzt bukhatnak a KATA-s vállalkozók januártól

- Advertisement -

Ami történik az nem más, minthogy a becsületeseket egy polcra teszik a visszaélőkkel. Mindenkire alkalmazzák az új szabályt, miközben csak azokra kellene, akik valóban visszaélnek a KATA kedvező lehetőségeivel. Nyilván ennek maradéktalan felkutatása nagy munka. Mindenkire kivetni a 40%-os különadót sokkal egyszerűbb.

De mi az a KATA?

KATA-s (Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója) vállalkozónak lenni sok előnnyel jár. Az egyik, hogy főállású KATA-sként havi 50 ezer fix adó befizetésével letudtunk mindent, adóztunk is és biztosítottak vagyunk. Mellékállásban (és még bizonyos esetekben) ez havi 25 ezer forint. Aki magasabb nyugdíjat szeretne, az pedig havi 75 ezer forint fixet fizet. KATA-sként havi 12 millió forint bevételünk lehet egyéb költségek nélkül. Nem kell számlákat gyűjtögetni kiadásokról, nincs komoly könyvelői munka (akár a vállalkozó maga is el tud intézni mindent), és a bevallás is könnyen letudható. Mivel egyre inkább kitolták az éves maximum bevételi határt, egyre többen választották ezt a válalkozási formát. Viszont nagy hátránya, hogy még 75 ezer forint havi adó mellett sem lesz elfogadható nyugdíjunk, így a kedvezményekből, amelyeket a KATA-sok élveznek, nem árt félretenni előre. Valamint van egy bizonyos 40%-os különadó, amit 12 millió forint feletti bevételnél kell megfizetni a különbözetet alapul véve.

2021-től kiterjesztik a 40%-os különadót

És itt érkeztünk el arra a pontra, amit valószínűleg már minden KATA-s tud, hogy januártól a 40%-os különadó nem csupán az évi 12 millió forint bevételt meghaladóan ketyeg.

  1. Amennyiben belföldi partnernek számláz egy adóéven belül 3 millió forintnál magasabb összeget (partnerenként értendő), akkor a megrendelőnek 40% adót kell fizetnie a 3 millió forint feletti részre. A KATA-s vállalkozónak pedig kötelessége a szerződésnél jelezni, hogy ez a „veszély” fenyegeti a megrendelőt.
  2. Amennyiben külföldi partnernek számláz a KATA-s vállalkozó, akkor ebben az esetben neki kell megfizetnie a 40%-ot a 3 millió forint feletti részre.

Az utolsó esetben egyértelműen rosszul jár a vállalkozó. Ráaádul az évi 3 millió forint egy partner felé nem is jelent rengeteg pénzt. Ehhez elég havi 250 ezernél magasabb megbízási díjért vállalni egy munkát. De veszthet a vállalkozó akkor is, ha a partnere belföldi, és az inkább nem az ő szolgáltatását veszi igénybe a 40%-os adó miatt, hanem mondjuk egy cégét, ahol nincs ilyen, mondjuk úgy: büntető adó. A közösségi oldalakon máris terjednek azok a levelek, amelyek megüzenik az eddigi partnereknek, hogy januártól nem tudnak tőlük számlát befogadni. Ebben az esetben akár évek óta tartó megrendeléseket és milliókat bukhat a vállalkozó, ha a megrendelő figyelembe veszi az üzletben nincs barátság kitételt, és hiába a jó kapcsolat, mégis csak a pénz az úr, és a kedvezőbb ajánlatot fogja majd választani.

Hasonló cikkünk:  Górcső alatt a red dot irányzék

Nem csak azok fizetnek, akik visszaélnek, hanem a becsületesek is

Azért írtuk, hogy büntető adó, mert valójában azzal indokolták a bevezetését, hogy vannak munkáltatók, akik KATA-s vállalkozásra kényszerítették (vagy maguk a dolgozók ajánlották fel a lehetőséget) az addigi alkalmazottat. Hiszen vállalkozási szerződéssel neki kedvezőbbek a pénzügyi feltételek, a munkát pedig így is el lehet végezni. Persze ez így van, és alapjában nincs is ezzel gond. Egészen addig, amíg nem burkolt foglalkoztatásról van szó. Mert amikor visszélve a helyzettel, a KATA-s vállalkozót korábbi munkáltatója továbbra is úgy kezeli, mint alkalmazottat (be kell járni értekezletre, a cég eszközeit használja, esetleg a cég irodájában kell dolgozni), akkor az valóban nem tiszta játék.

Csakhogy nyilván nagyon sok KATA-s nem csalásra és kiskapukra építette vállalkozói karrierjét, és tisztességesen dolgozva szerez partnereket, akik számára valódi vállalkozóként dolgozik. Ők mindannyian rosszul járhatnak majd az új szabályokkal, amennyiben bármikor is lesz olyan partnerük, akinek egy évben 3 millió forintnál többet számláznak. Esetleg bevállalják kevesebb díjért, hogy ne haladja meg a számlázás a 3 millió forintot. Netán majd az eddig becsületesek elkezdenek trükközni, hogy ne bukjanak munkát és ezzel pénzt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...