fbpx

FRISS HÍREK

Akár testükkel is megakadályoznák a lakók a tervezett játszótér megépítését a Kósafaluban

- Advertisement -
Nem a játszótér ellen vagyunk. Hanem a kijelölt helyszín ellen és az ügyintézés menete ellen. Talán az itt lakókat meg kellett volna kérdezni, hogy így akarják-e a játszóteret. Ha pedig már eldöntötték, talán jó lett volna, ha tájékoztatnak minket. Hálószobáink ablaka alatt, egy gázfogadó állomás mellett, a többletforgalmat ki tudja hogyan elviselő nem túl széles utcáink tövébe építkeznének, ez számunkra elfogadhatatlan.

Meséli a lakó, akinek ablakaitól néhány méterre épülne az a játszótér a Számadó utca és a Nyereg utca találkozásánál, amelyre a város pályázott és nyert 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Itt épülne (kattintva jobban látszódik):

Google Map

A projekt olvasható a város honlapján. E szerint

„295 m2 területű korszerű, a mai követelmények szerinti játszótér épül meg. A játszótér 55 folyóméteres kerítéssel lesz védve, melyen 2 darab akadálymentes kapu lesz. A játszótér úgy kerül kialakításra, hogy gyalogosan, kerékpárral, babakocsival, kerekesszékkel, és természetesen gépjárművel is jól megközelíthető legyen. A játszótéren ivókút, valamint padok, hulladékgyűjtők és „P-típusú” kerékpártámaszok kerülnek elhelyezésre. Telepítve lesz egy négyüléses duplarugós billenő játék, babaház, teherautós beülős rugós játék, kacsa beülős rugós játék, Polyball, hinta és ovivár egyedi együttese fészekhintával, valamint csőcsúszdával. A játszótéren, a telepítési terv szerint növények: lombhullató fa, cserje és kúszócserje lesz elültetve. A fejlesztés keretében megtörténik a zöldfelületek gyepesítése és darált fenyőkéreg terítése a cserjefoltokban.”

A projekt célja, hogy

„Kósafalu városrészében a nyílt közösségi terek kihasználtságának fokozása, a városrész lakói számára további közösségi funkciók létesítése a közterületeken és új lehetőségek biztosítása a szabadidő hasznos eltöltésére, a helyi közösségi élet erősítésére. Az új játszótér létesítése hozzájárul a minőségi lakókörnyezet kialakításához, a városrész közösségi életének fejlesztéséhez, civil aktivitásának fokozásához.”

Lakók állítják: senki nem avatta be őket az elképzelésekbe

Az árok mögötti területről van szó

A közelben lakó (amúgy köztük gyermekes) családok azonban nem így gondolják. Azt állítják, hogy erről semmilyen egyeztetésről, lakossági fórumról, igényfelmérésről nem tudtak. A nekünk nyilatkozó panaszos a választókerület képviselőjének, Lévai Jánosnének (Fidesz-KDNP) is írt levelet. Ebben úgy fogalmaz, hogy a véletlennek köszönhetően csöppent bele a felesége egy bejárásba az ablakaik alatt, akkor lett számukra világos, mit is tervez a város ezen a területen, amely bár közterület, de ők tartján tisztán, ők gondozzák, nyírják, locsolják. A levél szerint akkor több lakó is összejött a területen, és nem voltak elragadtatva az ötlettől.

Hasonló cikkünk:  Feszültségek terhelik a KTE tavaszát, lesz-e szép finis a bajnokságban?

A képviselőnek írt levélben az áll, hogy állítsák le a tervezést, az építkezést, és keressenek egy olyan helyet a játszótérnek, ahol annak jó helye lenne. A lakók szerint ilyen a gokartpálya közelében lévő nagy és régen üresen álló terület.

A Szent László körút és a Matkói út kereszteződése

A panaszosok szerint a házak közelsége miatt gyakori lehet, hogy portáikra ladba pattan, esetleg ablakok törnek. Szerintük a gázfogadó állomás sem arra való, hogy oda beugráljanak gyerekek labda után, beesett táska miatt. Miután a játszótér egyik bejárója (a tervrajz látható a város honlapján) a szomszédos kapubejáró felől nyílna (áll a levélben), attól tartanak, hogy az itt megálló autók miatt a tulajdonos akadályozva lenne. Szerintük ezek az utcák nem olyan szélesek, hogy elbírják a megnövekedett forgalmat. Ráadásul egy ingatlanszakértővel beszélve azt állítják, hogy a megnövekedett zajhatás és forgalom miatt az itteni házak értéke csökken.

Itt a gázfogadó állomás és közel a házak

Peres úton követelnek kártérítést a várostól, ha folytatják a projektet

Már petíciót is indítottak, hogy így is hangot adjanak tiltakozásuknak. Úgy tudjuk, csak azok nem írták még alá, akiket eddig nem találtak otthon. Lévai Jánosné önkormányzati képviselőnek írt levelüket úgy zárják, hogy amennyiben nem gondolják át a játzszótér helyszínét, és nem kapnak megnyugtató válaszokat, akkor minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy vélt igazukat és a helyszín alkalmatlanságát bebizonyítsák. Ugyanakkor készek peres eljárás útján az önkormányzattól kártérítést igényelni az ingatlanok esetleges értékvesztése miatt.

„Ha kell, a testünkkel akadályozzuk meg az építkezést”

– mondta lapunknak a panaszos levél írója. A projekt szerint ez év végére épülhet meg a játszótér.

Megkerestük Lévai Jánosné képviselőt és a városházát is. Amennyiben válaszolnak, természetesen arról is írni fogunk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...