fbpx
16.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Indulhat a szegedi és a pécsi egyetem privatizálása, a politikától azonban nem kerülnek távolabb

- Advertisement -
A vidéki felsőoktatás alapvető átalakulására bólintottak rá két meghatározó egyetemi városban is. Szegeden az egyetemi szenátus péntek délután nagy vita után elfogadta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) modellváltását, nem sokkal később így döntöttek Pécsen is. Ezzel Magyarországon hamarosan megszűnhet az állami orvosképzés, és a vidéki tudományegyetemek privatizálódnak, a politikától azonban nem kerülnek távolabb. Egyes hírek szerint ugyanis több fideszes politikus is helyet kaphat a magánegyetemek kuratóriumaiban, írja a telex.hu.
Az alapítványosítási hullám a Budapesti Corvinus Egyetemmel kezdődött, és azóta egyre több intézményről derül ki, hogy a tulajdonosi jogokat a kormányzat által delegált – kvázi leválthatatlan – kurátorok fogják gyakorolni. Mások mellett olyan fideszes közszereplők, mint Varga Judit igazságügyi miniszter (Miskolci Egyetem), Szijjártó Péter külgazdasági miniszter (győri Széchenyi István Egyetem) vagy Lezsák Sándor országgyűlési képviselő (a kecskeméti Neumann János). Az alaptörvény mára azt is kimondja, hogy ehhez a rendszerhez a továbbiakban csak kétharmados többséggel lehet hozzányúlni, írja az értékalapú konzervatív hangvételű valaszonline.hu az „Amíg Ön a járványra figyelt, a NER bevette az országot” című leltár írásában.

Megszavazta az SZTE modellváltását, majd lemondott szenátusi tagságáról a fideszes professzor

A szegedi egyetem szenátusa 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás mellett döntött arról három és fél órás vita után, hogy kikerüljenek az állami fenntartásból. Ez azt jelenti, hogy egyszerű többséggel határoztak az egyetem jövőjét alapvetően meghatározó átalakulásról – ennél jóval kisebb jelentőségű ügyekről is kétharmados, minősített többség kell általában. Most nem kellett.
Figyelemre méltó az is, ahogy egyesek a szenátusi szavazáson semmibe vették saját karuk előzetes döntését,  A szenátusi döntés előtt előzetesen öt kar is – az ÁJK, a BTK, a GTK, a TTK és a JGYPK – tanácsi ülésen megtárgyalta a modellváltás kérdését, amit elutasítottak.

Megszavazta az SZTE modellváltását, majd lemondott szenátusi tagságáról a fideszes professzor / Fotó: szeged.hu

Voltak olyan szenátorok, akik ezt komolyan vették és képviselték a kar döntését, mint például a jogi kar esetébe. És volt olyan is, például a szegedi Fideszben politizáló, ott alelnöki szerepet is betöltő Pál József, aki arra használta fel például a felszólalását, hogy arról győzködte a szenátusi ülés résztvevőit, nincs semmi értelme a kötött mandátumnak, szavazzon mindenki úgy, ahogy akar. Ezt aztán ő meg is tette és megtették mások is, írja a szeged.hu.  A Veritas Virtus Libertas név szerint összegyűjtötte, hogy kik nem képviselték a többség akaratát, amit közösségi oldalukon tettek közzé
Pál József egyébként a mai napon, az általa képviselt doktori iskola döntését semmibe véve, a szenátusi tagságáról lemondott, amit a szeged.hu írt meg elsőként.

Pécsen is döntöttek

Pécsen 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett támogatták szintén péntek délután a modellváltást, ezzel ott megvolt a szükséges kétharmados többség.
A telex.hu információi szerint a bölcsészkar és a természettudományi kar delegáltjai nemmel szavaztak.
A modellváltás után az egyetemi kuratóriumokba a minisztérium jelöli a tagokat, az egyetemek a személyekre csak javaslatot tehetnek majd. Pécsről már el is küldtek az ITM-be egy 21 fős névsort, amiből Palkovics minisztériuma válogathat, vagy akár mást is delegálhat. Pécsen arra számítanak, hogy az egyik kuratóriumi tag Bódis József, azt ITM pécsi államtitkára lesz.

 

Hasonló cikkünk:  Mi történt az elmúlt héten a vidéki Magyarországon? - heti sajtószemle

Kapcsolódó korábbi cikkünk

A szegedi és a pécsi egyetem több kara sem támogatja a modellváltást, a SOTE igen

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...