fbpx

FRISS HÍREK

Mire megoldás a kukatároló ketrec?

- Advertisement -

Egy valamit az elején leszögezhetünk: a kukatároló ketrecek támogatói és ellenzői abban bizonyosan egyetértenek, hogy egyre mindenképpen megoldás az ilyen rácsos szerkezet. Arra, hogy ne lopják el belőle a konténert. Viszont ilyenről nem tudunk, és a kezdeményezés sem emiatt indult.

De akkor mire jók ezek a ketrecek?

Különböző Facebook posztokban látszik, hogy a ketrecek megosztják a közvéleményt. Vannak, akik szerint ez a megoldás, mások egyenesen ellenzik.

Kecskeméten a Mátis Kálmán utcában adták át az első ilyen ketrecet. Érdekes, hogy önkormányzati szinten történt ez, mivel a lakóközösség fizette a ketrec költségeit, de ezen lendüljünk túl. Akkor azt mondta a közös képviselő, hogy azért itt lett az első ketrec, mert ide nagyon sokan hordták a szemetüket. Így nyilván jutott a konténer mellé, és távolabbra is. Hiszen a másik érv az, hogy ha körbe van zárva, akkor a guberálók nem hordják szét a kukából a hulladékot.

Kontra és pro

Nézzük tehát az indokokat. Látható (lentebb) a frissen felállított Kristály téri ketrecnél, hogy így is jut szemét a kuka mellé, igaz így legalább zárt térben marad. Ez majd akkor lesz probléma, ha a szállításnál nem vergődnek a mellé letett szeméttel és azt nem viszik el. Ugyanakkor az is látszódik szintén itt, hogy a ketrec mellett is meg tud jelenni a hulladék. Még az is lehet, hogy a papírdobozt olyan tette mellé, akinek van kulcsa a ketrechez, csak nem vitte le magával és inkább letette mellé. Az első két fotót alább Szőkéné Kopping Rita önkormányzati képviselő lőtte, aki bár nem ebben az utcában, de mégiscsak a Széchenyivárosban képviselő. Mi is fotóztunk egy hasonlót a Mátis Kálmán utcai ketrecnél, ez a harmadik fénykép.

fotó: Szőkéné Kopping Rita

 

fotó: Szőkéné Kopping Rita

Azt írta az egyik Facebook csoportban Szőkéné, hogy a ketrec csak részmegoldás. Hiszen itt lehet, hogy jobb lesz a helyzet, de a közelben lévő többi kukánál ez nem oldja meg a problémát.

Ezt a Kristály téri ketrectől 20 méterre fotóztuk.

Hasonló cikkünk:  Élete a birkózás, szeretne példát mutatni a gyerekeknek is

Mások is osztják a véleményt, hogy a ketrec nem, vagy csak részben megoldás. Sőt, akadnak, akik szerint például a Kristály téri egyenesen elállja a bejárót. Ugyanis mellette egyik oldalról végig sövény van, a másik oldalon garázsbeálló.  A kommentek szerint, ha a beállón végig állnak majd autók, a másik oldalon pedig ott a sövény, akkor kérdéses, hogy a ketrec és a sövény között lévő nem túl széles helyen pl. a mentők beférnek-e. Valaki megemlítette, hogy őt büntették azért mert ott állt, ahol most a ketrec, mondván az mentőbeálló.

A védelmezők tábora szerint majd kiforr ez a dolog, és lesz egyre több ilyen ketrec, ami megváltoztatja a közgondolkodást, és sokkal kevesebb lesz a szétdobált, valamint az illegálisan lerakott hulladék. De, tudjuk-e biztosra, hogy amit látunk, azt valaki odavitte és letette a kuka mellé, vagy az tette a kuka mellé, aki ott lakik, csak már nem fért a kukába a szemét? Itt meg kell említenünk, hogy egy korábbi lakossági fórumon a városrendészet akkori vezetője elmondta, hogy nem követ el szabálytalanságot az, aki beledobja a szemetet úgy egy kukába, hogy nem lakik ott.

De amennyiben a ketrec mellé is leteszik a szemetet, marad az az indok, hogy legalább nem túrják szét guberálók a szemetet. Ezt a problémát viszont egy lakat és egy lánc is megoldja, amely sokkal kevesebb költség egy ilyen rács 250 ezres áránál – mondják többen. Látunk erre sok példát a városban. A ketrecet támogatók szerint azonban a lakatba sokszor gyufát törnek bele, így az használhatatlan lesz, ezért folyton újat kell venni. Bár a ketrec zárjába is bele lehet törni gyufát, a támogatók szerint azonban legalább nem csorog majd a bűzős dinnyelé a kukán, mert a lakók majd vigyáznak a ketrecen belül, hogy ne öntsék azt a kukára.

Látható tehát, hogy könnyű a ketrec mellett és ellen is érvelni. Önnek mi a véleménye?

Az alábbi szavazáson akár két választ is bejelölhet.

Poll not found
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...