fbpx
18.2 C
Kecskemét
2023. március 21., kedd

FRISS HÍREK

A fideszes szavazók harmada is az önkormányzatokra bízná a helyi döntéseket

A választók többsége, 68 százaléka helyesebbnek véli, ha a döntések inkább helyben születnek, nem mindenben a központ irányít – idézi a Publicus legfrissebb budapesti közvélemény-kutatását a Népszava. A lap szerint még a Fidesz-szavazók harmada is így vélekedik, de a központosítási törekvéseket leginkább a Momentum szavazói (97 százalék) utasítják el.

A Publicus felmérése arra is rámutat: az életkor előrehaladtával egyre inkább teret nyer a központi irányítás hatékonyságába vetett hit. Ugyanakkor az iskolai végzettség nem meghatározó a kérdésben: a legfeljebb 8 általános végzettek és a diplomások közel azonos arányban (65-68 százalék) bíznák a döntések javát az önkormányzatokra.

A válaszadók a Publicus által felsorolt közszolgáltatásokból csupán egyet bíznának inkább az államra: a kórházak működtetését. Ennél a lapban megjelent adatok szerint 26–73 arányban preferálták az állami felelősségvállalást.

Hasonló cikkünk:  A Vodafone megszerzése után a Yettelbe is bevásárolta magát a magyar állam
Hasonló cikkünk:  A NAV adatai cáfolják a kormány magyarázatát, hogy miért kellett drasztikusan hozzányúlni a katához

Annak megítélésében megosztottak voltak a válaszadók, hogy a forrás- és feladatelvonásokkal mit akarhat elérni a kormány. 51 százalék szerint a végső cél az önkormányzati rendszer megszüntetése. Legkevésbé (12 százalék) a kormánypárt támogatói vélik így, nekik ugyanakkor ötödük egyetértene az önkormányzatiság felszámolásával.

Via HVG

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...