fbpx
17.2 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

A magyarok fele 200 ezer forintnál is kevesebbet visz haza – így alakult a mediánbér

75 ezer forint különbség az átlagbér és aközött, hogy mennyit keres valójában az átlag magyar. Ha te is alig ismersz embert, aki megkeresi a bruttó 367.800 forintos átlagbért, arra itt a magyarázat.
Sok év után a napokban sikerült megszereznie a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mediánbérre vonatkozó adatait az LMP-nek, amit 2016 óta nem ad közzé az adatgyűjtő és elemző szerv. A párt közleményben számolt be arról, hogy a 2019-es számok lesújtó képet mutatnak a hazai dolgozók keresetéről ugyanis a magyarok fele nettó 200 ezer forintot sem keresnek. Érdekes azonban az is, ahogy a kormánypárti lapok azonnal próbáltak egy jobb képet festeni. A mandiner.hu például egyenesen a középosztály aranykoráról ír.
Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő azért kérte ki az adatot, mert a KSH az átlagbért szokta közzétenni, amit nagyban torzítják a legjobban keresők kiugró számai. Így egy egyszerű példával élve, egy nincstelen magyar és Mészáros Lőrinc átlagvagyona 200 milliárd forint körül alakulna. Ezt pedig ugye senki sem gondolhatja komolyan, hogy igaz lenne.Ezzel szemben:

a mediánbér sorba állítja az összes hazai keresetet és azt a pontot jelöli ki, aminél a dolgozók fele többet, a másik fele kevesebbet keres.

Az LMP által kiharcolt adatok is azt mutatják, hogy a 2019-es évben a bruttó átlagbérénél, ami 367.800 forint volt, több, mint 75 000 forinttal volt kevesebb a bruttó mediánbér, a maga 292.320 forintjával.
És ez az adat még mindig nem a valóságos helyzetet mutatja, hiszen a KSH statisztikáiba csak az 5 főnél nagyobb cégek dolgozóit és főmunkaidőben foglalkoztatottakat számítja bele. Így ebből a mikrovállalkozások és a részmunkaidőben dolgozók kimaradnak, pedig ők „nyilván lefelé húzzák a számokat”.- írja közleményében az LMP.
Ahogy az is torzítja az adatot, hogy nem nettó összeget látunk, de bruttóból is kiderül, hogy az emberek által valóban hazavitt összeg, középen 200.000 forint alatt volt. Tehát a dolgozók fele havonta kevesebbet realizálhatott ennél a számláján. Így nem csoda hogy a KSH átlagbérközlései sokakat rendszeresen felháborítanak, mert úgy érzik, ők jóval az alatt keresnek.

„Az EU statisztikai hivatala szerint – amire Orbán Viktor is szeret hivatkozni – egy magyar háztartásban az egy főre jutó nettó mediánjövedelem 156 000 forint volt 2019-ben, ami alig a harmada az Unió átlagnak és Bulgáriát, valamint Romániát megelőzve a 3. legalacsonyabb a tagállamok között.”

-írja közleményében a párt.

Hasonló cikkünk:  "Stop akkumulátorgyárak, stop Fidesz" - Kecskeméten is gyűjt aláírásokat az LMP

Mennyire kevés ez a környékbeli országokhoz képest?

Romániához képest nem annyira. A hazai 292.320 forintos összeghez képest Szlovákiában a mediánbér azonban 1018 euró volt 2019-ben, azaz 2019-es árfolyamon számolva 331.206 forintnyi összeget keresett az „átlag szlovákiai”. Csehországban ez a szám 29.127 korona, azaz 378.942 forint volt 2019-ben, Ausztriában pedig 2104 euró, azaz 684.536 forint volt a bruttó mediánbér – számolta ki az azonnali.hu.

 

Hasonló cikkünk:  Az indie zene felfedezése - Rejtett gyöngyszemek és feltörekvő művészek

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...