fbpx

FRISS HÍREK

Többek szerint bohóckodás volt a kósafalui lakossági fórum a játszótérről

- Advertisement -

Lévai Jánosné önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) lakossági fórumot hívott össze péntek délutánra a Kósafaluban megépülő játszótér helyének véglegesítéséről. Így szólt az a meghívó, amelyet a postaládákba dobtak a városrészben.

Az előzmények:

  • A város 15 millió forintot nyert pályázaton játszótér építésre, és a projekt szerint a Számadó utca és a Nyereg utca kereszteződésében építenék fel a gázfogadó állomás mellé
  • Lényegében egy egész utca tiltakozó levelet írt a képviselőnek, amelyben KIZÁRÓLAG a helyszínt kifogásolták, nem a játszóteret. Néhány kifogás: túl közel a házakhoz; szűk az utca, parkolási gondok várhatók; megnő a zajterhelés és a forgalom; veszélyes lenne, ha egy labda a gázfogadó állomás kerítésén belülre pattan és be akarnak oda mászni a gyerekek; szerintük van jobb helyszín is; nem kaptak meghívót éppen a környéken lakók a játszótérről (is) szóló korábbi lakossági fórumokra
  • A KecsUP nyilvánosságot adott az ügynek, és megkérdeztük a képviselőt, lehoztuk az ő válaszait is
  • Lévai Jánosné kérdőívet dobott a postaládákba, meglehetősen leszűkítve a kérdést: Kell-e játszótér vagy nem?
  • És ekkor jött a lakossági fórum pénteken

Mintegy 30-40 kósafalusi lakos gyűlt össze a tervezett helyszínen, a gázfogadó állomásnál. Az eseményt azzal indította Lévai Jánosné, hogy beszámolt arról, hogy a kérdőívre a játszótérre 65 támogató aláírás és 23 ellenző aláírás érkezett. De az már előtte kiderült, és a lakossági fórumon újra megerősítették a panaszosok: mindenki akar játszóteret, ezért eleve a feltett kérdés már rosszul lett megfogalmazva.

Öveges László főépítész azzal vette át a szót, hogy ecsetelte mi épülne a kijelölt helyszínen, és nyugtatott mindenkit, hogy a gázfogadó állomás veszélytelen, körül is vennék növényekkel, oda nem lehetne bejutni. Valamint a házak és a játszótér közé egyfajta védnövényzetet telepítenének. Az is kiderült, hogy a hely kicsinysége miatt egy mini játszótér lenne, és csupán 5-6 éves korig nyújtana játéklehetőséget gyerekek részére. Valamint elmondta azt is, hogy megnéztek más lehetséges önkormányzati területet a városrészben (korábban a kérdőíven Lévainé azt írta a lakosoknak, hogy csak önkormányzati területen lehet építkezni, és az csak a Számadó utcában van – már akkor is megírtuk, hogy van másik is), és azt találták legjobbnak, amelyet a projektbe is írtak, tehát ahol összejöttek a lakossági fórumra.

Ezután a közvetlen közelben lakó kért szót, és elmondta, hogy ő írta a többiek nevében a panaszos levelet. Elismételte a már általunk is említett panaszokat, és megerősítette, hogy kell a játszótér, de keressenek annak egy megfelelőbb helyszínt. Valamint a nyilvánosság előtt is elmondta (mások is megerősítették), hogy pont a környéken élők nem kaptak meghívót a korábbi egyeztetésekre.

Többen a Szövetség utca végén lévő területet támogatják

Egy kis ötletelés után ekkor többen megemlítették, hogy a Szövetség utca végén van egy önkormányzati terület, amely nagyobb is, jobban elférnének ott a parkoló autók, és a jövőben bővíthető. Azt ugyanis elismerte a főépítész, hogy a gázfogadó állomás melletti terület kicsi, nem fejleszthető, és valóságos közösségi térként nem tud funkcionálni. Viszont az derült ki a lakossági fórumon, hogy az itt élők is szeretnének egy a Melinda parkhoz hasonló teret, ahol a kisebb és nagyobb gyerekek is játszhatnak, a felnőtteknek is lenne mozgási lehetőség, és akár városrészi napokat is lehetne ott rendezni. Egy az utca végén lakó hölgy azzal érkezett a fórumra, hogy őket nem is zavarná a szomszédságban a játszótér, még segítenének is bármiben, legyen ott a fejlesztés.

Már javában tartott az ötletelés, amikor Lévai Jánosné megjegyezte, hogy ő csupán a játszótérhez ragaszkodik, a helyszínt mondják meg a lakók, ugyanakkor hozzátette, hogy nem szeretné, ha végül másik városrész kapná meg a játszóteret, mert akkor húsz évig a kósafalusiaknak esélye nem lesz játszótérre.

Hasonló cikkünk:  Megtartotta éves fórumát a kecskeméti Városi Civil Kerekasztal

A főépítész nem állította, hogy kizárt dolog a Szövetség utca vége, ugyanakkor úgy tűnt, hogy mégis inkább az eredeti helyszínt favorizálja, bár egyértelműen nem tette le mellette a voksát. Annyit jegyzett meg, hogy a két helyszín nem zárja ki egymást. El tudja képzelni, hogy most a Számdadó utcában épüljön meg néhány játékkal a játszótér, később pedig fejlődhetne a Szövetség utca végén lévő terület.

Csaknem elpattant a húr

Ekkor már vagy egy órája a -5 fokban vitatkoztak a területen, és a tömeg egy része már el is ment, hiszen nem közeledtek egymáshoz az elképzelések. Még egy kis adok-kapok is volt, amikor a képviselő megjegyezte, hogy bántotta, hogy sajtónyilvánosságot kapott ez a történet, és az is, hogy két család miatt nem kezdődhet el a játszótér építése. Ekkor kikérték maguknak, hogy két családról lenne szó, hiszen a képviselő maga mondta, hogy 23 tiltakozó aláírást kapott. Ezen a ponton már néhányan hangosan bemondták, hogy el van már döntve a helyszín. Van, aki azt mondta, ez a lakossági fórum így csak bohóckodás. Még volt, aki felvetette, hogy legyen egy újabb kérdőív, és a két helyszínt szavaztassa meg a képviselő, ne azt, hogy kell-e játszótér vagy sem. Lévainé annyit mondott, hogy a pandémia után talán újabb fórumot hív majd össze erről a kérdésről.

És akkor Lévainé súgott valamit a főépítésznek

A lakossági fórumnak ezen a szakaszán már úgy tűnt, hogy a helyszínen többen vannak azok, akik elfogadnák a Szövetség utca végén lévő területet, legalábbis azok között, akik véleményüket nyíltan vállalták. Ugyanakkor látszódott az is, (és Lévainé ki is jelentette), hogy döntés a lakossági fórumon nem tud születni. Öveges főépítész ekkor odafordult Lévainéhoz és megjegyezte: nem lesz konszenzus. Erre a képviselő annyit mondott a főépítésznek, hogy:

Foglald össze! A pályázat ide szól…kész! Foglald össze!

Ezt azonban nem tette meg a főépítész, csupán azt mondta, hogy elővezetik majd a másik helyszínt, de nem tudja, hogy lehet-e változtatni azon, és ezt nem is tudja megígérni.

Valóban eldöntött már a helyszín, a többi pedig színjáték?

Viszont amennyiben Lévai Jánosné így gondolja, ahogy ez a kijelentése hangzott (persze nem tudhatta, hogy valaki meghallja), akkor talán azokat a véleményeket erősíti, akik szerint színjáték az egész lakossági fórumosdi, a helyszínt már eldöntötték és itt lesz a játszótér. Mert ha az a valóság, amit ebben a mondatban mondott, akkor szükségtelen lakossági fórumot összehívni, és azon azt hangoztatni, hogy a város kíváncsi az itt lakók véleményére, és várják a helyszínre az alternatívákat. Ha pedig nem úgy van, hogy erre az egyetlen helyszínre jár a 15 millió forint a játszótérre, akkor pedig miért kért olyat a főépítésztől, hogy mondja azt, hogy erre a helyre szól a pályázat és kész? Megkérdeztük tőle, és ha lesz válasz, megírjuk.

Azt azonban már a helyszínen elmondta a képviselő, hogy a polgármesterrel egyeztet, és ő és a városvezetés is a többségi vélemény alapján fog dönteni. Ha pedig ehhez a kérdőívre érkezett válaszokat veszik alapul, akkor nagyon úgy tűnik, hogy Számadó utca és a Nyereg utca kereszteződésében lesz a játszótér.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...