fbpx

FRISS HÍREK

Így szerveződnek a kiskörúti „versenyzők”

- Advertisement -

Vasárnap elsőként írtuk meg egy szerkesztőségünknek megküldött videó alapján, hogy fiatalok versenypályának képzelik a kiskörutat, és farolva, kerekeket csikorgatva gyorsulnak, driftelnek a piarista gimnázium előtti kanyarban. A videón jól látszódik, hogy csak az elektronika fogta meg a a fehér autót. Miután a közelben lévő buszmegállóban álltak, könnyen nagy baj lehetett volna, ha az autó kisodródik.

Sok ezren látták hírportálunkon a videót, minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a rendőrség másnap razziázott. De már hétfőn délután arról értesítették egymást az egyik Facebook csoportban, vélhetően az érintett fiatalok, hogy éppen hol áll egy civil rendőrségi autó. Majd arról is volt egy poszt, hogy vigyázzon mindenki, mert drága lesz a driftelés, miután a rendőrség igazoltatott egy autóst, és erről is feltöltöttek egy fotót. Feltettek egy a körút mentén fotózó férfiról is egy képet. Ezt talán törölték, mert most nem találjuk, de ilyen kommentek voltak alatta:

  • na ez már sok, mindjárt megnézzük ki az
  • ha ott vagytok basszátok jól nyakon
  • majd mondjátok meg ki volt az

Stábunk erre fel ott volt tegnap este a belvárosban, és figyelemmel követtük, mi történik. Miután a rendőrség is lesben állt, és köröztek is a körúton, a fiatalok nem tudtak most „szórakozni”. Elvétve volt csak egy-egy gyorsítás. De az jól látszott, hogy kik vannak a csapatban. Nekünk úgy tűnt, hogy úgy osztják fel maguknak a kiskörutat, hogy minden szakaszán legyen valaki közülük, és feltételezzük, hogy közben tartják egymással a kapcsolatot. Így ha valaki azt jelenti, hogy szabad a pálya, akkor még a rendőrségi ellenőrzés ellenére is lehetett egy kis csigorgás, de nem olyan mértékben, mint előző nap. Folyamatosan, megállás nélkül keringtek, jellemzően lassan gurulva. A legtöbb autón volt valamilyen optikai tuning, jól be lehetett azonosítani a csapattagokat. Ugyanis aki nem tartozott közéjük, az minek körözött volna a végtelenségig? Volt, hogy egymásnak átkiabálva adtak valamilyen információt, és azt is megtapasztaltuk, hogy az őket videózóknak kikiabáltak, beszólogattak, bemutattak.

Hasonló cikkünk:  A kecskeméti Mercedes-gyárban robotot tesztelnek az alacsony képzettséget igénylő feladatokhoz

Nem kell kamerával rögzíteni a történéseket, hogy a rendőrség eljárhasson

Még tegnap este a rendőrséghez fordultunk, ahonnan ma délután kaptuk meg a választ. A rendőrség a következőket írta:

„Amennyiben egy közúti szabályszegés mások életét vagy testi épségét közvetlenül veszélyezteti, bűncselekmény gyanúja is felmerülhet. Egyéb esetben szabálysértést valósít meg az elkövető. A rendőrség minden esetben megvizsgálja, hogy bűncselekmény gyanúja vagy szabálysértés valósult-e meg. A szankciót a jogszabályok határozzák meg (szabálysértési törvény, büntető törvénykönyv, 410/2007. Korm. rendelet, 156/2009. Korm. rendelet)”

Miután úgy láttuk, hogy az egyik rendőrautóban kamera is volt, rákérdeztünk, hogy rögzítik-e az eseményeket.

A szabályszegés képi dokumentálása nem feltétele az eljárás megindításának, lefolytatásának és az elkövető felelősségre vonásának. Amennyiben azonban a rendőr jogsértést észlel, és a szolgálati gépkocsi menetrögzítő kamerával felszerelt, a felvétel felhasználható a jogsértő ellen indult eljárás során – válaszolta a rendőrség.

A válasz szerint négy szabályszegő járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök. A lakosság nyugalmának megőrzése és a közlekedés biztonságának megóvása érdekében az ellenőrzések a jövőben is rendszeresek lesznek – tették hozzá. Úgy tudjuk, hogy tegnap 10 ezer forint/fő nagyságú helyszíni bírságokat szabtak ki.

Legalább 30 éves probléma ez

A jelenség nem újkeletű, mintegy 30 éve vannak, akik versenypályának gondolják a kiskörutat, de éppen ez a hosszú idő jelzi, hogy nem sikerült felszámolni. A cikkünk alá érkező sok kemmentnek egyébként jelentős része mentegeti a fiatalokat, és jó mókának, unaloműzésnek, veszélytelen csikorogtatásnak gondolja, amit a fiatalok művelnek. A többség azért úgy gondolja, nagy felelőtlenség amit művelnek, és majd akkor döbben rá minden vállvonogató, amikor személyesen vagy közeli ismerősén keresztül megtapasztalja a bajt. Cikkünk alatt összegyűltek a „versenyzők is”, ők kivétel nélkül büszkék magukra. Olyanokat írogatnak, hogy legközelebb jobb legyen a videó minősége, meg ha tudták volna, hogy bekerülnek a hírekbe, akkor jobban nyomták volna neki.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...