fbpx

FRISS HÍREK

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból

- Advertisement -

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból – derült ki Novák Katalin Twitter-bejegyzéséből. „It’s time to say goodbye” – kommentálta a Fidesz külügyekért felelős alelnöke a levelet, amit a bejegyzésben posztolt:

„Ezúton szeretnénk értesíteni az Európai Néppárt elnökségét, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a továbbiakban nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Néppártban a pártszabályzat 9. cikke alapján” – írja a Fidesz nemzetközi titkársága a levélben, amit Antonio López-Istúriz White főtitkárnak címeztek.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a párt csütörtök délutáni döntése után arról írt Twitterén, hogy „a Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. De valójában már évekkel ezelőtt hátrahagyta azt.”

Orbán Viktor levélben írta meg március 3-án, hogy a Fidesz azonnal kilép az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a frakció aznap megszavazta az új eljárásjogi szabályzatát, amivel többek között már nemcsak egy tag, hanem egy csoport frakciójogainak felfüggesztéséről vagy kizárásról is lehet szavazni. A Néppártnak tagja maradt egyébként a KDNP EP-képviselője, Hölvényi György.

A Fidesz akkor a frakcióból lépett ki, de ez nem hatott ki automatikusan a státuszára az Európai Néppárt pártcsaládjában, ahol 2019 márciusa óta volt felfüggesztve. Ha a pártcsaládból nem léptek volna ki maguktól, akkor a Fidesz sorsáról egy személyes jelenlétet igénylő szavazáson lehetett volna dönteni, ami a koronavírus-járvány miatt egyelőre nehezen megoldható lett volna.

Az Európai Néppárt akkor jelezte, hogy a Fidesz a frakcióból kilépve kizárási eljárással néz szembe a pártcsaládon belül is. Ezt azonban a közgyűlésnek kell eldöntenie, ami „akkor fog ülésezni, amikor a járványhelyzet ezt biztonságosan lehetővé teszi.” Többek között Markus Söder, a bajok Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke is arról beszélt napokkal később, hogy miután a Fidesz kilépett az EP-frakcióból, magából a pártcsaládból is ki kéne zárni.

Hasonló cikkünk:  Zuhan a Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében, a Tisza Párt jelentősen erősödik

A frakcióból való kilépés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, hogy „a Fidesz EPP-tagsága már csupán technikai kérdés, a frakcióval történő szakítás volt az első fontos lépés” – így várható volt, hogy a pártcsaládból is kilép a magyar kormánypárt. Gulyás szerint az EPP pálforduláson ment keresztül, „már nem jobboldali párt”, ellentétben a Fidesszel, ami „továbbra is a hagyományos kereszténydemokrata, konzervatív értékeket és családképet képviseli”.

Egyelőre nem tudni, hogy belépnek-e másik frakcióba

A Fidesz EP-képviselői egyelőre nem csatlakoztak másik európai parlamenti képviselőcsoporthoz, és azt sem tudni, hogy a Néppárt pártcsaládjából távozva hova lépnek majd be.

Az Euractiv korábban arról írt, hogy lehet, hogy a a konzervatív, euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) 61 fős frakciójához csatlakoznának. Ennek 24 képviselővel Orbán Viktor lengyel szövetségesének, Jarosław Kaczyńskinek a Jog és Igazságosság (PiS) pártja a legerősebb tagja.

Matteo Salvini, az olasz jobboldali Liga párt vezetője viszont március 9-én arról beszélt, hogy lengyelekkel és magyarokkal új európai parlamenti frakció létrehozásán dolgozik. A Liga most az Identitás és Demokrácia euroszkeptikus képviselőcsoport tagja az Európai Parlamentben.

Orbán Viktor egy rádióinterjújában szintén említett esetleges együttműködést a Ligával, valamint lengyel erőkkel. „Nem titok, hogy voltak tervek az asztalfiókban” – mondta.

Telex.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...