fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Elkezdődik a nyitás – Mi értelme volt a nemzeti konzultációnak?

- Advertisement -

Kb. két hete zárult le a nemzeti konzultációnak hívott társadalmi kérdezz-felelek, amelyre általában gyakran hivatkozik a kormány, és a legutóbbinak is az volt az értelme elméletileg és a nyilatkozatok alapján, hogy a magyarok elmondhassák a véleményüket, hiszen a kormány kíváncsi erre, mert fontos döntések nem lehetségesek a magyarok véleménye nélkül. Egymásnak adva a kilincset, ismételgették az ehhez hasonló kijelentéseket a kormánypárti politikusok. A kormányzati propaganda egyik zászlóshajója, az Origo így írt, amikor lezárták az ívek kitöltésének online lehetőségét.

„A magyarok tehát elmondták, hogyan szeretnének nyitni, a kormány a beérkező válaszok alapján határozza meg a pontos nyitási, és az ezzel összefüggő védelmi tervet.”

Erősített rá a lap arra, amit a kormány saját maga is állított az eredményeket összefoglaló plakáton.

A kérdések között konkrétan három olyan volt, amelye arra kérdezett rá, hogy amennyiben a válaszolókon múlik, melyik területen enyhítenének, nyitnának az elsők között. Ezek voltak azok (nem idézve):

  1. A kijárási tilalmon enyhítenének-e?
  2. Nyitnák-e az éttermeket és szállodákat?
  3. Nyitnák-e a sportlétesítményeket (pl. konditerem, uszoda)?

És akkor lássuk az eredményt a tényleges kérdésekkel.

Ehhez képest már március vége óta tudjuk, hogyha lehetséges a nyitás -és ezt csakis a meglévő 2,5 millió beoltotthoz kötötték, semmilyen más adathoz -, akkor elsőnek a kijárási tilalmat enyhítik, és megnyitják a boltokat és a szolgáltatásokat azzal, hogy a belépők számát négyzetméterhez kötik. Ezt erősítette meg Orbán Viktor tegnap késő délután (azzal, hogy megvan a 2,5 millió oltott), és ezután jelent meg a határozat arról, hogy élesedhetnek a korábban bejelentett enyhítések.

Magyarul: a legkevesebb százalékot, ugyanakkor a legnagyobb elutasítást kapó kérdést és az abban szereplő kijárási tilalom enyhítését lépte meg a kormány legelőször.

A legtöbben, mint látható, az éttermek és szállodák megnyitását akarták, és ezt utasították el a legkevesebben, mégsem nyithatnak, mégsem fogadhatnak vendégeket. Még az uszodák és sportlétesítmények nyitása is több szavazatot kapott, mint a kijárási tilalom enyhítése.

Hasonló cikkünk:  Kocsis Máté azt gyanítja, hogy a baloldal nem fogja támogatni a szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot

Nagyon helyes egyébként, ha inkább a szakemberekre hallgat a kormány járványügyi kérdésekben, mint a vágyait közlő és laikus lakosságra. Csak ekkor semmi értelme nincs, giccsparádé közepette arról beszélni, hogy az eredmények alapján készítik el a nyitási tervet, és, hogy mennyire fontos a magyarok véleménye a kormánynak.

És persze akkor már valóban jó lenne meghallgatni szakemberek tanácsát, ugyanis sokak szerint korai még a nyitás, és az sem szerencsés, ha a kormány az oltások számát veszi figyelembe ehhez és nem a járványadatokat.

Korábban azt írtuk a konzultációról, hogy eleve rossz időben sikerült elindítani. Ugyanis annak első felében sokkal kedvezőbb adatok voltak, mint a második felében, és a többség éppen az elején töltötte ki a kérdőívet. Március 4-ig, amikor is bejelentették a zárást (éppen a nyitásról szóló konzultáció kellős közepén) már a kitöltők kb. 70%-a megválaszolta a kérdéseket. Csakhogy akkor szó nem volt még napi 8-10 ezer új fertőzöttről és 200 feletti elhunytról.

A nemzeti konzultációnak persze nagyon is van értelme a kormány szempontjából. Miután feltételezhető – és a válaszolók száma alapján is erre lehet következtetni-, hogy leginkább a kormány szavazótábora tartja fontosnak visszaküldeni az íveket, a kezdeményezés alkalmas lehet a kormánypárti érzelmű réteg egybentartására, a bennük lévő tűz életben tartására, a kormány melletti kiállás fenntartására, erősítésére. Mindezt persze közpénz milliárdokból.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...