fbpx
4.5 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Ma van a romák világnapja – amit ma nem teszünk meg a szegénység ellen, az holnap drága lesz

- Advertisement -
Ma van a romák világnapja, amit Magyarországon 1995-től tartanak meg, miután 1971-ben először ült össze az I. Roma Világkongresszus. A különböző cigány népcsoportokat képviselők elhatározták, hogy együttműködnek és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Egyben ez a nap hivatalosan is a roma nemzeti ünnep. Szokás szerint ilyenkor közösen egy közeli folyóhoz vagy patakhoz zarándokolnak, ahol énekszó és zene mellett koszorúkat, virágokat, virágszirmokat és úszó mécseseket bocsátanak a vízre. A hazai cigány szervezetek általában valamilyen kulturális eseménnyel emlékeznek meg április 8-ról.

Amit ma nem teszünk meg a szegénység ellen, az holnap nagyon drága lesz

Somogyi Tímea sok kecskeméti számára ismert. Nagycsaládos édesanya, szociális területen dolgozik, szociológiából szerzett diplomát, a Védőháló Karitatív Adománybolt képviselője, de együttműködik a Kecskeméti Református Egyházközség cigánymissziójával, és nem utolsó sorban létrehozta és működteti a Pancsinello Játszóházat a roma családok számára. 2016-ban elnyerte az Aranyanyu-díjat.
Tímea több helyen is elmondta, hogy azért dolgoznak, hogy jobb életük legyen, mint a szüleiknek volt.
És tegyük hozzá a munkájukra nagy szükség van, hiszen a koronavírus-járvány előtt és alatt is sok kecskeméti roma számára kihívás, hogy megfelelő egészségügyi ellátáshoz, jó oktatáshoz és munkához jusson.

A szegény sorban élő romákat és nem romákat a COVID-járvány egyformán nehéz helyzetbe sodorta, hiszen ez az a széles csoport mára hazánkban, akik rosszabb egészségügyi állapotuk miatt fokozottan kiszolgáltatottak a gyilkos vírusnak.  

Az állam, az önkormányzat és a közösségek részéről most még inkább szükség lenne gondoskodásra, hogy az iskolai rendszerből lemorzsolódott gyerekek, romák és nem romák egyaránt, de szegény sorban élők, ne szakadjanak le végérvényesen. És ezek az emberek azt a közvetlen segítséget is megkapják, hogy be legyenek regisztrálva az oltásra, mert sokuknak gondot okoz ez is.
Jól felfogott érdeke ez most mindenkinek, mert az, amit ma nem teszünk meg a szegénység csökkentése érdekében, az holnap nagyon drága lesz társadalmi méretekben. A szegénység ugyanis nagyon drága dolog, annak az enyhítése is  rendkívül sok forrást igényel a jelen és a jövő generációtól, figyelmeztetnek a társadalomtudósok.

Somogyi Tímea: Én egy olyan nő vagyok, aki történetesen cigánynak is született

Hogy mit jelent ez számára, arról ezt vallja, amit a Trend a Lelke portálon írt meg.
„Gyerekkoromban annyit hallottam anyámtól mekkora szerencsétlenség cigánynak születni, mert ez bizony olyan bélyeg, amit az ember sosem moshat le, amíg csak él. Hiszen ő minden rosszat ehhez kapcsolt, ami történt vele, minden nyomor, bánat és keserűség innen eredt számára. Innen szép nyerni!
Ha megkérdezek bárkit arról, mi jut eszébe először arról a szóról: cigány, akkor nagy eséllyel olyan sztereotípiákat fognak felsorolni, amikre kevésbé tud büszke lenni az ember. Mikor jó cigánynak lenni?”
Somogyi Tímea egyszer cigány nőkkel készített fókuszcsoportos interjúkat, hogy leírhassa az etnikai identitásuk sajátosságait. Erre az eredményre jutott:
„Például ciki lesz cigányosan öltözni, ha szeretnéd, hogy komolyan vegyenek. Az ilyen sztereotípiák kialakulásának oka, ha valaki ismeri a másik etnikai hovatartozását, az tudhatja, milyen viselkedés helytálló vele szemben. Ha nem látszol cigánynak, elkerülhetővé válik, hogy más etnikai csoport tagjai úgy viselkedjenek veled, mint ahogy általában a cigányokkal szokás. Ez fájt. Úgy tűnik, nem könnyű cigánynak lenni.
Én mégis büszkén hordom a barna bőrömet!
Mert olyan szerencsés vagyok, hogy ismerhetem a cigánybíró lányát, aki elmesélte, hogy az apja okos volt és jó ember, aki rendet tartott a Cigányvárosban, ahol anyám is született.
Az életem része lehet Karolina is, aki olyan cigányasszony akinél nincsen bölcsebb ezen a földön. Sokat tanultam tőle én is. Például elfogadni a nehézségeket úgy, hogy az a jó dolgok része is lehet. Gondoskodása sok tanodás gyereknek ad szárnyakat.

Somogyi Tímea és Vidám Marcsi fitneszedző (jobbra) / Fotó: trendalelke.hu

Mert Marcsi is cigány és a legkeményebb nő, akit csak ismerek, és annyi élet van benne, hogy akkor is magával ragad, ha hullafáradt vagyok.
Mert anyám, aki nem értette, minek megy az ő bolond lánya egyetemre, elhitte nekem, hogy lehet ez másként is.
Ilyenek ezek a cigányok!”

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...