fbpx
7.1 C
Kecskemét
2021. október 19., kedd

FRISS HÍREK

Melyik Kecskemét legveszélyesebb zebrája?

Egy 80 éves gyalogos hölgyet gázoltak halálra a zebrán az Auchan áruház mellett még március 20-án este. A tragédia minden bizonnyal szabálytalan előzés következtében történt, amikor egy autós a megengedett sebességkorlátozást túllépve gázolta el a zebrán áthaladó hölgyet. Több zebrás gázolásra is sor került az elmúlt időszakban Kecskeméten. December 18-án a Jókai utcán, a gyógyszertár előtti zebránál gázoltak el gyalogost. Azt megelőzően, július 10-én, a Nyíri úton, a Margaréta Otthonnál található zebránál. Voltak további zebrás balesetek is, tavaly januárban a kerékpárját szabályosan toló gyalogost ütöttek el az egyik Irinyi úti gyalogátkelőnél. Azt megelőzően a két gyalogost is elsodort egy kocsi a zebrán a Cifrapalotánál. De volt szintén zebrás gázolás az aluljáró után a Szolnoki úton és a Dózsa György úton is. Az esetek tovább sorolhatók, ez nem mind, ha csak az elmúlt két évet vesszük szemügyre.
Egyelőre megoldás nem vagy csak nagyon lassan látszódik körvonalazódni. A Kiskörúton a gyorsvezetést a sűrűn kihelyezett közlekedési lámpákkal próbálják csillapítani. Ez ugyan érdemben nem befolyásolja a Belvárosba érkező autók számát, de mindenesetre egy pontig biztosan megakasztja az éppen felgyorsuló autósokat. A kecskeméti zebrás balesetek okáról és lehetséges megoldásáról évek óta folyik a vita.

Egyesek forgalomcsillapítással vennék elejét a zebrás gázolásoknak, mások a mainál jobban megvilágított átkelőkkel, megint mások az ún. okos zebrákkal, és vannak, akik még szigorúbb büntetéssel, illetve általános szemléletformálással és oktatással, ami utóbbi már az óvodában elkezdődik.

Az látszik, hogy nincs egyetlen csodagyógyszer sem, viszont jogos igény az, hogy ha már a kijelölt gyalogátkelőhelyeket a járókelők biztonságos közlekedése érdekében hozták létre, akkor azok biztonságosak is legyenek.

A gyalogátkelőhely összeköt – keresik a legveszélyesebb zebrát

Az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikája szerint 2018-ban országosan 1079, 2019-ben pedig 969 esetben történt gyalogosgázolás a kijelölt gyalogátkelőhelyeken.

2018-ban ezeknek a szerencsétlenségeknek a következtében 30, 2019-ben pedig 39 fő vesztette életét.

Sajnos a kerékpárosokkal kapcsolatos adatok is elszomorítóak: egy 2017-es statisztika szerint, Magyarországon az egyik legmagasabb az egymillió lakosra jutó halálos biciklisbalesetek száma az EU-ban.
A témában nem rég kampány indult, hogy országosan és helyben is felhívják erre a súlyos közlekedési kihívásra a figyelmet. Keresik az ország legveszélyesebb zebráját, amire bárki tehet javaslatot május 10-ig.
A listán szerepel a március 20-i, kecskeméti halálos zebrás gázolás helyszíne is az Auchan áruház mellett.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...