fbpx
13.8 C
Kecskemét
2021. május 16., vasárnap
KecsUPItthonVereségre készül a Fidesz: Több ezer milliárdnyi állami vagyont szerveztek ki alapítványokba

FRISS HÍREK

Vereségre készül a Fidesz: Több ezer milliárdnyi állami vagyont szerveztek ki alapítványokba

Ami eddig csak javaslat volt, most már maga a valóság. A Fidesz bátor képviselői ma szavazatukkal létrehozták azokat az alapítványokat, amelyek révén a magyar felsőoktatás döntő része olyan kuratóriumok kezébe kerül, amelyek a kormány által gondosan kiválogatott emberekből állnak. Miniszterek, államtitkárok, ismertebb és ismeretlenebb fideszes politikusok kaptak jól fizető pozíciót kuratóriumokban, felügyelőbizottságokban. Vidéken a mai döntéssel nem marad állami egyetem. De létrejönnek más hasonló alapítványok is, más területeken is.

Kastélyok, üdülők, kikötők, birtokok, klinikák kerültek ki az állam kezéből a Fidesz által gründolt alapítványokba. Több ezer milliárdnyi állami vagyon vesztette el közpénz jellegét.

Ebbe a felsorolásba tartozik a Neumann János Egyetemért Alapítvány is, de ennek létrejöttéről már tavaly döntöttek néhány hasonló alapítvánnyal egyetemben (az SZFE története a leginkább ismert ezek közül). Mint tudható, a Neumann János Egyetemért Alapítványban kurátor Lezsák Sándor képviselő és Gaál József alpolgármester, de Matolcsy György környezetéből is beültek a testületbe. A felügyelőbizottságban pedig ott ül Szemereyné Pataki Klaudia polgármester havi 1,6 millió forintért.

Miután a törvényalkotó célja az volt, hogy kormányoktól független alapítványok legyenek ezek, a választás előtt egy évvel könnyen lehet arra következtetni, hogy a kormánypárt a választás elvesztésével kalkulál. Így a most bebetonozott emberek akkor is döntő helyzetben maradhatnak, és sok-sok milliárd felett rendelkezhetnek, ha a jelenlegi kurzus elbukja az országgyűlési választást. Bár elméletileg az egyszer alapítványba szervezett állami vagyont nem lehet visszaszerezni, vannak olyan elemzői hangok, amelyek szerint mégis van erre lehetőség.

Szavazataikkal az állami vagyon alapítványokba kiszervezéséhez Kecskemét két képviselője, Zombor Gábor és Salacz László is asszisztált.

Az ellenzék a megszavazott alapítványokkal kapcsolatban hazaárulásról, lopásról és gyásznapról beszél.

 

Hirdetés

Felkapottak

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....

Hirdetés

Legnépszerűbb

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....