fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Vereségre készül a Fidesz: Több ezer milliárdnyi állami vagyont szerveztek ki alapítványokba

- Advertisement -

Ami eddig csak javaslat volt, most már maga a valóság. A Fidesz bátor képviselői ma szavazatukkal létrehozták azokat az alapítványokat, amelyek révén a magyar felsőoktatás döntő része olyan kuratóriumok kezébe kerül, amelyek a kormány által gondosan kiválogatott emberekből állnak. Miniszterek, államtitkárok, ismertebb és ismeretlenebb fideszes politikusok kaptak jól fizető pozíciót kuratóriumokban, felügyelőbizottságokban. Vidéken a mai döntéssel nem marad állami egyetem. De létrejönnek más hasonló alapítványok is, más területeken is.

Kastélyok, üdülők, kikötők, birtokok, klinikák kerültek ki az állam kezéből a Fidesz által gründolt alapítványokba. Több ezer milliárdnyi állami vagyon vesztette el közpénz jellegét.

Ebbe a felsorolásba tartozik a Neumann János Egyetemért Alapítvány is, de ennek létrejöttéről már tavaly döntöttek néhány hasonló alapítvánnyal egyetemben (az SZFE története a leginkább ismert ezek közül). Mint tudható, a Neumann János Egyetemért Alapítványban kurátor Lezsák Sándor képviselő és Gaál József alpolgármester, de Matolcsy György környezetéből is beültek a testületbe. A felügyelőbizottságban pedig ott ül Szemereyné Pataki Klaudia polgármester havi 1,6 millió forintért.

Hasonló cikkünk:  Kiemelt beruházássá minősítheti a kormány a sóskúti akkufeldolgozót - ezzel megakadályozhatják a népszavazást

Miután a törvényalkotó célja az volt, hogy kormányoktól független alapítványok legyenek ezek, a választás előtt egy évvel könnyen lehet arra következtetni, hogy a kormánypárt a választás elvesztésével kalkulál. Így a most bebetonozott emberek akkor is döntő helyzetben maradhatnak, és sok-sok milliárd felett rendelkezhetnek, ha a jelenlegi kurzus elbukja az országgyűlési választást. Bár elméletileg az egyszer alapítványba szervezett állami vagyont nem lehet visszaszerezni, vannak olyan elemzői hangok, amelyek szerint mégis van erre lehetőség.

Szavazataikkal az állami vagyon alapítványokba kiszervezéséhez Kecskemét két képviselője, Zombor Gábor és Salacz László is asszisztált.

Az ellenzék a megszavazott alapítványokkal kapcsolatban hazaárulásról, lopásról és gyásznapról beszél.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...