fbpx
13.4 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

A kanyarban sincs még a szezon a Balatonon

- Advertisement -

Május 1. szombat, szinte nyári meleg, a koronavírus által ellopott majális. Viszont a szabályok lazulóban, nyithattak már a teraszok korábban, most az éttermek belső részei és a szállások. Biztosan sokan mozdulnak ki a bezártságból, és erre jó célpont lehet a Balaton -gondoltuk. Útra fel, nézzük meg, biztosan nagy a tömeg és a vidámság.

De még előtte, pénteken amikor jött a hír, hogy lehet foglalni szállást újra, a turisztikai szektor fellélegezhet, kezünkbe vettük a telefont. Tudjuk meg, mennyire várták ezt azon a helyen, ahol a turizmus családok ezreinek a megélhetését biztosítja. Kíváncsiak voltunk, vajon a szállások mennyire várták a pillanatot, mennyire készültek fel és mennyire nyitnak. Legalább 30 szállást csörgettünk meg. Általában magánszállásokat. Ezek közül egyetlen helyen vágták rá, hogy igen, lehet jönni. A többiek vagy festettek, vagy még nem takarítottak, vagy még le se mentek a tulajok idén a Balatonra, hogy egyáltalán ránézzenek a szállásra. Ezen meglepődtünk. Főleg azért, mert előre közölte már a kormányzat, hogy mi lesz 4 millió beoltottnál, és a naponta közölt számok alapján lehetett minimum sejteni, hogy ez nagyjából mikor történik meg.

Szombaton, út közben a hírek szerint sokan mennek az M7-esen a nagy tóhoz, baleset is van, vigyázni kell. Az északi partot lőttük be, és azt elejétől a végéig be is jártuk. Tihany, Badacsony, Keszthely, Révfülöp. Ezek voltak a főbb állomásaink. Lássuk tehát, mit tapasztaltunk.

A szombati ünnep és a jó idő miatt voltak emberek mindenhol, de nem mondanánk, hogy tömeget tapasztaltunk volna bárhol is. Még az éttermek teraszain sem, a büféknél sem. Talán telt házat egyetlen esetben sem láttunk. Miután a teraszokon nem kell maszk, többen már a teraszok környékén sem viselték. A kiszolgálókon volt maszk mindenhol. Azért még egyáltalán nem volt balatoni hangulat. Nincs is felkészülve talán még a környék rá, több helyen most kertészkednek, teraszokat építenek, takarítják a vendéglátóipari egységek környékét.

A keszthelyi kastély üres udvara

Vasárnap hűvösebbre fodult az idő, gyakran esett is az eső, 16 fok volt jellemzően. Ennyi elég is volt ahhoz, hogy a népszerű balatoni helyek kihalttá váljanak. A keszthelyi kastély parkjában bármikor lehetett olyan fotót készíteni, amelyen nem voltak turisták. A tihanyi főutcán is akkor csináltunk ember nélküli látképet, amikor csak akartunk.

Hasonló cikkünk:  Tavaly 28 titkos határozata volt a kormánynak, évtizedek múlva derül majd ki, mik is voltak azok

De, hogy mennyire nem érkezett meg az élet a Balatonra, azt talán az szemlélteti a legjobban, hogy Badacsony környékén vadászva sem találtunk olyan helyet nyitva, ahol kimérős bort vehettünk volna otthonra. Kettő volt ilyen, de azok Tihanynál.

Utóbbi város most olyan, mint egy csatatér. Lebontották a templomhoz vezető lépcsőt, a templomot tatarozzák. Az állványzat elrontotta a visszhangot, így az a pár ember is hiába kiabált, aki odatévedt. Egy-két fagyizót láttunk nyitva, de az amúgy népszerű lángosos, hamburgerező és éttermek mind zárva voltak. A város központjában építkezések, sittes konténerek rontják a képet. A szökőkút sem működik még.

A kihalt Tihany

Hétfőn bár nem lett melegebb, eső már nem volt legalább. Mégis olyan kihalt volt minden város, ahol jártunk, mint vasárnap. Egy parti büfénél hoppon is maradtunk, este hatkor már bezárt. Ha nincs vendég, akkor zárunk – mondta a pultos.

Ahova be lehetett ülni, ott láthatóan küzdenek a vendégért. Mivel tumultus sehol nem volt, több idő marad egy-egy asztalra. Ezért már kissé zavaróan is, többször is érdeklődtek, hogy minden rendben van-e. Ezt több helyen is megfigyeltük.

Ezen a hétvégén azt tapasztaltuk, hogy sem a lakosság, sem a turizmus nem áll még készen az idei nyárra a Balatonnál. Persze még nincs is nyár, de azért máskor május eleje az a pont általában, amikor megmutatja már magát a balatoni életérzés. Most ebből semmit nem tapasztaltunk, és ezen még az sem javított, hogy láttunk egy kisebb gyerekcsoportot, amely matracokkal, úszógumikkal, törölközőkkel ment a 13 fokos víz felé, csöpörgő esőben.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...