fbpx

FRISS HÍREK

A szülők szavazatán múlik: Így kerülhetnek katolikus fenntartásba a pedagógusképző gyakorlati intézmények

- Advertisement -

A kecskeméti pedagógusképzés legújabb kori kálváriája akkor kezdődött, amikor valaki kitalálta, hogy a Neumann János Egyetemnek is alapítványi fenntartásba kell kerülnie. Majd 2020. május 19-én megszületett az erről szóló törvény. Most „önként jelentkezve” válthatnak modellt a felsőoktatási intézmények, a kecskeméti egyetem esetében ez nem így volt még. Budapesten megszavazták a tervezetet, és magán felsőoktatási intézménnyé vált az egyetem. A Matolcsy György álmodta intézményt fenntartó alapítványba pedig Matolcsy közeléből és a Fideszből jöttek emberek. A felügyelőbizottságában pedig ott ül, az önkormányzati törvény módosítása után, minden aggály nélkül havi 1,6 millió forintért Szemereyné Pataki Klaudia, aki a város polgármestere is. Lezsák Sándor posztjából pedig nem olyan régen az derült ki, hogy a polgármester férje, Szemerey Szabolcs, Matolcsy György unokatestvére pedig az egyetem stratégiai igazgatója.

A reformátusoknak adott lehetőség, aminek egy részét továbbadnák

Az egyetemet alapítványi kézbe adó törvény megszületése után egyenes út vezetett odáig, ahol most állunk. Pontosabban ahol sok száz gyermek, a szüleik és intézményi dolgozók állnak. Kezdték egy állami fenntartású intézményben az iskolát vagy óvodát. Majd lettek az alapítványi fenntartású Neumann János Egyetem része. Aztán innen a reformátusokhoz kerültek, és most, mire éppen lenyugodhattak volna a fenntartóváltások után, itt állnak a következő fordulat előtt. Egy levél szerint a katolikus egyház bejelentkezett a gyakorló iskola és óvoda fenntartói jogáért a reformátusoknál.

Azért a reformátusoknál, mert a Neuman János Egyetemből, a Budapesten eldöntött modellváltás után, átkerült a pedagógusképző kar a Károli Gáspár Református Egyetemhez, ingatlanokkal együtt. A Lővei kollégiumot lényegében azonnal bezárták. A pedagógusképzés központját Nagykőrösre tették. Majd kiderült, hogy Kecskeméten nem is indul tanító szak. Utána jött bombaként a hír, hogy a gyakorló intézmények átkerülhetnek a katolikus egyházhoz. Itt tartunk most.

Hasonló cikkünk:  Ezt kell tenni, ha problémák lépnek fel a szervóhatás kapcsán

A szülők szavazatán múlik a fenntartóváltás

Az újabb fenntartóváltást azonban meg kell szavazni. Akkor kerülhet a reformátusoktól a katolikusokhoz a Petőfi Sándor gyakorló iskola és óvoda, ha az intézményekbe járó gyerekek (kb. 800-an vannak) szüleinek több, mint fele ehhez hozzájárul. Erről szavazniuk kell. Erre lesz három napjuk. Május 19., 20. és 21. Ma pedig egy tájékoztatóra hívták őket össze, hogy ezek után pár nappal már meg is hozhassák azt a döntés, amely gyermekeik következő éveit és talán az egész tanulmányukat határozza meg. Persze ismerve az előzményeket, nem lenne meglepő, ha a katolikus fenntartás is csak átmeneti lenne, már ha hozzájárulnak a váltáshoz a szülők.

Csavar a végén

A szülőket a tájékoztatóra hívó levél szerint a gyakorló óvoda esetében csak a Bocskai úti fenntartása kerülne a katolikusokhoz, a Kaszap utcai maradna református kézben. Egy törvénymódosítás után pedig május 1-jétől az az épület, ahol most a Petőfi iskola működik és a kertészeti kar tömbjének többi ingatana is ahhoz a Neumann János Egyetemhez került, ahonnan a pedagógusképzéssel együtt a Petőfi gyakorló iskola és óvoda kikerült. Információink szerint könnyen lehet, hogy a Petőfi iskolának új helye lesz, a mostani épületbe pedig egy másik oktatási intézmény költözik. Talán már erről is tájékoztatják ma a szülőket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...