fbpx
6.9 C
Kecskemét
2024. március 2., szombat

FRISS HÍREK

A Czeglédy-per egyik vádlottja kényszerűségből vallott és kevert az ügybe politikai szálakat

- Advertisement -

A VI. rendű vádlott kihallgatásával folytatódott Kecskeméten a Czeglédy Csaba és húsz társa ellen indított per, amelyben költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények szerepelnek a vádak között.

Vallomást kívánok tenni – kezdte a kihallgatását a vádlott. Majd leszögezte, hogy korábbi vallomásait nem tudja tovább fenntartani. Ezekről és a vallomások körülményeiről kezdte beszédét. Elmondta, hogy 2017 augusztusában a nyomozók kihallgatásra hívták a NAV-hoz. Tudta, hogy már vannak letartóztatottak az ügyben. Végül őt is előzetesbe helyezték azzal az indokkal, hogy elszökhet. Ahogy bekerült a szegedi börtönbe, két hétre rá bántalmazták, de annyira, hogy bőven nyolc napon túli sérülést szenvedett. A bal dobhártyája levált a dobüregről. Elmondása szerint nagyon kemény zárkába tették, kilenc erőszakos bűnelkövetővel együtt. Nem tudja, hogy ez tudatos volt-e. Végül mostanra, a negyedik műtét után 90%-os a hallása. A vádlott elmondta, hogy nem akartak kérdezni egyszer se tőle. Talán a megtörés része volt ez is – tette hozzá. Első kihallgatása saját kérésére történt. Anyjával üzent, hogy szeretne vallomást tenni, de igazából nem volt tisztában vele, mivel vádolják. Első vallomását ügyvéd nélkül tette meg. A nyomozók mondták neki, hogy ez nem túl jó ötlet. Azonban elvesztette apját, a füle megsérült, az életét is veszélyben érezte. Úgy volt vele, hogy elmond bármit, csak szabaduljon ebből a helyzetből. Ráadásul ekkoriban Angliában kereskedelmi pilóta munkája volt már, amelyet szakhatósági engedélyek mellett végezhetett. Ezek lejárás előtt voltak, szerette volna meghosszabbítani azokat. Ez egy újabb ok volt a szabadulásra. A börtön idején volt felesége és édesanyja tartotta el, nem akarta elveszíteni a pilóta munkáját. Ezért vallomást tett annak reményében, hogy kiengedik.

Üzent az ügyvéd: politikai szálak kellenének a vallomásokban

Mint mondta, helyzetét nehezítette, hogy kijelölt ügyvédjével megszakadt a kapcsolata. Fogvatartotti mobiltelefonja három hónapig nem működött (mint mondta, bizonyára véletlenül), másikat nem adtak, így nem tudott az ügyvéddel kommunikálni. A beszélők pedig nem voltak alkalmasak arra, hogy ott mások előtt a védekezést beszéljék meg. Végül másik kirendelt ügyvédet kapott, aki elmondta neki, hogy korábbi vallomása elég ahhoz, hogy elítéljék, ugyanakkor más irányba vinnék az ügyet, politikai szálakat látnának a történetben. Ellenzéki pártok, politikusok kellenének a vallomásokba, és ha terhelő vallomásokat tesz, egyszer hálásak lesznek neki. Mondta el tehát a VI. rendű vádlott a mai kihallgatásán.

Megtettem. Olyanokkal mártottam be másokat, amik nem voltak igazak, csak azért, hogy meneküljek a börtönből. Féltettem az életemet– mondta el a vádlott.

Ehhez -állítása szerint- instrukciókat is kapott. Mindig valljon magára, de valamit mondjon Czeglédy Csabáról is. Állítása szerint volt olyan kihallgatás, amelyre úgy ment, hogy tudta kiről kell beszélnie, és olyat kell mondania, amely alapján le tudják tartóztatni. Elmondása szerint az egyik kihallgatáson felmerült, hogy talán egyszer egyezséget is tudnak neki ajánlani, de, hogy milyet, arról nem volt szó.

Csak utaltak rá, ha segítem a munkájukat, akkor lehet szó egyezségről valamikor – mesélte a vádlott.

Azt nem állította a tárgyaláson, hogy az ügyészségtől érkezett a kérés, de ügyvédje jelezte, hogy Czeglédy Csaba testvérét is be akarják hozni a perbe, rá is kellene valamilyen terhelőt mondani. Ezt is megtette végül.

Hozzátette, hogy bár bizonyítani nem tudja, olyan érzése volt, hogy ügyvédje egyfajta szócső. Végül a börtönt elhagyhatta, lakhely elhagyási tilalom alá helyezték. Ebben az időben többször is kellett kiegészítő vallomásokat tennie. Ezeket nem ő kezdeményezte, mégis megkérdezték, hogy beírhatják-e hogy az ő kérései voltak. Ügyvédje javaslatára belement ebbe.

Jó lenne, ha interjút adna a Pesti Srácoknak

Szintén ebben az időben volt, hogy az ügyvédje azzal kereste meg, hogy a nyomozók boldogak lennének, ha a Pesti Srácoknak nyilatkozna. A mai tárgyaláson elmondta, hogy nem értette ezt a kérést, és ezzel együtt elgondolkodott, hogy milyen kapcsolat lehet a Pesti Srácok hírportál és a nyomozóhatóságok között. Bár nem korrekt lapként ismerte ezt a híroldalt, belement az interjúba. Azonban az előzmények ellenére is ledöbbent, amikor a laptól azzal keresték meg, hogy egyeztezni kellene az ügyészséggel az interjúról. Erről mutatott is egy levelet a bírónak.

A Pesti Srácok megnevezett munkatársa két méterrel ült mellettünk a mai tárgyaláson. Ő elmondta nekünk, hogy nincs ilyen levél, szerinte hamis bizonyítékot mutatott meg a bírónak a vádlott. Idegességében kapkodva mutogatta a telefonját, nem láttuk a szöveget, de elmondásából úgy tudjuk, hogy olyan levélváltás volt, amelyben arról írtak a vádlottnak, hogy „Lomnicinak” megmutatják a cikket. Amikor ezzel ment oda az újságíró a bíróhoz, az nem foglalkozott ezzel, miután a Pesti Srácok munkatársa nem szereplője az ügynek. A vádlott védője, Bárándy Péter is lezárta az újságírót azzal, hogy nem tud mit kezdeni azzal a felvetéssel, hogy hamis bizonyítékról lehet szó. A kormányzati propagandalap munkatársa a folyosón azt mondta, hogy miután névvel együtt keverték bele ebbe az ügybe, nem marad következmények nélkül, ami történt.

Nem ismerte el bűnöségét

A továbbiakban a vádlott már az őt érintő vádakról beszélt. Mint mondta, több iskolaszövetkezetben is dolgozott vezetőként, és ő maga, valamint minden munkatársa azon voltak, hogy a diákok mindig időben és pontosan ki legyenek fizetve. A vállalási díjak pedig -a váddal ellentétben- az iskolaszövetkezetek számlájára érkeztek. Az adókat is befizették, a bevallások is időben megtörténtek. Nem akarták az államot megkárosítani. Elmondta még, hogy iskolaszövetkezeti vezetőként mindig saját döntéseit hozta meg, nem mások utasításait hajtotta végre. Bűnösségét nem ismerte el.

Az azonban igaz -mondta a vádlott-, hogy az egyik iskolaszövetkezetnél, ahol csupán tanácsadóként vett fel pénzt, nem adott erről számlát, bár ekkor vállalkozóként ezt meg kellett volna tennie. Elismeri, hogy itt nem járt el megfelelően, és nem adózott ezen pénzek után.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba és társai egy olyan számlázási rendszert alakítottak ki, amely segítségével a munkaerő-közvetítés kapcsán felmerülő közterhek megfizetését elkerülték, és a számlázási lánc végén lévő Human Operator Zrt. jogosulatlanul igényelte vissza az áfát. Ezzel a vád szerint az állami költségvetésnek 6 milliárd forint kárt okoztak.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...