fbpx

FRISS HÍREK

Czeglédy: Amíg nem szólt bele a politika, a NAV részéről nem merült fel bűncselekmény

- Advertisement -

A NER-sajtó kereszttüzében közelítette meg Czeglédy Csaba a Kecskeméti Törvényszék épületét. Az utolsó 100 méteren jobbról és balról is az arcába nyomták a mikrofonokat.

Csúnya vége lesz az ügynek, de nem a mi szempontunkból – válaszolta az újságíróknak.

Lényegében a tárgyalóteremig követték a stábok az elsőrendű vádlottat. Az emeleten Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselővel találta magát szemben, aki néhány órát ma erre a tárgyalásra szánt. Úgy, hogy közben a Fidesz-frakció Debrecenben ülésezik. Hogy mit mondott Budai a tárgyalás előtti sajtótájékoztatóján, arról itt írtunk. A teremben már nem lehetett felvételeket készíteni, így az operatőröknek és a fotósoknak már nem volt itt munkája.

Mosolyoghatnék is a vádon, de itt ülök a vádlottak padján

Czeglédy Csaba azzal kezdte, hogy vallomást tesz. Elmondta, hogy több év óta ez az első lehetősége, hogy érdemi védekezést terjesszen elő ebben az ügyben.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba és társai egy olyan számlázási rendszert alakítottak ki, amely segítségével a munkaerő-közvetítés kapcsán felmerülő közterhek megfizetését elkerülték, és a számlázási lánc végén lévő Human Operator Zrt. jogosulatlanul igényelte vissza az áfát. Ezzel a vád szerint az állami költségvetésnek 6 milliárd forint kárt okoztak.

Czeglédy az elsőrendű vádlottja az ügynek. Előadta, hogy magát és munkatársait is megvédi. Becsülettel és tisztességesen dolgoztak munkatársai az általa irányított cégnél, és senki nem követett el bűncselekményt.

Szándékosan nem károsítottuk meg a költségvetést. Még az ügyészség sem állítja, hogy a Humán Operatort azért hoztuk létre, hogy bűncselekményeket kövessünk el – szögezte le a vádlott.

Elmondta azt is, hogy belső szabályzatok, megbízások alapján működtek, ehhez a szükséges engedélyeik megvoltak. Folyamatosan adóhatósági vizsgálat alatt állt a cég, a hatóságok megismerhették a szabályzatokat, a működésüket.

Képtelenség amivel vádolnak. Vagyis az, hogy bűnszervezetet hoztam létre és működtettem. Hiszen minden megismerhető volt és átlátható. Csak azért nem mosolygok a vádon, mert itt ülök a vádlottak padjántette hozzá.

Czeglédy elmesélte, hogy sem magát, sem családját, sem másokat nem veszélyeztetett volna.

Egy cég vezetése felelősséggel jár. Jogász vagyok, észrevettem volna, ha bárki a cégnél átlépi a határt. Két millió forintot kerestem itt, miközben ügyvédként is dolgoztam, ráadásul önkormányzati képviselő voltam akkor is. Nem kockáztattam volna, nem állt érdekemben, hogy bűncselekményt kövessek el. Mindig a legális keresetemből éltemmondta.

Hasonló cikkünk:  Élete a birkózás, szeretne példát mutatni a gyerekeknek is

Czeglédy: A nyomát sem találják a 6 milliárdnak, mert nem is tűnt el 

Arról a 6 milliárd forintról is beszélt, amellyel a vád szerint megkárosították az állami költségvetést. Erről elmondta, hogy a 6 milliárd forintnak a nyomát sem találták meg, annak ellenére, hogy kormánypárti képviselők szerint ellenzéki pártok kasszáiba került.

Ez nem igaz. Azért nem találták meg a pénzt, mert nem lett eltüntetve a pénzszögezte le.

Nincs szó fiktív számlákról, nincsenek offshore cégek sem a történetben. A döntéseket maga hozta, ha voltak köztük rosszak, a felelősség ezekért is őt terheli – jelentette ki Czeglédy.

Nyomás alatt állították páran, hogy tudták, hogy bűncselekmény történik, de ez nem igaz. Nem volt ilyen. Ha anno bárki jelzi, hogy bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor azzal foglalkoztam volna. Megdöbbentem azokon a vallomásokon, amelyek bűncselekmények elkövetéséről szóltak. Bízom benne, hogy a szembesítésen ezeket tisztázhatjukjelentette ki a vádlott.

 

Amíg a politika nem szólt bele, a NAV-nál fel sem merült bűncselekmény

Czeglédy már többször nyilatkozta, hogy szerinte koncepciós ügyről van szó, erre utalt a kihallgatásán is. Azt mondta, hogy ez nem egy kölségvetési csalásról szóló ügy. Ha ez szokványos büntetőügy lenne, akkor a tucatnyi törvénysértésre nem került volna sor, amelyek megtörténtek az eljárások során – hangoztatta.

Egészen addig, amíg politkai és bizonyos gazdasági szereplők nem szóltak bele a hatóság munkájába, addig a NAV-nál sem merült fel, hogy bűncselekmény történt volnaállította Czeglédy Csaba.

A Kecskeméti Törvényszék szerinte tisztességes munkát végez, de a bíróságnak meg kell vizsgálnia, hogy az ügy korábbi szakaszaiban voltak-e tisztességtelenségek. Majd hosszasan sorolta azokat a -szerinte- törvénytelenségeket, amelyeket vétettek az eddigi eljárás folyamán. Ez olyan hosszú lista, hogy ma véget sem ért ezek felsorolása. Egy későbbi időpontban folytatódik a per.

Tegnap a VI. rendű vádlottat hallgatták ki, aki elmondta, hogy nem tudja fenntartani korábbi vallomásait, és kijelentette, hogy azokat kényszerből tette, nem voltak valós tartalmúak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...