fbpx
18 C
Kecskemét
2023. szeptember 26., kedd

FRISS HÍREK

Drónvideón mutatjuk a 30 milliárdos lakiteleki Hungarikum Ligetet

Nem csak 30 milliárd forint közpénz, hanem rengeteg fantázia is kellett a Hungarikum Ligethez, ami Lezsák Sándor, az országgyűlés fideszes alelnöke, költő fejéből pattant ki: turul alakú lovarda, kunhalommal fedett borkatedrális, footgolf pálya, wellness hotel, csodaszarvas alakú úthálózat, hungarikumok háza planetáriummal. Személyesen Lezsák Sándor vezette körbe Lakiteleken az Átlátszó stábját, ahol drónvideó segítségével a magasból is megnézték az elkészült és folyamatban lévő beruházásokat. Kiderítették, hogy a négycsillagos Hungarikum Szállodát Mészáros Lőrinc érdekeltsége építi fel egy szegedi politikus cégével közösen, bruttó 10 milliárd forintból. Azt is megtudták, hogy a Kárpátia Rendezvényház bruttó 3,4 milliárdba fog kerülni, és egy 400 milliós napelempark is készül. A Hungarikumok Háza pedig bruttó 1,3 milliárd forintból épült fel, és még egy planetárium is befért.

Kecskeméttől 23 kilométerre nőtt ki a szántóföldből Lezsák Sándor birodalma. A liget a 4 500 fős Lakitelek szélén található, amit külön közúti tábla jelez, ugyanis egy teljesen új városrész született 30 milliárd forint közpénzből. Az országgyűlés alelnöke személyesen vezette körbe az Átlátszó stábját, forgatásuk pedig egy kis mozizással kezdődött: megnéztük a Lakitelekről szóló filmet, amit Lezsák nemrég Orbán Viktor miniszterelnöknek is bemutatott, akinek ”nagyon tetszett a film”.

Miért pont Lakiteleken épült a Hungarikum Liget? 

Hasonló cikkünk:  Bács megyei fideszes képviselőhöz került a milliárdos értékű balatonboglári kemping

A történet a 80-as évekbe nyúlik vissza, ugyanis ide gyökerezik az MDF (Magyar Demokrata Fórum) nevű politikai párt, ami a rendszerváltás egyik kulcsszereplője volt. Az MDF 1987. szeptember 27-én Lezsák Sándor tanító házának az udvarán, a “lakiteleki sátorban” alakult meg. Lezsák később az MDF elnöke lett, 2004-ben azonban kizárták a pártból. A politikus ma már fideszes országgyűlési képviselő, Bács-Kiskun megye 4. számú választókerületében (Kiskunfélegyháza) egyéni mandátumot szerzett.

Hasonló cikkünk:  Lezsák Sándor veje is állami kitüntetést kapott

A Népfőiskolát Lezsák Sándor és felesége alapította, és álmodta meg a kilencvenes évek elején. Lezsák 1991-től a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Lakitelek Népfőiskola igazgatója.

Ma már azonban a Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonában van a Népfőiskola, aminek a Fidesz mellett kampányoló Kiss-Rigó László a vezetője. Nem titok, hogy a szegedi püspök érdeklődik az állami finanszírozású nagyprojektek után, például futballstadionra korábban 14 milliárd forintot kapott.

Azt a Magyar Narancs írta meg annak idején, hogy bagóért szállt az egyházmegyére a vagyon: a Népfőiskola 170 milliós adósságával szemben még a 100 millió forintot sem érte el az összeg, amennyiért a Népfőiskola az egyházé lett. (Akkor még Gyulay Endre volt az egyházmegye püspöke.)  A népnemzeti élményközpontot 2020-ban adták át a püspökségnek.

>>> Tovább az Átlátszó teljes cikkére

 

Hirdetés

Felkapottak

Limuzin rozsdásodik a Lakos-tanya buszmegállónál, a buckavidék szomszédságában

Ha egyszer mesét írnak egy limuzinról, olyan befejezést kitalálni sem lehetne hozzá, mint amit az élet produkál: egy Lincoln...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...