fbpx

FRISS HÍREK

Hogy tudjuk a legkönnyebben elkerülni az újabb és újabb adag műanyagokat?

- Advertisement -

A zacskómentes világnapon…

A július 3-i nemzetközi műanyagzacskó-mentes nap (International Plastic Bag Free Day) a Bag Free World 2008. évi kezdeményezése révén vált világnappá. 2011 óta pedig egy teljes hónapot szentel az egész világ ennek a kampánynak.

Hogy tudjuk a legkönnyebben elkerülni az újabb és újabb adag műanyagokat a mindennapjainkban? – teszi fel a kérdést véleményírásában Kis-Szeniczey Kálmán kiskunfélegyházi képviselő, aki az ellenzéki előválasztáson az LMP színeiben indul a MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd támogatásával.

A klímaválság kapcsán indított és az évek óta tartó, egyre sikeresebb környezetvédelmi kampányok hatására hazánkban is nőtt azoknak a száma, akik áttértek a hulladékmentes vagy ahhoz közeli életmódra. Egyre több vendéglátóhely és élelmiszeripari, élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó cég kezdte elhagyni az egyszer használatos műanyagokat, és tért át azok fenntarthatóbb (például komposztálható) változatára, azonban a karantén és a vírus elleni védekezés sokszor felülírta ezeket a próbálkozásokat.

Nehéz kérdés, de a prioritáslistán ekkor jogosan került előbbre az egészségmegőrzés, a megfertőződés vagy a már rejtetten hordozott fertőzés átadásának elkerülése. Újra előkerültek a boltokban a műanyag zacskók, higiénikusabb választásnak tűntek az előre csomagolt zöldségek, gyümölcsök, többen kezdtek egyszer használatos gumikesztyűt hordani, és inkább ittak műanyag szívószállal és elviteles poharakból, mert nem bíztak a mosogatás minőségében, vagy eleve a vendéglátóhelyek ezekre tértek át élelmiszer-higiéniai és biztonsági okokból.

A problémát az egyszer használatos műanyagok, kiemelten például a nejlon zacskók okozzák, mivel ezeket rövid ideig vesszük igénybe, s ha nem figyelünk eléggé az utóéletükre (kukába vagy szelektív kukába gyűjtéssel), akkor valóban eljuthatnak a folyókba, tengerekbe, óceánokba is. Szerencsére ma már számos jó alternatívája van a zacskóknak és az egyszer használatos műanyagoknak is, így egyre kevesebb kifogásunk lehet arra, hogy miért nem mondunk nemet ezekre.

Ne csak a mai, hanem az év többi napján is válasszuk inkább a papírzacskót, ha például élelmiszert vásárolunk. Persze a legjobb az lenne, ha a saját, többször használatos szatyrunkat, táskánkat vinnénk magunkkal a bevásárláshoz. Ahogy fentebb is javasoltam, nem kell ehhez újat venni, minden háztartásban akadnak olyan darabok, amiket már félretettünk, de még éppen nem selejteztünk ki.

Hasonló cikkünk:  Így indult a tavaszi szünet: a miniszterelnök beírt a gyerekek ellenőrzőjébe - szavazással

Mit tehetünk fogyasztóként?

Ne csak a mai, hanem az év többi napján is válasszuk inkább a papírzacskót, ha például élelmiszert vásárolunk. Persze a legjobb az lenne, ha a saját, többször használatos szatyrunkat, táskánkat vinnénk magunkkal a bevásárláshoz. Ahogy fentebb is javasoltam, nem kell ehhez újat venni, minden háztartásban akadnak olyan darabok, amiket már félretettünk, de még éppen nem selejteztünk ki.

Mi magunk is tehetünk a műanyag felhalmozódása és a környezetszennyezés ellen / Fotó: illusztráció

A fenti pontnak kicsit ellentmond, de a gyümölcs-, zöldségvásárlásra már a legtöbb bevásárlóközpontokban vehetünk olyan többször használatos, pár száz forintos tasakot, ami könnyen mosható, jól zárható anyagból készült. Erre akkor lehet érdemes beruházni, ha mondjuk nincs a családban vagy a baráti körben egy hobby varrónő, aki valamilyen textilből, vagy akár a régi, megunt függönyből készít olyan szütyőt, ami megfelel ennek a célnak.

Részesítsük előnyben azokat a vállalkozásokat, éttermeket, ahol műanyag helyett papírzacskóban kapjuk kézhez a rendelésünket!

Amikor csak tehetjük, vásároljunk csomagolásmentes boltban! Szinte bármit elérünk az ilyen boltokban is (szálas tea, kimért fűszer, liszt, rizs, gabonapelyhek, tej és tejtermék, magvak, olaj, ecet, intimhigiéniai kellékek, stb.). Kezdetben lehet, hogy macerásnak tűnik, de valójában könnyen megszokható vásárlási mód. Talán nem minden olcsóbb így, bár itt jobban tudjuk szabályozni, hogy csak annyit vásárolunk, amire tényleg szükségünk van. Sokat számít az is, hogy így könnyen fel tudjuk használni az amúgy is nagy mennyiségben felgyülemlő befőttes üvegeket, fém vagy műanyag dobozokat, és így megspóroljuk azt, hogy újabb adagot vigyünk haza.

Ha már egyszer a kezünkbe került egy műanyag zacskó, használjuk azt minél gyakrabban, mielőtt kidobnánk! A szemetes kukához vásároljunk biológiailag lebomló (újrahasznosított) műanyag zacskót (vagy használjuk fel a papírzacskókat erre a célja, amit a vásárlásaink alkalmával kapunk)!

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...