fbpx
4.5 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Tó Hotel értékesítése: a Fidesz magánegészségügyről, az ellenzék privatizációról beszél

- Advertisement -

A kecskeméti közgyűlés fideszes többsége megszavazta – ellenzéki tiltakozás mellett –, hogy zárt pályázaton értékesítsék a Tó Hotel területének egy részét. Az eljárásba egy napokban alakult, teljesen új céget hívnak meg, ami a Városfejlesztési Alap tulajdonában van. Mivel a közgyűlésre benyújtott előterjesztésből nem derült ki érdemi információ arra vonatkozóan, hogy mit terveznek építeni a hotel épület mögött elterülő fákkal borított területre, ezért visszanéztük a közgyűlés videóját, hogy ki mit mondott és mivel érvelt.

A Tó Hotel egy részének eladása éles vitát váltott ki. A kecskeméti Fidesz frakcióvezetője, Dr. Fekete Gábor üdvözölte a magánegészségügyi fejlesztést, az ellenzék az önkormányzati vagyon privatizációjáról és a családi ezüst eladásáról beszélt.

Állami vagy magánegészségügyi ellátásról is szólt a vita

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz) polgármester a tó Hotel egy részének eladását úgy vezette fel, hogy a terület fejlesztésében a Városi Alapkezelő nyújt segítséget és magánegészségügyi szolgáltatás kapna itt helyet, ami nem idegen ettől a területtől.

Bodrozsán Alexandra (Szövetség a Hírös Városért) azt kérdezt a polgármestertől, hogy milyen eljárás az, hogy amikor kézbe kapta a közgyűlési anyagot egy héttel az ülés előtt, akkor a Városi Egészségpark Kft. még nem létezett és csupán a szavazás előtt két nappal jelent meg információ a cégről a cégadatbázisban.

A polgármester azt felelte, hogy részt vett az előzetes tárgyalásokon és a döntéselőkészítésben. Ha pedig elér egy olyan ponthoz az ügy, amiről lehet dönteni, akkor azt a közgyűlés elé terjeszti.

Józsa Bálint (Szövetség a Hírös Városért) a területen működő kajak-kenu klub esetleges költözésére kérdezett rá, miszerint hogyan érinti a sportolókat a beruházás.

A polgármester a válaszában elmondta: „nem érinti”, mert most csupán telekalakítás zajlana, hogyha megkapják erre a felhatalmazást a közgyűléstől.

Az előterjesztés szerint eladni kívánt terület végén sportolnak

Király a polgármesterhez: legközelebb a felújított Városháza irodáit fogják értékesíteni?  

Király József (Szövetség a Hírös Városért) szerint „a Benkó Zoltán Szabadidőközpont a kecskemétiek szívéhez nőtt. Olyan ez mint a családi ezüst. A miénk, amit közösen kell használnunk, mert közösen hozták létre.” A képviselő arra emlékeztette a közgyűlést, ezt a területet az eredeti funkciójának megfelelően, tervszerűen kell fejleszteni és nem a pillanatnyilag elérhető pályázati lehetőségek szerint beszúrni ide valamit.

Király ezután hangsúlyt váltott és úgy érvelt:

„Egyszerűen nem értem. Olyan ez mintha, valaki oda jönne hozzám és azt mondaná, hogy, figyelj rám, megakarom venni a nagyszobátokat. És teljesen meghűlve tapasztalom, hogy mi a francot akar ez itt. Egyáltalán mit gondol az az orvoscsoport, vagy bármilyen csoport, hogy itt tulajdont fog szerezni.”

Király az önkormányzati tulajdonú terület felparcellázása ellen érvelt. Felszólalása végén azt szúrta oda a polgármesternek, hogy:

legközelebb a felújított Városhaza irodáit fogják értékesíteni?

 

Szemereyné Pataki Klaudia: „ebben a hihetetlen demokráciában mindenki valamit kifogásol”

Amikor a polgármester visszavette a szót, azzal próbálta megnyugtatni Királyt, hogy ez a terület nincsen átadva vagyonkezelésbe a Szabadidőpark számára. Ez a vagyonelem az önkormányzatnál van. A rendezési terv szerint ez a rész rekreációs, sport, egészségügyi célra van kijelölve és mivel az Alapkezelővel közösen történne a terület fejlesztése, így még az önkormányzat tulajdonos is marad.

Hasonló cikkünk:  Lefotózták a Fidesz leendő képviselő-jelöltjeit, a "stylist" az önkormányzat kommunikációs vezetője volt

„Nyugodjon meg képviselő úr. Jó kezekben próbálom azt a vagyont kicsit hasznosítani, ami egyébként már az enyészeté és szégyenfoltja a városnak. Ebben a hihetetlen demokráciában mindenki valamit kifogásol, csak éppen haladni nem haladunk, és közben összedől az épület.”

– mondta a polgármester, a terület eladása mellett érvelve.

Az egykor szebb napokat látott Tó Hotel épülete oldalról

 

Feketa Gábor üdvözölte a magánegészségügyi jellegű beruházást

Fekete Gábor (Fidesz) hozzászólásában üdvözölte a magánegészségügyi jellegű beruházást, ami szerinte megtartó erőt jelent majd az orvosi közösségeken belül, az egészségügy tekintetében egyaránt, újabb szakembereket fog majd vonzani a városba. Majd hozzátette, hogy az ellenzéktől csak a kritikát hallani, miközben az épület egyébként is rossz állapotban van. A Fidesz frakcióvezetője szerint pedig az lenne a családi ezüstnek az elherdálása, utalt Királyra, ha ezzel a lehetősséggel nem élnének.

Király viszontválaszában úgy reagált Feketére, hogy ezen az önkormányzati területen tulajdonjogot ne szerezzen senki. Egyedüli tárgyalási alapnak a bérleti jogot jelölte meg, ami lehet 20-30 év is. És magánegészségügyi célokra pedig keressenek más kecskeméti területet – fejtette ki a Szövetség képviselője.

Józsa Feketéhez: az elmúlt egy évben 5500 szakember került ki az állami egészségügyből  

Józsa Bálint (Szövetség a Hírös Városért) azzal fordult Feketéhez, hogy nem tartja furcsának azzal érvelni a magánegészségügy mellett, hogy az állami egészségügyből az elmúlt egy év alatt mintegy 5500 szakember került ki? Józsa szerint, amit a kecskeméti fidesz most tesz:

ez az egészségügy privatizálásának egy újabb lépése.

Hol épül az egészségügyi központ?

Szőkéné Kopping Rita (Szövetség a Hírös Városért) azt kérdezi Feketétől: mivel a tervezett fejlesztés nem a meglévő, rossz állapotban lévő hotel épületet érinti, hanem a mögötte elterülő részen épülne egy teljesen új épület, ki fogja a leromlott hotelt felújítani vagy elbontani?

Szőkéné itt arra hívta fel a figyelmet, hogy az előterjesztés szerint a hotel épület mögötti részt adnák el az önkormányzat. Ez olvasható egyébként a dokumentumban: „Kecskemét Városfejlesztési Alap szeretné megvásárolni a hotel épület mögötti beépítetlen területrészt.”

Fekete a válaszában mindössze annyit mondta:

„Én is úgy tudom, hogy nem a régi épület marad meg, hanem egy új épületet építenek. Ezt örvendetesnek tartom. És én ebben nem a privatizációt látom, hanem a városnak a fejlődését.”

A képviselőtestület 11 igen, 9 nem szavazattal megszavazta azt, hogy a kecskeméti önkormányzat zártkörű pályázaton keresztül értékesítse a Tó Hotel területének egy részét.

A közgyűlési vita alapján felmerül az a kérdés, hogy:

– a terület melyik részét adják el végül? Ahol a régi, leromlott hotel épület van vagy a mögötte lévő erdőt, ahol többek között a kajak-kenusok sportolnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...