fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Zártkörű pályázat útján értékesítenék a városi tulajdonú Tó Hotel egy részét

- Advertisement -

A kecskeméti önkormányzat zártkörű pályázaton keresztül értékesítené a Tó Hotel területének egy részét, pontosabban a hotel épület mögötti beépítetlen, jelenleg zöld területet, ahová egy olyan céget hívnának meg, amiről semmilyen adat vagy referencia nem található a nyilvános adatbázisokban.

FRISSÍTÉS (17:22): Közben megjelent a cégadatbázisban a cég. Jól látszódik, hogy július 5-én jegyezték be. Tehát a határozati javaslatban hamarabb szerepelt a Kft. mint ahogyan azt bejegyezték. Így a cikkünk végén feltett kérdésünkre választ is kaptunk, miszerint erre a projektre hozhatták létre a Kft.-ét.

A mintegy másfél hektár nagyságú terület városi tulajdonban van. A Tó Hotel és a hozzá tartozó terület hosszú ideje használaton kívül áll és leromlott állapota miatt jelenleg vendéglátásra alkalmatlan. Sok ötlet felmerült az elmúlt években, hogy az egykor népszerű helyet hogyan lehetne ismét bekapcsolni a város idegenforgalmába.

Lepusztult állapotában a Tó Hotel (2021)

A városi tulajdonban lévő területet felparcelláznák, egy részét eladnák, de hogy mi épülne ott arról nincs információ

A Tó Hotel mögötti beépítetlen terület megvásárlása céljából kereste meg a Városi Alapkezelő Zrt. a kecskeméti önkormányzatot. Az Alapkezelő, ha valaki esetleg nem hallott volna róla, 100%-ban önkormányzati tulajdonú cég, amit helyi gazdaságfejlesztés céljából hoztak létre még 2017-ben. A Zrt. képviseli azt a két kecskeméti Alapot is, amik közül az egyik, a Városfejlesztési Alap kulcsszereplője lenne az érintett terület tervezett fejlesztésében. A Városfejlesztési Alap 2020 első felében alakult, aminek a tulajdonában van az a cég, ami megvásárolhatná a Tó Hotel területének egy részét.

Az Alapkezelő ugyanis azzal kereste meg a városvezetést, hogy megvenné a terület bizonyos hányadát, azért nem az egészet, mert „a hotel kiemelt, ikonikus jellegére tekintettel – nem célszerű az egész ingatlan értékesítése”, olvasható az előterjesztésben. Az értékesítésre kijelölt terület nagysága körülbelül fél hektár, „mely alkalmas lehet különféle beruházási célok megvalósítására”. A fajlagos árat nettó 23.700 Ft/m2 + áfa összegben állapították meg.

Az eladni készült terület nagyrészét erdő borítja

Hogy a „különféle beruházási célok” alatt mit ért az előterjesztő alpolgármester, arra nem tér ki Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz), az egyébként nagyon rövid előterjesztésben. Az ügyben írásban is fordultunk az alpolgármesterhez, amint válaszol, frissítjük a cikket.

Zártkörűen, egyetlen cég meghívásával bonyolítanák le az üzletet

Az üzletet az önkormányzat zártkörű pályázatban bonyolítaná le, ahová egy előre kiszemelt céget hívna meg, a Városi Egészségpark Kft-ét. Az előterjesztésből derül ki, hogy ez a kft. a Kecskemét Városfejlesztési Alap tulajdonában van, amely az Alapból kívánja egyéb magánbefektetővel közösen megvalósítani a tervezett beruházást, miután az önkormányzat eladná a városi tulajdonban álló Tó Hotel területének egy részét.

Hasonló cikkünk:  Szakmai konferenciára hívja a gyermekvédelem döntéshozóit Anyácska

Utánakerestünk a Városi Egészségpark Kft-nek, hogy a cég milyen referenciákkal rendelkezik, mi a profilja, milyen projektekben vett eddig részt, mert az előterjesztésben erről semmilyen információt nem közölnek. Ahogy arról sem, hogy ki lenne az „egyéb magánbefektető” és az milyen céllal szállna be a zöld területen való építkezésbe.

A terület végén működik a kajak-kenu klub, háttérben pedig a Vízműdomb

A két legnagyobb céges adatbázisban kezdtük a keresést, de se az OPTEN, se a Nemzeti Cégtár nem adott ki információt a cég létezéséről. A bíróság E-cégbetekintő oldalán cégjegyzékszámmal kereshetünk, amihez azonban ismerni kellene ezt a számot. Böngésztünk a Kecskemét Városfejlesztési Alap, illetve a Városi Alapkezelő Zrt. kapcsolati hálójában is, de érdemi adatot itt sem leltünk fel. Ha egyszerűen csak beírjuk a cég nevét a Google keresőjébe, úgy szintén nem dob ki semmi találatot. Továbbá kerestük a kecskeméti közgyűlési előterjesztésekben is a céget, de számos dokumentum átnézését követően, itt sem jártunk sikerrel.

A Kecskemét Városfejlesztési Alap Üzleti jelentésében, amit néhány hónapja, április 21-én írtak alá, hasonlóan nincs nyoma a cégnek. Egy érdekes megállapítás viszont olvasható az üzleti jelentésben, ami a jövőre vonatkozik, miszerint a „városfejlesztési projektek is lebonyolíthatók egy kockázati tőkealap keretében, hiszen ezek a projektek egy újonnan alapítandó (kkv) vállalkozás formájában is végrehajthatók.”

Az előterjesztésben megnevezett cég kapcsán, amire egy zártkörű pályázatot írna ki az önkormányzat, azt látjuk egyelőre, hogy a nyilvános adatbázisokban, de még a céget tulajdonló Alap üzleti jelentésében sem találni érdemi utalást.

Kérdés az is, hogy mennyiben változna meg a terület zöld jellege?

Lehet egy teljesen friss cégről van szó, amit erre a projektre hoznak létre?

Láttunk már ilyet, de több kérdés is felmerül az értékes önkormányzati tulajdon értékesítése ügyében:

  • miért nem tartalmaz az előterjesztés semmilyen érdemi információt arra vonatkozóan, hogy milyen beruházást terveznek megvalósítani ezen az értékes területen?
  • milyen referenciákkal rendelkezik a cég, amiről érdemben semmilyen információt nem lehet fellelni?
  • miért éri meg eladni az önkormányzatnak ezt a területet, ahelyett, hogy azt bérbe adná?

Az előterjesztésről a közgyűlés július 8-án dönt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...