fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Elbukta Magyarország a Norvég Alap 77 milliárdját

- Advertisement -

A múlt héten a Miniszterelnökség még arról beszélt, hogy javaslatot tettek az egyeztetések folytatására.

Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014–2021-es forrásai

– közölte a Népszava kérdésére az oslói külügyminisztérium.

A lap szerint ezzel a norvég tárca egyértelművé tette: az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett.

A múlt héten a Miniszterelnökség még azt közölte a Népszavával, hogy a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására, míg Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy „egyedül a norvégokon múlik”, lesz-e megállapodás.

Az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alapok támogatási összege a 2014–2021-es időszakra 2,8 milliárd euró, ami 15 kedvezményezett ország között oszlik meg. Az összeg 95 százalékát Norvégia finanszírozza, a fennmaradó részt Izland és Liechtenstein. A támogatási programnak Magyarország a harmadik legnagyobb kedvezményezettje, a pénzekből azonban egy fillér sem érkezik, mert a magyar kormány a civil szervezeteket segítő programok itteni kezelése miatt konfliktusba került a norvégokkal. Orbánék azt akarták elérni, hogy beleszólásuk legyen, mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt.

A Norvég Alap feltétele ezzel szemben mind a 15 kedvezményezett országban az, hogy a civil társadalom támogatását szolgáló alap kezelése a hatóságoktól független legyen.

Ehhez nyílt pályázat alapján választanak egy független alapkezelőt, amelyről azonban hosszú tárgyalás után sem sikerült megegyezni.

Hasonló cikkünk:  Tavalyhoz képest idén 124-gyel több önkormányzatnak kell szolidaritási hozzájárulást fizetnie - a kormány a saját kiadásait csökkenti vele

A norvégok egyébként annyira fontosnak tartják a függetlenséget, hogy még a jelentkezők pályázatait is egy brüsszeli iroda értékeli, és megadott szakmai szempontok alapján legtöbb pontot kapó pályázat kapja meg a feladatot, amibe nem szólhatnak be a nemzeti kormányok. Bár a pályázók kiléte nem nyilvános, a 24.hu azt írta, hogy az pénzeket korábban kezelő Ökotárs is köztük volt, akik ellen 2014-ben nyilvános hadjáratot indított a kormány.

Nemrég a 24.hu arról írt, hogy a megállapodásra július második feléig volt idő a szerződés szerint, és megegyezés hiányában a támogatás veszélybe került.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...