fbpx
3.8 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Péntek 13.: A babonások retteghetnek ma

- Advertisement -

Péntek 13. a babonások között egy rettegett napnak számít. Bár minden bizonnyal nagyon kevesen tudják közülük, miért is és mitől félnek ezen a napon. Tényleg miért? És miért pont ezen a napon?

Honnan ered?

Csak találgatások vannak arról, hogy miért lett különös a péntek 13. Egyes vélemények szerint „a francia király 1307. október 13-án, pénteken tartóztatott le több száz templomos lovagot. Azt nem tudni, hogy innen ered-e a babona, de IV. Fülöp valóban ekkor fogta el a rend tagjait, akiknek nagy része máglyán, vagy a kínzókamrában végezte.” Más felfogás szerint „Az európai pogány kultúrákban a hét ötödik napját szentelték az isteneknek, de ekkor – nagypénteken – feszítették keresztre Jézus Krisztust, az utolsó vacsorán pedig a tizenkét apostollal együtt tizenhárman ültek az asztalnál, köztük Júdás, aki elárulta Jézust.   Más források szerint a Jézust eláruló Júdás személyére utal a 13-as szám, mert ő volt az, aki tizenharmadikként ült az asztalhoz.” – írja a korkep.sk.

Rettegés a 13-as számtól

A 13 és a péntek azonban nem feltétlenül kell, hogy együtt mozogjon. Bár arról nem szoktunk beszélni, hogy valaki fél a péntekektől, azt azonban tudjuk, hogy a 13-as számtól való félelem önmagában is létezik.

„A babona a XX. század első felében olyannyira elterjedt volt, hogy New York felhőkarcolóinak 80 százalékában kihagyták a 13-ast az emeletek számozásából, a szállodákban pedig nem volt 13-as szoba, a kórházakban 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor.   Egyes épületekben ha van is tizenharmadik emelet, akkor se mindig lakik ott valaki: a londoni One Canada Square felhőkarcoló 13. emeletén például nincsenek kiadó irodák, hanem itt van az épület légkondicionálása, hogy a triszkaidekafóbok ne kerüljenek stresszhelyzetbe. Las Vegas több kaszinójában szintén nincsen 13. emelet.   A babona elérte a memphisi (Tennessee, USA) repülőteret is, ahol nincs A13, B13 és C13 számú beszállókapu. A New York állambeli Islip repülőterén sincs 13-as beszállókapu, San Franciscóban pedig a 12. és a 14. sugárút közötti észak-déli irányú utcának nem akartak szerencsétlenséget hozó nevet adni, ezért Funston Avenue-nek hívják” – említi szintén a korkep.sk.

Hasonló cikkünk:  Az EP megszavazta a javaslatot, hogy a Magyarországnak járó pénzeket ismét blokkolják

Hogyan éljük túl?

Aki babonás, az nyilván katasztrófaként fogja fel ezt a napot, és minden apró körülményt felhasznál arra, hogy igazolja, hogy ez borzasztó nap. Ha ilyenkor valami balül sül el, eltörik valami, késik a munkahelyéről, kiborul a pohár ital, erre a napra fogja majd. Annak ellenére, hogy bizonyára máskor is előfordultak már ilyesmik. Aki pedig nem babonás, annak pont olyan nap lesz ez a mai, mint az összes többi. Jó ötlet lehet a babonásoknak -legyen valami örömteli is ebben a napban számukra -, hogy csütörtök 12-t és szombat 14-et kinevezik valamilyen boldogság forrásnak, és keresik azokat a pillanatokat, amiket ezekre a napokra foghatnak, és akkor egy idő után, ha nem is várják majd a péntek 13-at, de talán könnyebben átvészelik.

Rettegés a filmiparban

Mivel a péntek 13-ától való félelem világszintű jelenség, sok rendezőt és forgatókönyvírót megihletett a téma. Rendszerint horrorfilmekről van szó persze. Az internetes keresőkben gyorsan rátalál ilyen filmekre, aki ezen a napon borzongásra vágyik. A Jason-rajongóknak nyilván nem írtunk most semmi újat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...