fbpx
18 C
Kecskemét
2021. szeptember 23., csütörtök

FRISS HÍREK

Az eredményes védekezéshez nélkülözhetetlen a hiteles, politikától mentes tájékoztatás

Kun-Kozák-Mokos-Rózsa: Covid – Olyan, mint az influenza, csak halálosabb (Útikalauz járványokhoz, nem csak stopposoknak).

Ez a magyar szerzők által írott komoly és élvezetes ismeretterjesztő könyv sokkal nagyobb publicitást érdemelne. Úgy van megírva, hogy „az érettségizett művezető is megértse”. Két szerzője a Koronavírus Kisokos weboldal szerkesztője, ez a könyv annak jelentős kibővítése. A négy szerző mindegyike valamiféle biológus. Van, aki ezen kívül a genetikához, van, aki a járványtanhoz, van, aki a tudománytörténethez is ért.

Lehetne értelmesen is beszélni a vírusról, de hát a fránya politika mindent áthat

Tizenhat fejezetből áll. Olvashatunk arról, milyenek a kórokozók és miként működik az immunrendszerünk. A védőoltások működési mechanizmusáról esik szó ezután, majd járványdinamikai alapismeretek következnek. Meg hogy mik azok a mutációk és miért nem kell félni tőlük. Végül a könyv rákanyarodik a jelen vírusra és járványra. Nem maradnak ki a sebesen terjedő hamis információk se. „A könyv ezen fake news cunami ellen készült”.

Hasonló cikkünk:  Magyar Orvosi Kamara: nyoma sincs a védekezésnek
Hasonló cikkünk:  Negyedik hullám: Magyarországon és az egész régióban romlik a járványhelyzet

A könyv végén arról is szó esik, hogy természettudósokon kívül ki és mi kell ahhoz, hogy a társadalom eredményesen védekezzen. (Járványtanászok, közgazdászok, szociológusok, jogászok, pszichológusok stb.) Az utolsó előtti oldalon jelen viszonyainkat korholó mondatok is vannak arról, hogy az eredményes védekezéshez nélkülözhetetlen a hiteles, politikától mentes tájékoztatás, ellenkező esetben nem lesz meg a szükséges közbizalom.

Előbb a tejet vagy a teát töltjük-e a csészébe?

A könyvnek van egy igazán emlékezetes része is. Tudjuk-e, hogy a statisztika modern tudománya hogyan keletkezett? Úgy, hogy az 1920-as évek vége felé egy fiatal brit tudósokból álló társaság ki akarta deríteni, hogy meg lehet-e állapítani, hogy az emberek többsége előbb a tejet vagy a teát tölti a csészébe… Bár ez a kérdés nagyon angolos, de a mi szempontunkból most az a fontos, hogy, igen, meg lehet tudni.

Hasonló cikkünk:  Nem rágtuk le a körmünket a kecskeméti előválasztási vitán
Hasonló cikkünk:  Ha megdobnak kővel...

Időszerű, fontos olvasmány.

Forrás: Vademecum 815

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...