fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Főleg azokat rúgják ki a makói Continentaltól, akik korábban részt vettek a sztrájkokban

- Advertisement -

A világ egyik legnagyobb autóipari beszállító cége a Continental, amelynek Makón gumigyára van, már több mint száz dolgozóját rúgta ki, többségében pont azokat, akik részt vettek a korábbi sztrájkokban. A szakszervezet szerint tudatosan félemlítik meg a munkavállalókat és erre a rabszolgatörvény adja meg a lehetőséget a munkaadónak, írja az szegedi önkormányzathoz tartozó Szeged.hu.

A makói gumigyárban már egy ideje vita van a dolgozókat képviselő egyik szakszervezet, a Magyar Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) és a gyár vezetése között, ami miatt iden többször tartottak rövidebb és hosszabb sztrájkot.

A sztrájkok azért kezdődtek tavasszal, mert a Continental felmondta a kollektív szerződéseket, az abban foglalt vállalások közül kimazsolázott párat, és egy új szerződést tolt a szakszervezetek elé, bármiféle egyeztetés vagy tárgyalás nélkül – foglalja össze a 444.hu. Ezekkel főleg a régebb óta ott dolgozók kedvezményeit vették volna el. Az egyik szakszervezet (MGSZ) szerint minden azért történhetett, mert nem akartak hozzájárulni a járvány első hulláma alatt ahhoz, hogy a vállalat a munkaidőkeretet átírva előrehozza a 2021-es szabadságokat is, mert így nem kellett volna kifizetni a munkásokat, akik a termelés leállása miatt nem tudnak dolgozni.

Hasonló cikkünk:  Esti mesék lázadó lányoknak: Minden, csak nem öncélú

A csoportvezetők már a sztrájk előtt elkezdték fenyegeti a dolgozókat, hogy miattuk megy majd tönkre a gyár, több munkásnak pedig nem fogadták el a sztrájkban való részvételét bejelentő papírját és visszazavarták őket dolgozni. A harmadik napon a Continental megállapodott a sztrájkolókkal, hogy az év végéig visszaállítják a felmondott kollektív szerződést, és tárgyalnak az új megalkotásáról.

Három hete csendrendelet uralkodik

A szegedi lapnak arról is beszámoltak, hogy három hete például csendrendelet uralkodik, vagyis csak felettesi engedéllyel beszélhetnek egymással a dolgozók. A dolgozók a portálnak azt mondták, hogy jövő héten újabb kirúgásokra lehet számítani.

 

Kormányzati kettős kommunikáció

Az Orbán-kormány kettős kommunikációt folytatott az ügyben, ugyanis elmondták a sztrájkok idején, a dolgozók megbecsülést érdemelnek, a cég pedig, amely korábban jelentős támogatást kapott a kormánytól, igyekezzen minél hamarabb megegyezni a munkásokkal. A Continentallal valóban bőkező volt a kormány, az elmúlt években több mint 9 milliárd forint támogatást kaptak.

Korábbi cikkünk a témában:

24 órás sztrájk a rossz munkakörülmények miatt a makói gumigyárban

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...