fbpx

FRISS HÍREK

Kerékpárok után a parkoló autókban is károkat követtek el – a szabadszállási polgárőrséggel beszélgettünk

- Advertisement -

A polgárőrség elsősorban a közbiztonság fenntartásában, de a természetvédelemben, a veszélyhelyzetek elhárításában is segít. Polgárőrökkel a szeptemberi iskolakezdésnél, a forgalmas gyalogátkelőknél is találkozhatunk. Ha valaki hiányolná azt, hogy miért nem egész évben, arra a rövid válasz az, hogy a polgárőrök a munkájukért pénzt nem kapnak. A polgárőr egyesületek a működésük biztosításáért állami vagy önkormányzati támogatást, néhol magánadományt kapnak.

A szabadszállási polgárőrségről beszélgettünk Fodor Mihály egyesületi elnökkel és Tóth Károly alapítóval. A létszám 26 fő, ebből 19 fő aktív is, a többiek egészségi állapota nem teszi lehetővé a fizikai részvételt.

Mikor alakult meg Szabadszálláson a polgárőrség?

Fodor Mihály: 1991-ben. Idén 30 éves az egyesület – mondja azonnal Tóth Károly, aki a kezdetektől erősíti a csapat munkáját. A tavaly kapott autó karbantartását is ő végzi önkéntes munkával – tudjuk meg.

Amikor lemosom a saját autómat, akkor a polgárőr autót is lemosom. Rendszeresen karbantartom, ellenőrzöm. Úgy törődöm az új autóval, mintha a sajátom lenne, de persze nem az – meséli Tóth Károly.

Szabadszállási Polgárőr Egyesület gépjárműve / Fotó: Vidéki Eszter

Milyen tevékenységet végez a polgárőrség?

Fodor Mihály: elsősorban bűnmegelőzési tevékenységet folytatunk. Figyelő szolgálatunk kiterjed a külterületekre is. Főleg a téli időszakban. Rendőrséggel, esetenként vállalkozókkal együttműködve végezzük ezt a tevékenységünket. Közlekedési baleseteknél nyújtunk segítséget a forgalom terelés kapcsán, helyszínt biztosítunk a rendőrség kiérkezéséig. Nagyon sok esetben rendezvények biztosítását végezzük. Hatósági tanúként részt veszünk a rendőrségi intézkedésekben.

Nagyon fontos megemlíteni azt, hogy ez a munka önkéntes. Nem fizetésért dolgozunk. Az egyesület tagdíjból és adományokból működik. Folyamatosan próbálunk új tagokat toborozni, de kevés a fiatal. Sokan Szabadszállástól távoli helyekre járnak dolgozni, a fiataloknak nincs erre idejük. Ez nagy probléma, hogy nem tudunk fiatalítani.

Hasonló cikkünk:  Emberhátrányban tudott egyenlíteni Lakitelek Nyárlőrincen (galériával)

Néhány szó a közelmúlt sikereiről

Nemrégiben egy kunszentmiklósi rendezvény alkalmából „Kiváló Polgárőr” kitüntetést vehetett át két szabadszállási egyesületi tag. Tóth Károly és Lukácsi János polgárőrök.

Fodor Mihály elmondja, hogy jó kapcsolatot ápolnak, ápoltak a mindenkori önkormányzatokkal, a rendőrséggel, és a környékbeli polgárőrségekkel. A COVID-19 első hulláma idején fontos feladatok hárultak ránk. A kijárási tilalom idején például a korlátozások betartásának ellenőrzése is.

Új helyre költözött a polgárőrség

Fodor Mihály örömmel számolt be arról, hogy végre új helyük lesz a „Régi Óvoda” épületében. A polgárőrség nem az egész épületet kapja meg, hanem egy kis részt, amiben tárolhatják eszközeiket, az egyenruhákat. Az új helyen lesz egy kis konyha, tárgyaló, szolgálati helység és garázs.

Egyre több a rongálás Szabadszálláson – már az autókban is kárt okoznak

Szeptember elején írtuk meg, hogy sorozatosan kerékpárokat rongáltak a szabadszállási buszpályaudvaron. Most már nemcsak kerékpárokban, hanem utcán parkoló autókban is károkat követtek el ismeretlenek.

A polgárőrség, hogy megelőzzék a káreseményeket, felhívással él a helyi lakosok felé. A Szabadszállási Polgárőr Egyesület várja soraiba azokat a tettrekész fiatalokat, akik havi 8-10 óra időtartamban részt vennének a figyelőszolgálat ellátásában. Jelentkezni Fodor Mihály elnöknél lehet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...