fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

A Bányai Júlia Gimnáziumban mától kötelező a maszkhasználat a diákok és a pedagógusok védelmében 

- Advertisement -

Elrendelték a mai naptól a kötelező maszkhasználatot a Bányai Júlia Gimnáziumban. Az intézkedést a járványhelyzet alakulása, a Magyar Tudományos Akadémia és több virológus ajánlása alapján hozta meg az iskolavezetés, ezért döntöttek úgy, hogy október 18-tól az intézményben elrendelik a maszk viselését – tudta meg portálunk.

A Bányais szülők csak különösen indokolt esetben mehetnek be az iskolába. Az intézményvezetés arról is beszámolt, hogy a gimnáziumban a központi tájékoztatás alapján az átoltottság jó, a felsőbb évfolyamokon a tanulók kb. 75 %-a védett, de az 5-6. évfolyam nem kaphatott oltást. Az intézkedés a diákok, az iskola dolgozói és a családok védelmét szolgálja, derül ki a szülőknek írt intézményi levélből.

Szeptember közepén egy pécsi általános iskolában is kötelezővé tették a maszkhasználatot miután egy teljes osztály és két pedagógus karanténba került. Az intézmények számára egy ajánlás határoz arról, hogy milyen lehetőségeket használhatnak. Nem kötelező maszkviselést elrendelni, de nincs is megtiltva, hogy az iskolák helyi járványügyi protokollt állítsanak fel.

Ahány intézmény, annyi protokoll

A kecskeméti oktatási intézményekben általában nem kötelező a maszkviselés, de tanulólétszámtól függően különböző eljárásokat azért életbe léptettek. Utána jártunk, hogy hol mi az eljárás.

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a felsőbb és az alsóbb évfolyamokat két külön kapun engedik be az épületbe, és azon belül technikailag is próbálják egymástól elkülöníteni az osztályokat, elkerülve a tömeges érintkezést. A Kodály Zoltán Iskolába csak azok a szülők léphetnek be, akik a védettségüket igazolni tudják, akik viszont ilyennel nem rendelkeznek, ők telefonon vagy írásban intézhetik gyermekük ügyét. A Neumann János Egyetemre való belépés viszont már maszkhoz van kötve, amire a portás figyelmeztet is, ha valaki elfelejtette volna felvenni a maszkot. A Károli Gáspár Református Egyetem Kaszap utcai épületében nem kötelező a maszkhasználat, viszont a kézfertőtlenítésre figyelmeztetnek a bejáratnál. A Bolyai János Gimnáziumban a bejáratnál a lázmérésre hívják fel a figyelmet, az osztálytermek előtt pedig a kézfertőtlenítésre az erre kihelyezett fertőtlenítőkkel.

Sok iskolában látni pedagógusokat, akik maszkot viselnek. Olyan kecskeméti iskoláról is tudunk, ahol az igazgató szóban kérte, hogy minél többen használjanak maszkot. Részben a koronavírus-járvány, részben pedig az idei szezonális influenza elleni védekezés céljából.

Hasonló cikkünk:  Mutatjuk a Kecskeméten bérelt lakások utáni hozamot  

Kérdezni lehet, csak éppen nem válaszolnak a hivatalos közegek

Egy-egy példától eltekintve részletesebb képet nem lehet nyújtani a kecskeméti iskolákról és a koronavírus-járvány felfutásáról, hiszen ugyan többször is próbálkoztunk ez ügyben érdeklődni a Kecskeméti Tankerülettől, választ nem kapunk. Pedig fontos lenne a koronavírus-járvány elleni lokális védekezésről sokkal több információt átadni. Azért is, mert akkor nemcsak informális kapcsolatok révén tudnánk arról, hogy a múlt héten a Katedra Iskolában két osztály is karanténba került.

A Kecskeméti Tankerülettől erre az esetre és arra is rákérdeztünk, hogy terveznek-e a minisztériumi ajánlásnál szigorúbb előírást érvénybe léptetni a kecskeméti iskolákban? Nem egyedi esetről írunk, ezért is érthetetlen, hogy se helyben, se országosan nem válaszolnak. És egyébként sem hétpecsétes titokként őrzött információkra vagyunk kíváncsiak, hanem arra, hogy a járvány negyedik hullámának erősödésekor milyen szabályokat kellene betartani? Milyen az átoltottság a kecskeméti iskolákban? Milyen járványadatoknál állhat vissza az a helyzet (már a vadászati kiállítás is véget ért, amin maszk és oltási igazolvány nélkül lehetett részt venni), hogy szigorítani kell a védettségi igazolvány vagy a maszk használatát?

Válasz ezekre nincs.

A kormány kommunikációjából egyelőre annyi derül ki, hogy oltani kell, de zárt térben elég, ha a zsebünkben hordjuk a maszkot. A Magyar Orvosi Kamara ennél komplexebb eljárást javasol négy lépésben a koronavírus ellen: 1) oltás, 2) maszk a zárt térben (például boltokban, üzletekben, színházakban, mozikban, éttermekben). „A COVID fertőzés ellen viselt maszk az influenza ellen is véd!” – erősít rá a MOK. 3) Távolságtartás és 4) sok-sok kézmosás. A Magyar Tudományos Akadémia is hasonlóan látja a helyzetet, mint a MOK. Szerintük is szükséges újból a maszkhordás és arra kérnek mindenkit, hogy zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön viseljük a maszkokat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...