fbpx
2.3 C
Kecskemét
2024. március 19., kedd

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

A KTV a polgármestert kérdezte meg az ellenzéki vitákról

- Advertisement -

A KTV főszerkesztője megtalálta a legautentikusabb embert (ez persze irónia), aki nyilatkozni tudott neki az ellenzéki vitákról. Kozák Polett ráadásul baloldali pártokról beszélt, amivel belesimult a Fidesz retorikájába. A kormánypárt és médiabirodalma egy ideje már csak baloldalnak nevezi az ellenzéket. Holott abban van jobboldali, liberális és zöld párt is.

Pedig a KTV akár asztalhoz is ültethetné a Kecskeméten vitába keveredett ellenzéki politikusokat, pártok képviselőit (mivel neveket nem említett Kozák, mi sem, mert akár másokra is gondolhatott a kérdező). Vagy akár külön-külön is a stúdióba hívhatja őket. Van erre egy műsoruk, amelynek Közélet a neve, és már a cím is utal arra, hogy ebben van lehetőség bővebben kifejteni közéleti dolgokat. De úgy tűnik, csak a kormánypárti szereplőknek. Megnéztük a KTV archívumát, ennél a műsornál a 2019-es októberi önkormányzati választás óta nem sikerült ellenzéki politikust megszólaltatni a feltöltött adásokat átnézve.  Pedig a mindenki adóforintjaiból működő önkormányzati sajtótól ez elvárható, feltételezve, hogy a közérdekűséget és a kiegyensúlyozottságot kötelességének és feladatának tekinti. Itt emelnénk ki a KTV tevékenyégével kapcsolatos néhány gondolatot. A saját magukról szóló dokumentumban azt írják, hogy a következő szabályokat betartják a médiatörvény szellemében.

„• A közérdeklődésre számot tartó hazai és külföldi eseményekről, vitatott
kérdésekről a tájékoztatásnak sokoldalúnak, tényszerűnek, időszerűnek,
tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie.
• A médiaszolgáltatásban közzétett műsorszámok összessége illetőleg ezek
bármely tartalom vagy műfaj szerinti csoportja nem állhat párt, vagy politikai
mozgalom, illetve ezek nézeteinek szolgálatában.”

Nos, mint ahogyan említettük, az elmúlt két évben a közéleti témáknak szentelt műsorban nem sikerült szerepeltetni egyetlen ellenzéki politikust sem a kiegyensúlyozottság szellemében. Most szándékosan csak a választás óta tartó időszakot néztük meg, de látatlanul sem gondoljuk, hogy korábban hemzsegtek a KTV-ben az ellenzéki politikusok ebben a műsorban. Ezzel szemben kormánypártokhoz köthető személyek gyakran megfordultak a stúdióban. Így a fideszes Szemeryné Pataki Klaudia polgármester, a megyei közgyűlés fideszes elnöke Rideg László, a fideszes Engert Jakabné alpolgármester, Gaál József alpolgármester többször is helyet kapott a műsorban. De még Szijjártó Péter külügyminiszter is többet szerepelt a helyi ellenzéki politikusoknál. Rajtuk kívül megfordult a műsorban Leviczky Cirill, Salacz László, Mák Kornél és Nemes Pál kormánypárti politikusok, miniszteri biztos. Sőt még a polgármester férje is szerepet kapott az elmúlt két évben. Ennyit a KTV-ről.

De nézzük, mit is mondott a polgármester a legutóbbi műsorban. Az önkormányzati sajtó cikkének címe szerint a polgármester reagált a baloldali vitákra. Valójában azonban a KTV kérdezte meg erről, és erre válaszolt. A kérdés nagyjából úgy hangzott Kozák Polett szájából, hogy októberben lesz közgyűlés, mit gondol a polgármester, erre miként nyomja rá a bélyegét a baloldali pártok vitázása. Bizonyára fontos lesz a következő közgyűlés, ha már arról kérdezik a polgármestert. De talán valóban lesz fontos témája annak, és nem feltétlenül az a legégetőbb kérdés, hogy a baloldali (vagyis ellenzéki) viták hogyan befolyásolják majd a munkát. Mindenesetre a polgármester arra válaszolt, amiről kérdezték, és látszólag nem is lepődött meg a kérdésen. Nézzük, mit is mondott:

Ugye én mint polgármesterként mindig is arra törekedtem hogy konszenzus legyen a városban, béke legyen a városban és a magunk problémáival foglalkozunk elsősorban, és a várost érintő problémákkal foglalkozunk és arra koncentráljunk. Most sajnos azt tapasztaltam az elmúlt hónapokban, és ezért kellett tavasszal is megszólalnom, hogy az ellenzéki politikusok felcserélték a helyi politikát egy országos politikára és elsősorban magukkal foglalkoznak, és az már csak hab a tortán, hogy az elmúlt hetekben Kecskemét mint egy botrányváros került az ellenzéki előválasztás során napfényre és a hírekbe, ami számomra nem egy kellemes megoldás ilyen szempontból. Úgyhogy én arra törekszem a jövőben is, és arra kérek mindenkit, hogy ebben segítse munkámat, hogy azt a konszenzusos politikát, amit a városban folytattunk az elmúlt évtizedekben, és folytattam én is személyesen, azt szeretném tovább is megőrizni, hiszen ez a város így egész, így fejlődik, így tudjuk közösen megoldani a problémáinkat, és így tudunk a jövőre koncentrálni. A botrányok, a csalások, a feljelentések azok nem viszik előre a munkát.

Nézzük tehát. Az ellenzéki politikusok felcserélték a helyi ügyeket országos ügyekre. Ahogyan a kormánypárt, úgy az ellenzék is országos választásokra készül, miniszterelenököt kíván adni az országnak. Már pusztán ez is megkívánja, hogy országos ügyekről is szó essen. Ez most nem önkormányzati választás lesz. De megnéztük a Fidesz Kecskemét Facebook oldalát, gondolván, hogy talán a Fidesz -ahogy a polgármester elvárja a helyi politikától- nem foglalkozik országos ügyekkel. Nagyon sokat kellett görgeti, amíg találtunk helyi témákat. Elsősorban a „Gyurcsány-show” megy ezen az oldalon, a Fidesz országos politikusainak megnyilatkozásait idézik, és a központi, országos Fidesz cikkeit osztogatják, mantrázzák.

Hasonló cikkünk:  SZÍN-TÁR: Tizenötödik alkalommal találkoznak a színművészeti egyetemek Kecskeméten

Az elmúlt hetekben botrányvárosként szerepelt az országos hírekben a város az ellenzék miatt – mondja a polgármester. Talán elfelejtette, hogy hónapokkal ezelőtt már szerepelt „botrányvárosként” Kecskemét az országos hírekben, nevesítve Szemereyné Pataki Klaudiát, aki a polgármesteri fizetése mellé 1,6 millió forintot vesz fel havonta az egyetemi alapítványtól. Akkoriban ugyanis arról ment a vita, hogy ez így aggályos az önkormányzati törvény szerint vagy sem. Hogy, hogy nem, nem sokkal később megváltoztatták a törvényt, és beleírták, hogy a polgármesteri fizetés mellé egyetemi alapítványtól felvehető szabályosan fizetés.

Botrányok, béke. Nem olyan régen írtuk meg Bodrozsán Alexandra posztja alapján, hogy a feljelentése nyomán Nemcsik Mátyás fideszes képviselőig, a Fidelitas helyi elnökéig jutott a nyomozás rágalmazás miatt folytatott büntetőügyben. Bodrozsánról őt sértő tartalmak jelentek meg a Facebookon, ezért tett feljelentést. A képviselőnő szerint az áll a nyomozati anyagban, hogy Nemcsik felsőbb utasításra adta ki a munkát saját alelnökének, hogy az ellenzék lejáratására hozzon létre kamu oldalakat, profilokat a közösségi térben. Később arról posztolt Bodrozsán, hogy a dátumokat összerakva ez akkor jutott eszükbe, amikor felütötte a fejét a koronavírus első hulláma az országban. Na és persze Kecskeméten a fideszes STOP-os pultok és a gyurcsányozós kamion is a béke és a szeretet jegyében fordultak meg, szigorúan helyi ügyekre koncentrálva. Ennyit meg a polgármesteri nyilatkozatról.

 

 

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Épületeket és hatalmas parkolót akarnak a kínaiak Szegeden, kis Grófó okítja a szolnokiakat, Vas megyében bujkál Varga Judit és új párja

Baj van az ikonikus, felújított miskolci tévétoronnyal, fél óra alatt két pert nyertek a debreceni pedagógusok. Debrecen után Sopronban...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...