fbpx

FRISS HÍREK

Csütörtökön tanácskozik a kecskeméti közgyűlés – költözhet Katona József szobra

- Advertisement -

Október 21-én ülésezik a kecskeméti közgyűlés. A képviselő Hölgyeknek és Uraknak 2021-ben ez lesz a harmadik testületi tanácskozása. Az éves ülésnapok száma egyre kevesebb, ami nemcsak a koronavírus-járványnak tudható be, hanem az önkormányzati feladatok központosítása miatti változásoknak is. Ez egy hosszabb folyamat eredménye, ami mögött a helyi autonómiák csökkentése figyelhető meg. És az is, miután a 2019 őszi önkormányzati választáson megszűnt a kecskeméti Fidesz-KDNP 2/3-os többsége, úgy módosították a működési szabályzatot, hogy a helyi képviselőknek a korábbi kilenc közgyűlés helyett elég évente hat alkalommal a nyilvánosság elé állniuk. Egy kalap alatt akkor a közmeghallgatások számát is megkurtították, évi kettőről egyre. A döntéshozók alternatív módszereket arra vonatozóan viszont nem hoztak, hogy a járványra tekintettel, a nyilvánosság fórumait ne szabják szűkebbre.

Lágy témák helyett hardcore politika a napirend előtt

Az említett változások a közgyűlések menetét is érintik, hiszen korábban minden önkormányzati képviselő röviden szólhatott a napirendi pontok tárgyalása előtt a város ügyeivel kapcsolatosan. Mára azonban csak a két frakcióvezető vagy az általuk megbízott képviselő mondhat néhány perces beszédet. Akik figyelték az elmúlt években ezeket a napirend előtti felszólalásokat, valóban igen változatos 3 perceseket hallhattak. Olyan közérdekű kérdések kerültek a fókuszba, amik vagy nem szerepeltek napirenden, vagy égetőek voltak, vagy egyszerűen a megszokottól eltérő volt és volt benne valami újdonság.

A változás lényege abban ragadható meg, hogy a két politikai oldal – kormánypárt és ellenzék – vitája került a fókuszba a közgyűlés megkezdése előtt, mellőzve minden racionális és lágytémát. Olyanokat is, mint például Pászti András felszólalásait, aki nem mulasztotta el egyszer sem megköszönni az asszonykórusok és a helyi iskolák közreműködését a Hunyadivárosi Napok alkalmával. És, ahogy Lévai Jánosnéét is az édesanyák, nagymamák jóságát, féltő ölelését Anyak Napja alkalmából.

Kecskeméti közgyűlés – 2020. szeptember / Fotó: kecsup.hu

Nem szűnt meg teljesen a képviselőknek az a lehetősége, aki mégis nagyon szeretne beszélni a napirendi pontoktól eltérően, csak éppen a közgyűlés legvégén, általában ebéd után teheti ezt meg a már kevésbé érdeklődő tévénézők, sajtó és képviselők előtt.

Kíváncsian várjuk, hogy a csütörtöki közgyűlés elején a város működését vagy az ellenzéki előválasztást érintő vezérszónoki beszédeket hallhatunk-e majd.

Jövőre épület meg a Kandó Kálmán utca – Békefasor – Szolnoki úti körforgalom – módosítják a költségvetést

A költségvetés módosításáról szól az első napirend. Röviden összefoglaljuk a fontosabb részeket.

  • A koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák enyhítésére a kulturális intézmények 80 millió forint kárenyhítést kapnak a központi költségvetésből.
  • A koronavírus-járvány miatt több fejlesztés csúszik, ezért átütemezésre (2022) kerül többek között a Kandó Kálmán utca – Békefasor – Szolnoki úti körforgalom építése.
  • A Kecskeméti Női Kézilabda Sportegyesület és a Kecskeméti Röplabda Kft. részére plusz 25 millió forint kerül biztosításra a sportcsarnok bérleti díjának kifizetéséhez.
  • Katonatelepen 20 millió forintból új játszóteret építenek.
  • A szerény forrásokból működő szociális és gyermekjóléti feladatok támogatására törvényi előírás szerint 92 millió forint támogatás érkezett az önkormányzathoz.
  • Szó lesz az Európai Uniós támogatással megvalósuló programokról, amik vagy már folyamatban vannak vagy ezután várhatók, például a Városháza felújítása, bölcsődék fejlesztése, a Rávágy tér revitalizációja, a Katona József Színház felújítása. Az előterjesztésből nem derül ki, hogy ez magában foglalja-e a színházhoz tervezett mélygarázs építését, amiről Cseke Péter igazgató még tavaly beszélt. A mostani felújítás összege 180 millió forint, ami vélhetően kevés lenne egy ilyen volumenű beruházáshoz.
  • A Benkó Zoltán Szabadidőközpontban egy futópályát építenének 2022-ben.
  • Évek óta vitatárgyát képezi Hetényegyháza bekötése az M5 autópályába. Itt területvásárlásra, kisajátításra van szükség, aminek az összege meghaladja a 200 millió forintot.
Hasonló cikkünk:  Az európai parlamenti választások után erősödhet a szélsőjobboldal, de még mindig többségben lesznek az Európa-barát pártok

Zárható helyen tárolnák a kukákat a jövő évtől Kecskeméten

Döntenek arról is, hogy 2022. január 1-től Kecskemét közterületén hulladékgyűjtő-edényt tárolni kizárólag arra alkalmas építményben lehet. Erről néhány nappal ezelőtt már írtunk a kecsUP-on.

Már nem beszélhetünk esküvői szezonról

A szabályok szerint külső helyszínen, tehát nem a Városházán történő házasságkötés anyakönyvi eseménye május 2. és szeptember 30. közötti időszakban volt eddig engedélyezhető. Az utóbbi időszakban egyre nagyobb igény mutatkozott arra a fiatalpárok részéről, hogy az év utolsó hónapjaiban külső helyszínen kössenek házasságot. Ez részben a vírus miatt van és azért is, mert valamivel olcsóbbak a téli esküvők. Akik külsős helyszínen szeretnének házasságot kötni anyakönyvvezető előtt azoknak pénteken és szombaton 14–19 óra között van erre lehetőségük immár az egész évben.

Az árak is emelkednek. Várhatóan a Városházán 2022 júliusától lehet ismét házasságot kötni, aminek az ára 50 ezer forintra emelkedik. A Hetényegyházi Kirendeltségben szerényebb összegért mondhatjuk ki a boldogító igent, itt 25 ezer forintot kell fizetni a szolgáltatásokért.

A tervezett gyalogos és kerékpáros híd miatt áthelyeznék a Katona József szobrot a Noszlopy Gáspár parkban

Nagyon sokszor esett szó már az intermodális csomópontról (vasúti pályaudvar és környéke), aminek csak a tervezésére eddig több mint 3 milliárd forint ment el, de egyetlen kapavágás sem történt még. A pályázat keretében az IMCS beruházási keretein kívül meg kellene valósítani a Nagykőrösi utca felújítását is. Továbbá szerepel egy 150 méter hosszú vasút feletti gyalogos és kerékpáros híd a Hunyadiváros irányában. A híd egyik vége azonban a Katona József szobornál lenne. A tervezett gyalogoshíd rámpája a szobor jelenlegi helyére kerülne, ezért felmerült, hogy a szobrot arrébb kellene helyezni.

Katona József szobra a Noszlopy Gáspár parkban / Fotó: kecsup.hu

A közgyűlésen szó lesz továbbá az önkormányzat közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási tervéről. Zárt ülésen tárgyalják a KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft.-vel kapcsolatos ügyeket, ehhez előterjesztés nyilvánosan nem érhető el.

Mi lesz a nyomvályús Rákóczi úttal?

9 év alatt egyszer már újra kellett rakni a Rákóczi utat, most ismét nyomvályús / Fotó: kecsup.hu

Az ülés végén négy képviselői interpellációra kerül sor. Király József (Szövetség) többek között a leromlott állapotú, időközben a város tulajdonából a Magyar Kultúráért Alapítvány tulajdonába került kecskeméti Művésztelepről kérdezi Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz) polgármestert. A képviselő az épületek javítására tesz javaslatot. Szintén Király kérdezi a polgármestert a Rákóczi út rossz útburkolatával kapcsolatban, amit megállapítása szerint a kivitelező Duna Aszfalt Kft. nem a terveknek megfelelő minőségben készítette el.

A teljes napirendet itt nézheti meg

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...