fbpx

FRISS HÍREK

Százmilliókat öntöttek bele közpénzből, mégis haldoklik a nagykőrösi foci

- Advertisement -

Hiába a közel 400 millió forint közpénzből épült klubház, továbbra is anyagi gondokkal küszködik Nagykőrös új focicsapata – alig egy évvel azután, hogy az előző csapat, a Kinizsi SE köztartozásokkal egy cégtemetőbe került. Az új csapat nemrég játékoshiány miatt nem tudott kiállni Újszilvás ellen, és ezzel csaknem egy időben az önkormányzattól kapott klubházat kávézóként és rendezvényközpontként kezdték el hirdetni az interneten – írja az Átlátszó.

Nagykőrös városát jelenleg a MozGo-Nagykőrös nevű csapat képviseli professzionális szinten a megyei labdarúgó bajnokságban. A csapat azonban csak utóbbi két évadban játszott a bajnokságban, előtte a nagykőrösiek a Kinizsi SE-nek szurkolhattak, egészen addig, amíg a nagy múltú csapat milliós adótartozások miatt gyakorlatilag megszűnt létezni.

Cégtemető és cserecsapat

A Kinizsi Sport Egyesület sorsával az Átlátszó korábban részletesen foglalkozott: Kinizsi néven nagykőrösi csapat 1951 óta kisebb megszakításokkal szinte folyamatosan szerepelt a megyei bajnokságokon (a brand olyan intézmény volt a városban, mint például Kispesten a Honvéd), azonban a klub legutóbbi inkarnációja, a Nagykőrösi Kinizsi Sport Egyesület a 2018-19-es évadon már nem tudott elindulni súlyos pénzhiány miatt.

Pedig a klub az ezt megelőző években még százmilliós nagyságrendben vett fel közpénz-támogatásokat TAO-formájában, csakhogy utóbb ezek elköltésével nem tudott elszámolni.

Bár a Kinizsi papíron az önkormányzattól független civil egyesületként működött 2011 óta, az önkormányzat fideszes tagjai vezető pozíciókat töltöttek be a szervezetben: 2021-ig az egyesület képviselője Körtvélyesi Attila, a város alpolgármestere és Sohajda Márk, a közgyűlés Jogi, Gazdasági és Közbeszerzési Bizottságának elnöke volt.

Hasonló cikkünk:  Górcső alatt a red dot irányzék

Szeptemberben az Átlátszó közérdekű adatigényléssel megszerezte azokat a pénzügyi beszámolókat, amelyeket a csapat a Magyar Labdarúgó Szövetség felé nyújtott be.

Ezekből kiderült, hogy a csapat 2014 és 2018 között számos kiadásáról egyáltalán nem mutatott be számlát.

Amikor pedig volt számla, akkor az esetek jelentős részében olyan cég számlázott, amely ellen azóta kényszertörlési vagy felszámolási eljárás indult. Volt köztük olyan kft. is, amelyet nem sokkal a Kinizsivel történő üzletelés után új címre jelentettek át, ahova még számos más, csődbe ment céget temettek el. Végül nemcsak a Kinizsi ügyfelei, hanem maga a sportegyesület is cégtemetőben kötött ki: a Kinizsi utolsó, 2021-es taggyűlésén megváltoztatták a csapat nevét és székhelyét, majd egy teljesen új vezetésnek adták át.

A Kinizsitől ekkor már legalább 30 millió forintot követelt a NAV az MLSZ megbízásából, de valós tartozásuk ennél is nagyobb, hiszen a labdarúgó szövetség még vizsgálja a legutolsó évad kiadásait, és mert a Röplabda Szövetség TAO-támogatásaival sem tudtak elszámolni, így ezeket szintén visszakövetelik.

Az egyesület – új nevén Roma-Gól Sportegyesület – székhelye jelenleg egy közeli községen, Kókán található, a megadott ingatlan azonban valójában egy romos tanyaépület.

Az elnöknek kinevezett vállalkozó nevén az Opten cégadatbázisa szerint több kényszertörölt vagy felszámolás alatt álló cég található, elérni semmilyen módon nem lehet. A kókai emberek elmondása szerint a Roma-Gól, semmilyen érdemi tevékenységet nem végez.

Tovább az Átlátszó cikkére!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...