fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Térdprotézis műtétre 277 napot kell várnunk Kecskeméten, de van, ahol gyorsan sorra jutunk

- Advertisement -

A koronavírus-járvány előtt is sokat kellett várni bizonyos műtétekre, de mióta a COVID-19 járvány miatt számos beavatkozást leállított a kormány, jelentősen nőtt a várakozási idő az állami egészségügyben. Legtöbben szürkehályog-műtétre (17 ezer), térdprotézisre (8.900) csípőprotézisre (7.500) várnak.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) fel is vetette, hogy mennyire lehet etikusan leállítani az egészségügyet egy járvány alatt. Ha ugyanis a koronavírusos betegek ellátása az elsődleges, bármely életkorban, bármilyen kísérőbetegséggel, akkor ezzel súlyos károkat okozunk a többi betegnek és az ellátórendszernek is.

A kormány most ősztől 12 milliárd forint plusz támogatással próbálja az elhalasztott műtétek várólistáit csökkenteni. 2010 óta egyébként mindösszesen 25 milliárd forint többletforrást biztosított a legnagyobb várakozási idővel rendelkező műtétek elvégzésére, amivel valamelyest csökkent a betegek száma. De ez annak is köszönhető, hogy sokan már a magán egészségügyi szolgáltatóknál keresik a gyógyulásuk receptjét.

A szakemberhiánytól szenvedő egészségügyben a helyzet most azért is nehéz, mert miközben gyorsul a koronavírus-járvány Magyarországon (erről itt írtunk minap a kecsUP-on) és jelentősen emelkedik a kórházban ápolt betegek száma, a Független Egészségügyi Szakszervezet becslése szerint 2-3 ezer egészségügyi dolgozó esik ki az ellátórendszerből, akik nem oltatták be magukat – így egy kormányrendelet szerint kötelező elbocsátás vár rájuk. 2021 tavaszán 2.543-an már elhagyták a pályát, mert a kormány megszüntette a közalkalmazotti státuszukat és helyébe ún. egészségügyi szolgálati jogviszonyt állított fel.

Várólisták a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórházban

Megnéztük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatait és eszerint a legtöbb átlagos várakozást igénylő műtétek listáján a Bács-Kiskun Megyei Kórházban 2021. november elején:

  • térdprotézis (ortopédia) műtétre 277 napot, traumatológiai műtétre 55 napot,
  • csípőprotézis (ortopédia) műtétre 210 napot, traumatológiai műtétre 51 napot,
  • mandula, orrmandula műtétre 36 napot,
  • szürkehályog műtétre 24 napot kell várni.
Hasonló cikkünk:  A magyarokat az egészségügy helyzete aggasztja leginkább

Minden más típusú műtétet, amit Kecskeméten is végeznek néhány hetes várakozást vesz igénybe, ilyen például a jóindulatú prosztata megnagyobbodásának műtétje (25 nap), diagnosztikus szívkatéterezés (19 nap), gerincsérv műtétre viszont akár egy héten belül is sorra kerülhetünk.

Vannak műtététek, amiért viszont utazni kell Budapestre, Szegedre, Pécsre, ezért is óriásiak a különbségek régiónként. Sok esetben azért is alakul ki egy-egy kórháznál nagyobb várólista, mert jobb színvonalú ellátást remélnek a betegek, jó az adott osztály vagy szakorvos híre. Ha valaki ki tudja fizetni az orvosi kezelését, akkor magánszolgáltatóknál lényegesen gyorsabban kezelhetik a legtöbb problémáját. Legtöbbet fogászatra, szülészetre, nőgyógyászatra költünk magánellátásban, de a magánpraxisokra költött lakossági forrás folyamatosan növekszik.

Orbán Viktor miniszterelnök többször is beszélt arról az elmúlt években, hogy az egészségügyben változtatni kell, első lépésben pedig az állami és magántulajdon szétválasztását kell megvalósítani. Ez a mondat pedig leginkább úgy értelmezhető, hogy a kormány a rendszerben legalizálná a fizetős és a nem fizetős egészségügyi ellátást. A tavalyi év egyik legforróbb témája nem véletlenül az orvosi béremelést is tartalmazó törvény körül alakult ki, amely alapjaiban alakítja át az egészségügyi rendszert.

Szaruhártya műtétre 779 napot kell várni

A NEAK adatai szerint a legtöbb átlagos várakozást igénylő műtétek a következők:

  • szaruhártya műtét 779 nap, várakozók száma 240
  • laparoszkópiás nagyobb bélrendszeri műtét 258 nap
  • epekövesség miatti beavatkozás (laparaszkópia) Szegeden 184 nap
  • jelentős kiterjesztési gerincműtétek 1-1,5 év
  • ortopédiai nagyműtét Szegeden 200 nap, kisműtét 245 nap
  • sérvműtét (hasfali, lágyék, köldök) Kisteleken 1 nap, Szeged több mint 160 nap
  • szívbillentyű-műtét Szegeden 162 nap, más helyen, ahol ilyen műtétet végeznek, közel 1 évet kell várakozni.
- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...