fbpx

FRISS HÍREK

1,3 millióra emelnék Szemereyné Pataki Klaudia polgármester fizetését januártól

- Advertisement -

Látványos, de ravasz lépésre készül az Orbán-kormány a 2022-es választások előtt, jövőre ugyanis jelentősen emelni tervezi a polgármesterek illetményét. Csak éppen az emelés fedezetét a nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak kellene kigazdálkodniuk. A kistelepülések vezetői járnának a legjobban, de az ellenzéki főpolgármester és a megyei jogú városok (kormánypárti, illetve ellenzéki) polgármesterei sem fognak szűkölködni, ha a fideszes képviselők által benyújtott törvénymódosítás elfogadásra kerül még karácsony előtt, írja a hvg.hu.

A megyei jogú városok polgármestereinek illetménye 1.300.000 forintra nőhet

A javaslat szövege szerint 2022. január 1-től emelkedik a főpolgármester, a polgármesterek és a közgyűlési elnökök díjazása. Az ellenzéki Karácsony Gergely főpolgármester illetménye ennek értelmében 1.500.000 forintra, a fővárosi kerületi önkormányzat polgármesterének, a megyei jogú város polgármesterének (így tehát a fideszes kecskeméti polgármesternek is), illetve a közgyűlési elnök (Bács-Kiskun megyében a fideszes Rideg László) illetménye 1.300.000 forintra emelkedhet.

A polgármesterek illetményét az önkormányzati törvény rögzíti, ami alapján egy megyei jogú város polgármestere jelenleg havonta 997.200 forint kap. Ez az összeg növekedhet januártól 1.3 millió forintra.

Az intézkedés „szépséghibája” viszont az, hogy ehhez a kormánypárti képviselők nem rendelnek plusz központi forrást, vagyis, hogy fedezhesse egy önkormányzat a polgármester béremelését azt magának kell előteremteni.

Elsőként a fideszes képviselők javaslatát az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságában tárgyalják december 10-én / Képkivágás a javaslatból

A kecskeméti és más önkormányzat költségvetése szempontjából ez azért problémás, mert a koronavírus-járvány, illetve a kormányzati elvonások miatt amúgy is feszítettek a költségvetési keretek. És politikai szempontból érzékeny téma, hiszen közvetlenül az országgyűlési választások előtt kerülhet megemelésre a politikusok illetménye.

Hasonló cikkünk:  Szoboravatással, zenés programokkal, koszorúzással ünnepelt Kecskemét - videóval

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester néhány hónapja azért került az ellenzék kereszttüzébe, mert polgármesteri illetményén felül további 1,6 millió forintot vesz fel havonta a Neumann János Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottsági tagságáért. A polgármester később úgy nyilatkozott, hogy a tiszteletdíját jótékony célra ajánlotta fel.

Miért?

Hogy az Orbán-kormány mostani lépését mi vezeti – a független polgármesterek megnyerése?, az ellenzéki polgármesterek ellenségmenedzselése?, a fideszes polgármesterek egy csapatban tartása?, a politikai ricsaj felerősítése és más fontos ügyekről való figyelemelterelés? vagy mindez egyszerre – csak találgatni lehet.

Mindenestere a politikai békét alig ismerő magyar választók szemében ez a lépés nem fogja erősíteni a bizalmat a közügyeinket alakító politikusok iránt. Nem zárható ki persze, hogy lesz néhány olyan kormánypárti és ellenzéki polgármester, akik szót emelnek, hogy ennek a pénznek lenne máshol is jobb helye egy válságos időszakban, amikor a koronavírus-járvány súlyos gazdasági és társadalmi károkat okoz, az árak és az infláció elszállt, az állam túlköltekezett és a választók érzékenyek a politikusok urizálására.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...