fbpx
2.4 C
Kecskemét
2022. január 27., csütörtök

FRISS HÍREK

Kritikus állapotban az egészségügy az érdekképviseleteket szerint

Elfáradtak, kiégtek az egészségügyi dolgozók a koronavírus-járványban

– állítják egybehangzóan az ágazati érdekképviseleti szervek vezetői, akik a novekedes.hu felkérésére mondták el a várakozásaikat 2022-re vonatkozóan. Ezt foglaljuk most röviden össze.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke:

Az egészségügyi ellátórendszer, ezen belül a kórházak jövője szempontjából a szakemberhiány a legégetőbb kérdés.

Muszáj megoldást találnunk a kiöregedő és az állami egészségügyet, vagy a pályát elhagyó kollégáink pótlására. 

Mivel elfáradtak a kollégák, a pénz önmagában már nem jelent elég motivációt. Olyan ösztönző eszközöket kell bevetnünk, amely fontos számukra, így a munkahelyi kultúra javítását, mentális támogatást, a folyamatos tanulás lehetőségét, új innovatív technológiák használatát.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke:

Mit várok még 2022-től?

Elsősorban az ügyeleti díjak mihamarabbi rendezését. Érthetetlen, hogy ebben a működést ennyire veszélyeztető ügyben miért nincs előrelépés.

A választások utáni új kormánytól – mert függetlenül attól, hogy marad, vagy változik a kormánykoalíció összetétele: új kormány lesz – azt várom, hogy tegye meg azokat a szükséges és régóta halogatott lépeseket, amelyek a magyar egészségügyet hozzáigazítják a kor technológiai-kulturális szintjéhez és a szakember-ellátottsági realitásokhoz.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke:

Ez az év lelkileg még inkább megviselte a kollégákat, mint a tavalyi, pozitív hozadéka alig volt.

Hasonló cikkünk:  2021-27: a magyarok 50 milliárd eurós tortája – szárny vagy teher Kecskeméten?

A hatályos jogszabálynak nincsen egyetlen sora, amely biztos jövőképet mutatna az ápolóknak.

Üdítő kivétel lett az, amivel a korábban közalkalmazottként foglalkoztatottak jubileumi jutalmának rendezése körvonalazódik. Erre közel egy évet kellett várni. A járvány alatt nem volt egységes, központi útmutatás, az intézményekre bízták a járvány nyomán kialakult humánpolitikai helyzet kezelését. Magukra hagyták az ápolásvezetőket, érezhető károkat okozva.

Hasonló cikkünk:  2021-27: a magyarok 50 milliárd eurós tortája – szárny vagy teher Kecskeméten?

A kollégáink elfásultak és megkeseredtek az elmúlt másfél évben. A kiégés szinte mindenkit elért.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke:

A koronavírus-járvány számos olyan változást, jó gyakorlatot is hozott a mindennapi betegellátásba, melyeket a jövben is meg kell tartanunk, ilyen például a telemedicina vagy az időpontfoglalást.

Tovább kell folytatni az alapellátás szervezeti struktúrájának megújítását. Nagy eredmény, hogy november 30-ig 359 háziorvosi praxisközösséget vettek nyilvántartásba, mert az ilyen praxisokban a páciensek magasabb szintű egészségügyi szolgáltatáshoz, a szakmai tevékenységek szélesebb köréhez férhetnek hozzá, mivel olyan szakemberek is megjelenhetnek a rendelőkben, mint a dietetikusok vagy gyógytornászok.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...