fbpx
5.8 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Megolajozott vizsgák – mindenki a magyar egyetemi oktatásról beszél a Völner-ügy miatt

- Advertisement -
  • Hétfőn robbant a politikai bomba, miután a 444.hu birtokába jutott a „Schadl–Völner-ügy” több mint 1700 oldalas nyomozati irata. A kiszivárogtatott dokumentum tartalmazza a vesztegetéssel gyanúsított, államtitkári posztjáról lemondott Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő és Schadl György, a Magyar Végrehajtói Kar elnöke közötti telefonbeszélgetéseket is.
  • Mi is az a Völner-ügy? Az ügyészség szerint Völner Pál államtitkár, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese három éven keresztül rendszeresen 2-5 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől azért, hogy elintézzen neki bizonyos ügyeket. A politikus összesen 83 millió forint értékben vehetett át így kenőpénzt.
  • Az ügy szálai messzire nyúlnak, ami abból látszik, hogy nemcsak egy kormánypárti politikus bukott bele, hanem a Völner-ügyként emlegetett korrupciós botrány a nemrég privatizált pécsi és szegedi egyetemet, és több volt fideszes önkormányzatot is utolért.

Megolajozott jogi vizsgák fideszes körön belülieknek

Schadl Györgyöt többen keresték, hogy járjon közben a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében. A telefonbeszélgetések leirata alapján ezeket a kéréseket készségesen teljesítette is: végrehajtóknak, végrehajtók hozzátartozóinak, illetve Völner Pálnak is intézett kérést – derül ki a nyomozati anyagból.

Nagy Ádámot, Rogán Antal kabinetfőnökét is említik, akinek vizsgájáról szintén egyeztetett telefonon Schadl György. A Központi Nyomozó Főügyészség a Schadl Györgyék ellen indított büntetőeljárás indoklásában az esetről azt írja, hogy

„ott sem volt a vizsgán, sőt a nyomozati adatok szerint még az egyetem Neptun-rendszerében is Schadl György intézhette a jelentkezését a vizsgára”.

A nyomozati dokumentumok szerint Schadl György a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is közbenjárhatott, ahova Völner Pál rokona járt és tett sikeres vizsgákat.

A Völner-ügy kényelmetlen a frissen magánosított egyetemeknek is – Pécsen és Szegeden vizsgálódnak

A nemrég még állami, mára az Orbán-kormány által magánosított Pécsi Tudományegyetem után a Szegedi Tudományegyetem is belső vizsgálatot kezdeményezett, miután kiderült, hogy az ügyészség nyomozása szerint Schadl György kapcsolatai révén számos joghallgatónak több egyetemen is megolajozta a vizsgák teljesítését – értestült a 24.hu.

Schadl György több embernek, köztük Rogán kabinetfönőkének is intézhetett sikeres egyetemi vizsgákat / Fotó: 444.hu

Pécsen már fel is függesztették a vizsgáztatási jogát Mészáros Pál Emilnek, annak a tanársegédnek, aki nem tagadta, hogy Schadl György kérésére segítette, hogy Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet. Pécsett rajta kívül az egyetem dékáni hivatalának vezetője, Kovács Béla lehet még érintett a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint.

A Szegedi Tudományegyetem részéről Szabó Imre egyetemi tanár neve merült fel. A 24.hu kérdésére az egyetem azt válaszolta, hogy belső vizsgálatot kezdeményeztek.

Hasonló cikkünk:  Nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat

Káoszról beszél Varga Judit miniszter, de nem a Völner-ügy miatt, hanem az egyetemi modellváltás védelmében

A Völner-ügy kiterjedtségét az is mutatja, hogy utolérte a frissen privatizált hazai egyetemeket. Varga Judit igazságügyi miniszter vélhetőleg elhalasztotta volna azt a hétfői beszélgetést, ahol – miközben napvilágra került a „Schadl–Völner-ügy” több mint 1700 oldalas nyomozati irata – arról beszélt, hogy

az egyetemi modellváltás szabadságot, illetve felelősséget jelent, illetve, hogy a liberális mainstream okozta „káoszban” az örök dolgokhoz kell visszanyúlni.

A NER politikusai a volt állami magyar egyetemek magánalapítványokba történő kiszervezését modellváltásként említik, amit 2021-ben hajtott végre az Orbán-kormány.

Varga Judit miniszter és a volt helyettese, Völner Pál államtitkár, aki időközben lemondott / Fotó: Facebook – Varga Judit

Történt mindez a koronavírus-járvány idején, amikor az egyetemek kapui zárva voltak. Az átalakítást néhány hét alatt lezavarták. Az egyetemek többsége alapítványi fenntartásba került. Az alapítványok gazdálkodása fölött pedig örökre kinevezett kuratóriumok rendelkeznek, amelyeket fideszes politikusokkal, a kormánypárthoz kötődő gazdasági szakemberekkel és kisebb részben egyetemi emberekkel töltöttek fel. Így került magánalapítványi formába a kecskeméti, de olyan nagy vidéki intézmény is, mint a pécsi, a debreceni és a szegedi egyetem.

Ingatlanokkal is gazdagodott a Völner-ügy kulcsfigurája

Néhány év alatt legalább húsz ingatlant vásárolt Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke

– írja az Rtl.hu. A vád szerint a Völner Pállal állandó korrupciós kapcsolatban álló Schadl 2016 és 2020 vége között legalább tizenkilenc lakást, üzlethelyiséget, telket vagy pincét vásárolt meg, ráadásul ezek közül kilenc önkormányzati tulajdonból került hozzá. Egy huszadik ingatlan szintén a nevén volt, ezt még korábban, 2013-ban vásárolta. Letartóztatása után a tulajdonában lévő ingatlanokat többnyire zár alá vették.

A földhivatali lapok szerint Schadl György öt év leforgása alatt építette fel ingatlanbirodalma nagy részét: nyolc erzsébetvárosi, egy belvárosi, egy XIII. kerületi, egy II. kerületi, egy érdi, egy ceglédi, két XII. kerületi, egy siófoki, egy gödöllői, egy szentendrei, valamint egy budai Várban található ingatlant vásárolt meg. Több lakást feleségével Schadl-Baranyai Helgával közösen szerezett meg.

Schadl György nemcsak Erzsébetváros fideszes vezetése idején – 2014-2019 között – jutott önkormányzati ingatlanhoz, hanem az V. kerület kormánypárti irányítása alatt is.

A Völner-ügy itt még nem ért véget. A 444.hu hétfői cikkében megjegyezte, hogy ez az 1734 oldalas nyomozati irat alapján készülő cikksorozatuknak csak az első része volt. Mi ebben az írásban összefoglaltuk a két nap alatt napvilágra került ügyeket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...