fbpx

FRISS HÍREK

Egy ukrán határ menti kis falu heroikus küzdelme és összefogása- Tiszabecsén jártunk

- Advertisement -

Tiszabecs nem gyakran emlegetett falu itt Bács-Kiskun megyében, mégis eljött az az idő, hogy megjegyezzük a nevét. Az Ukrajna melletti határfalu eddig napi 280 menekültet tudott elszállásolni az Oroszország által indított Ukrajna elleni offenzívát követően. A helyiek elmondása szerint Uszka, a szomszédos falu náluk rosszabb helyzetben van, mert oda nem érkezik annyi adomány és felajánlás, illetve a férőhelyeik száma is alacsonyabb.

A kecsup.hu szerkesztősége segítségével vasárnap adományokat szállítottunk Tiszabecsre.

Az adományokat Kecskemétről szállítottuk Tiszabecsre. fotó: kecsup.hu

Kecskeméti, dánszentmiklósi, nyáregyházai és százhalombattai összefogásnak köszönhetően egy internetes felhívást követően alig pár óra alatt hozzávetőlegesen 300.000 forint értékű adomány gyűlt össze, melyet sikerült bezsúfolni egy egyterű autóba, és megindulni a határ felé. Ezúton is nagy köszönet érte! Minden egyes felajánlás jó helyre került, és nagy örömmel fogadták.

Tiszabecs főutcáján mindkét oldalon parkoló autók sűrű tömege, Vöröskeresztes koordinátorok lényegre törő útba igazítása fogadott minket.

A megkérdezettek egybehangzóan állították, hogy Tiszabecs egy emberként segít a rászorulókon, s senki nem nézi, hogy ez a segítség éppen egyházi vagy civil oldalról érkezik. Az összefogás példaértékű!

Négy napja szó szerint megállás nélkül, éjt nappallá téve tevékenykednek

  • fogadják és szortírozzák a beérkező adományokat
  • folyamatosan tartják a kapcsolatot a határon túli ukrán falvakkal, ahonnan ha konkrét segélycsomagokra érkezik felkérés, azt az adományokból igyekeznek célzottan teljesíteni
  • óránként takarítják és fertőtlenítik a közös helyiségeket
  • fogadják a menekülteket, melegedő sátrakat állítanak fel
  • élelemmel, alapvető szükségleti eszközökkel látják el a faluban elszállásoltakat

A Tiszabecsre érkezők száma 2022. február 27-én este hatra körülbelül 2000 volt. A menekültek a határt átlépve legtöbbször sokkos állapotban vannak, a helyiek arról számoltak be, hogy a menekültek közül legtöbben megállíthatatlanul sorolni kezdik sérelmeiket, félelmeiket, bánatukat, míg mások csak maguk elé merednek. A kezdeti megkönnyebbülést szinte mindig szemérmes bezárkózás követi, csak akkor beszélnek a szükségleteikről, ha rákérdeznek az őket segítők. Bizalmatlanságuk oka legtöbbször a félelem, valamint a közös nyelv hiánya, hiszen nincs elég tolmács.

Gyakran előfordul, hogy olyan hirtelen kelnek útra, hogy alig pakolnak össze néhány ruhadarabot, mert gyermekeik és saját életük van veszélyben, így szinte a semmibe indulnak neki, terv vagy perspektíva nélkül.

A menekültek igen nagy száma, egyes becslések szerint akár 80 százaléka is nő lehet, a férfiak a hatályos rendelet szerint 18 év felett nem hagyhatják el Ukrajna területét. Szombaton két esetben is előfordult, hogy egy felnőtt 14, illetve a másik esetben 16 gyereket hozott át a határon, kimenekítve őket, míg a szüleik- az édesanyjuk is- harcol a frontvonalakon. Mindkét esetben egy éjszakát szándékoztak Tiszabecsen tölteni, mert magyarországi kapcsolataik révén másnapra már volt valahol szállásuk.

Nagy problémát jelent, hogy nincs megfelelő mennyiségű ukrán – magyar nyelven tudó tolmács, így a kizárólag ukránul tudó menekültek sokszor taxisként portyázó hiénák áldozataivá válnak, akik 2-3000 euróért szállítják el őket nagyvárosokba, jellemzően Budapestre, Bécsbe vagy Prágába.

Vannak olyanok is, akik nem Magyarországon szeretnék átvészelni, míg véget ér a háború, hanem szlovákiai és lengyelországi rokonaikhoz tartanak, mégis bevállalják ezt a felénk eső hatalmas kerülőutat, mert az említett másik két ország határai olyannyira túlzsúfoltak, hogy a magyar határon eltöltött akár 8 óra várakozás jobb választásnak tűnik. A hosszú út, a várakozások következtében – ne felejtsük el, hogy legnagyobb arányban nők és gyerekek érkeznek-, a fáradtság és az elcsigázottság leírhatatlan, mire az országunkba érnek.

Hasonló cikkünk:  Vége lesz-e Putyin háborújának Ukrajnában?

Mit tehetünk mi, Bács megyeiek?

Ha nincs is lehetőségünk elszállítani adományainkat, keressük meg az országos szinten is egyre több helyen működő gyűjtőpontok egyikét!

Mindenképp érdeklődjünk a kiválasztott gyűjtőpontnál, hogy mire van szükség éppen!Ezt megtehetjük a Segítségnyújtás Ukrajna/ Kárpátalja facebook-csoportban.

Az adományozás nem lomtalanítás!

Ne feledjük el, hogy a hozzánk érkező embereknek pár nappal ezelőtt még ugyanúgy volt otthona, mint nekünk. Nem a használhatatlan, kidobásra váró, koszos, szakadt ruháinkra van szükségük, hanem emberi méltóságukhoz méltó, használható és higiénikus ruházatra, cipőkre.

  • A ruha- és cipőcsomagokat fel kell cimkézni! Ellenkező esetben az ellátásban részt vevő segítők órák kemény munkája árán tudják csak szortírozni.
  • Ugyanez vonatkozik az élelmiszerekre/ tisztítószerekre/ egyéb tárgyakra. Szuper, ha valaki adhat, de képzeljük el, hogy fél óra leforgása alatt egy szobányi kartondoboz beérkezik a segítőkhöz, amit aztán ők szét kell válogassanak.
  • Fogkefét a fogkrémhez, sampont a tusfürdőhöz, konzervet a konzervhez. Tiszabecsen ezt három napja folyamatosan csinálják a falubeli asszonyok. Irgalmatlanul fáradtak, de még van erejük! Segítsük őket a rendszerezéssel!
  • A tartós élelmiszer állandó prioritással bír. Soha nincs elég, és ebből is csak a minőségibb érték. Csipsz és kóla kizárva.

Nagyon kedves és emberi gondolat mesekönyvet, plüsst küldeni a gyerekeknek, DE jelen helyzetben ez maximum bosszúságot okoz a segítőknek helyszűke miatt. Ezekkel sajnos várnunk kell, míg helyre nem áll a béke. Képzeljük el azt az édesanyát, aki kimerülten és reményvesztetten átjön a határon a gyerekeivel, és kap egy plüssmacit! Nem biztos, hogy van ereje cipelni.

Ukrán-magyar tolmács

Ha bárkinek van ideje és ukrán tudása, menjen a határmenti falvakba, Záhonyba tolmácsolni. Ezzel megakadályozható, hogy az embertelen és élősködő, drága pénzért menekülteket szállító hiénák teret nyerjenek, másrészt a menekültek jobban megértethetik magukat. Érdemes a helyi egyházakkal, önkormányzatokkal erről előzetesen egyeztetni.

Melegedő sátrakra is nagyon nagy szükség van, már csak az említett 8 órás várakozások után is, illetve figyelembe kell venni, hogy hiába süt a nap, attól még hideg van.

Léteznek már olyan oldalak is, ahová lehet regisztrálni, ha bárki szállást, fuvart tud biztosítani akár hosszabb vagy rövid távon. Az ide való regisztráció a koordinátorok munkáját nagy mértékben megkönnyíti.

  • Matracok, takarók, plédek szintén nagy mennyiségben szükségesek. Itt annyit jegyeznék meg az egy órás tiszabecsi önkéntes munkám után, hogy ha adsz paplant/párnát és huzatot is, az tényleg nagy segítség, de húzd fel rá a huzatot! Ne a koordinátornak kelljen, mert nagyon energia- és időrabló tud lenni.
  • Vitaminokra, gyerekvitaminokra, fájdalomcsillapítókra, vény nélkül kapható gyógyszerekre is állandóan szükség van. A háború viszontagságait a kisgyerekek viselik a legnehezebben, gyakran megbetegedésig zokognak. (Igen, sajnos ez létezik.)

A Segítségnyújtás Ukrajna /Kárpátalja nevű facebook- csoportban rengeteg hasznos információhoz lehet jutni, illetve megtalálhatóak benne azok a táblázatok is, ahol a szállással és fuvarozással kapcsolatos felajánlásokat meg lehet tenni.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...