fbpx
14.3 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Kecskeméti pedagógusok is csatlakoztak a polgári engedetlenségi akcióhoz

- Advertisement -

Egyre több pedagógus csatlakozik ahhoz a polgári engedetlenségi akcióhoz, amely azután indult, hogy a kormány rendeletben szabályozta, hogyan sztrájkolhatnak a pedagógusok. Erre mondta azt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, hogy a kormány ellehetetleníti a sztrájkot az oktatási intézményekben.

Előzmény

A január végi sztrájkot azután tartották meg a pedagógusok, hogy elsőfokon jogszerűnek mondta azt ki a bíróság. Az oktatási kormányzat azt mondta, hogy amíg nincs jogerős döntés (az EMMI fellebbezett), addig törvénytelen a sztrájk. Megtartották, majd másodfokon azt mondta a bíróság, hogy jogszerűtlen volt az akció. A pedagógusok felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordultak, a kormány pedig rendeletben szabályozta a pedagógusok sztrájkját. Amit úgy vettek az érintettek, hogy

úgy sztrájkolhatnak, ha azért dolgoznak is közben.

Ezért kezdtek polgári engedetlenségi akcióba, amellyel azt üzenik:

a sztrájk alapjog

Kecskeméti pedagógusok is csatlakoztak

Kecskeméten a Bolyai és a Bányai gimnáziumokból kb. ötvenen csatlakoztak az akcióhoz. Reggel nyolc előtt kiálltak az intézmény elé a fenti kijelentést tartalmazó molinóval, táblákkal. Az utóbbi iskolában minden egész órában így tettek tíz percig. A Bolyai pedagógusai azt írták a Facebookon, hogy

„7:45-12:35-ig polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, így az akció időtartama alatt nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet, sem oktatást-nevelést elősegítő, előkészítő munkát nem végzünk.”

Minden iskola esetében hangsúlyozták, hogy az akció „nincs összefüggésben sem a szakszervezetekkel, sem pártokkal, nem irányul sem a diákok, sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, sem pedig iskolánk vezetősége ellen. Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk, nem csak mint pedagógusok vagy pedagógiai munkát segítő dolgozók, hanem (leendő) szülők, nagyszülők, mert emberi kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.”

Hasonló cikkünk:  Második im/pro/kontra Vitaszínházi Est a Kecsuppal!

A korábban sztrájkolók és a most tiltakozók azt írják:

„Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában gyerekekért dolgozó MINDEN felnőtt számára a minőségi munkavégzés alapfeltételeit, a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést mind a diákok, mind a tanárok és nem pedagógus alkalmazottak számára. Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy valóban a diákokért dolgozhassunk. Hisszük, hogy az iskolákban tanuló diákok megérdemlik, hogy kiálljunk értük, és azért, hogy egy jobb oktatási rendszerben, minőségi oktatást kaphassanak.”

A Facebookon üzent egy kecskeméti pedagógus

Közben egy kecskeméti pedagógus a Facebookon üzente meg azt, amit a két iskolában is megtettek. „A sztrájk alapjog” – mutatja a táblát Petőcz Tamás, háttérben a városházával.

„Ezzel tiltakozom a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, így alaptörvénybe foglalt jogomtól foszt meg.” – írja.

A KecsUP mindkét iskola elől élőben tudósított az iskolakezdéskor. Ezek a videók itt és itt nézhetők meg.

Frissítés [2022.02.23]

A Katona József Gimnázium 37 tanára írta alá a szolidaritási nyilatkozatot

A Katonás tanárok a nyilatkozatukban ezt írták:

„A rendelet a valódi érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi az esetleges pedagógussztrájkot, melynek célja az, hogy jól felkészült, motivált, anyagilag elismert pedagógusok a szabad szellemiség jegyében, szabad tankönyvválasztás mellett, modern, piacképes tudást adhassanak át korszerű körülmények között gyermekeinknek, a jövő nemzedékének.”

„A véleménynyilvánítás alapvető jogával élni erkölcsi kötelességünk” – írják a Katonás tanárok – 2022.02.23.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...