fbpx

FRISS HÍREK

Szeberényi alpolgármester tömören válaszolt a tervezett Univer parkolóházról és bevásárlóközpontról

- Advertisement -

A Dobó körútra tervezett többemeletes Univer parkolóház és bevásárlóközpontról egyre szélesebb körben kezdett el a vita kibontakozni, nemcsak az online fórumokon, hanem a Dobó körúti lakosok körében is. Olyannyira, hogy vannak olyan Dobó körúti lépcsőházak, ahol lakógyűlésen mondták ki: nem támogatják a Domus parkoló helyére tervezett beruházást – tudta meg portálunk az érintett lakosoktól.

A parkolóház és a Belváros fejlesztése kapcsán kíváncsiak voltunk Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester véleményére is, aki nem mellesleg ennek a területnek az országgyűlési képviselő-jelöltje. A Fidesz politikusát múlt szerdán reggel kerestük meg írásban, hogy fejtse ki a véleményét a tervezett beruházásról. Megkeresésünkkor fontos szempont volt az, hogy minél több nézőpont, akár a parkolóház mellett szóló érv jelenjen meg nyilvánosan.

Az alpolgármester válaszát szó szerint közöljük.

kecsup.hu: 2 térszín alatti és 3 földszint feletti parkolószinten 415 parkoló kialakítását tervezik a Dobó körúton. Az épület földszintjén üzlethelyiségeket is kialakítanának. Megoldást nyújt a parkolóház a belváros parkolási gondjaira?

Szeberényi Gyula Tamás: 

kecsup.hu: Milyen autóforgalommal számolnak a beruházás következtében? A mostaninál több autóval terveznek vagy nem számítanak jelentős emelkedésre?

Szeberényi Gyula Tamás: 

kecsup.hu: Nyilvánosan egyelőre nem érhető el hatástanulmány a tervezett beruházásról. Készült ilyen? Megismerhetjük?

Szeberényi Gyula Tamás: 

kecsup.hu: Ezzel összefüggésben a beruházás összhangban van a Klímastratégiában, a Környezetvédelmi Programban, illetve a Fenntartható Városi Mobilitási Tervben foglalt célokkal? Például, hogy a városmagban a felszíni parkolóhelyek számát csökkentsék, a Kiskörút és a Nagykörút közötti övezetben pedig mélygarázst építsenek. Hogyan oldják fel ezt a dilemmát?

Szeberényi Gyula Tamás: 

kecsup.hu: Kecskemét évek óta küzd a légszennyezettséggel, rendre szerepel az országos hírekben is városunk, mint ahol kifogásolható a levegő minősége. A parkolóház terve mennyiben szolgálja ennek a káros hatásnak a csökkentését?

Szeberényi Gyula Tamás: 

kecsup.hu: Milyennek látja 10 év múlva Kecskemét belvárosát?

Szeberényi Gyula Tamás: 

kecsup.hu: Tartottak lakossági fórumot? Kaptak visszajelzéseket a Dobó körúti lakosoktól?

Szeberényi Gyula Tamás: 

kecsup.hu: A kecskeméti közgyűlés által elfogadott stratégiai dokumentumokban szó esik arról, hogy az önkormányzat célja a Kiskörúton belül zéró kibocsátású zóna megvalósítása. Ez továbbra is cél?

Szeberényi Gyula Tamás: 

kecsup.hu: Nemrég került napvilágra az terv, ami alapján a helyi építési szabályzatot (HÉSZ) módosítanák. Eszerint a területet 80%-ban beépíthetővé tennék, a zöldfelületet 10%-ban minimalizálnák, az épületmagasságot pedig 12 méterben maximalizálnák. Fákat is kivágnának, csökkenne a zöldfelület. A színház mellé tervezett barokk kert kapcsán az volt az egyik kérdés, hogy így is folyamatosan csökken a zöldfelület mennyisége, amely megmutatkozik a város levegőminőségében. A parkolóház esetében nem tartanak ettől a kritikától?

Hasonló cikkünk:  Látogatók mehettek be a biomassza fűtőműbe, ahova 20 tonnánként érkezik a faapríték

Szeberényi Gyula Tamás: 

kecsup.hu: Fogja használni a parkolóházat?

Szeberényi Gyula Tamás: 

Köszönjük!

A Dobó körúti lakosoknak és a civileknek van véleménye a város szívébe tervezett parkolóházról

A Dobó körúti lakosokon kívül január végén a Városi Civil Kerekasztal – Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztal formált véleményt, hogy a parkolóház- és üzletközpont terve a város közgyűlése által elfogadott klíma- és környezetvédelmi célokat figyelmen kívül hagyja, valójában azokkal teljesen ellentétes hatások érvényesülnének, írta meg portálunk egyedüliként a civilek álláspontját. Majd pedig arról is beszámoltak, hogy a Telepítési tanulmánytervben foglaltak szerint mindezért fákat vágnának ki és az épület magassága akár 12 méter magas is lehet. Múlt szerdán pedig egy megbeszélésre került sor a Dobó körúti lakosok és civil szervezetek között, hogy közösen képviseljék véleményüket.

A tervezett magánberuházásról kevés részletet lehet tudni, attól eltekintve, hogy ősszel zöld utat kapott a közgyűlésben a terv, amit a fideszes városvezetés azzal indokolt, hogy ezzel enyhítenék a belvárosi parkolás gondjait. Hogy mire épül ez az indok, azt nem tudni, legalábbis a helyi lakosok és civil egyesületek szerint, akik a közlekedési hatástanulmányt és a nyilvános párbeszédet hiányolják. De nincs segítségükre a közforintokból működő, önkormányzatinak nevezett sajtó sem, mert abban egyelőre semmilyen módon nem jelenik meg se a Dobó körúti lakosok, se a civilek véleménye. A témát mintha jegelnék. Időközben az ellenzéki frakció kérésére alakult egy Munkacsoport a létesítendő parkolóház kivizsgálásával kapcsolatban, de az abban való részvételt a Fidesz képviselői maguktól elhárították. Az önkormányzatot végül az aljegyző, egy irodavezető és Öveges László főépítész fogja képviselni. A héten üléseznek először.

A KECSUP, ahogy korábban és most is, úgy a jövőben is meg fogja keresni kérdéseivel a különböző véleményen állókat, szóljon az a társadalmi közügy bármiről. A parkolóház kapcsán azért is sajnáljuk, hogy Szeberényi Gyula Tamás nagyon tömören reagált a kérdéseinkre, mert éppen néhány hete egy Facebook posztjában aggódott Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a kecskeméti nyilvánosság miatt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...